På barrikadene mot lønn etter kjønn

Kravet om likelønn dominerte 8. mars-toget i Bergen. Andre fanesaker var strippefri by, tvangsekteskap, æresdrap og pappapermisjon.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Parolen som gikk først i Bergens 8. mars -tog krevde kamp for full kvinnefrigjøring, noe de fleste fremmøtte kunne samles om.

Utover det var det en viss uenighet blant de fremmøtte om hva som er kvinnekampens viktigste agenda i dag.

— Vi må kreve at myndighetene i Kurdistan stanser æresdrap av kvinner, sier Shilan Shorsh.

— Vi må gjøre Bergen til en strippefri by. Ingen skal være til salgs, sier Ann Hansen og Front mot salg av kropp.

— Tvangsekteskap er overgrep, sier en gul plakat.

— Den ordentlige kvinnekampen handler om å ta tryggheten tilbake, sier Marie Rosmer i FrpU.

**Les også:

Les også

Kvinnebevegelsen etterlyser kampvilje

Kvinnebevegelsen etterlyser kampvilje**

Sexindustri og likelønn

Det store spennet viser hvorfor appellen på Torgallmenningen var delt inn i en nasjonal og en internasjonal del.

Mens den internasjonale delen handlet om mødredødelighet og internasjonal sexindustri, var det likelønn, likelønn og likelønn som stod på plakaten når de norske utfordringene ble beskrevet fra scenen.

Kvinnedagsmarkeringen ble innledet av en feiring av oppnådde mål. En etter en spratt lilla plakater opp på scenen: Stemmerett, abortloven, likestillingsloven, sexkjøpsloven. Likelønn åpenbarte seg som den neste store utfordringen.

Her uttrykte barne-, likestillings— og inkluderingsminister Audun Lysbakken at han står på barrikadene for forandring.

— Det er en stor urettferdighet at menn og kvinner systematisk har ulik lønn, og at noen yrkesgrupper skal tjene mindre enn andre fordi de er dominert av kvinner. Vi må få slutt på lønn etter kjønn, sier han til BT.

Sykepleiere med bart

Sykepleierforbundet markerte seg i den forbindelse tydelig i gårsdagens parade. Med grønne operasjonshetter og pålimte barter var de ikke til å ta feil av.

— Det må skje nå. De politikerne som tror at passivitet og manglende handlekraft kan fortsette vil få seg en overraskelse, sier Mary-Anne Golten, leder i Sykepleierforbundet i Hordaland.

I tillegg til likelønn, ser Lysbakken to andre hovedutfordringer: Vold mot kvinner og økt pappapermisjon.

— Vi må anerkjenne menn som like gode omsorgspersoner som kvinner. Det er bra for barn, det er bra for menn og ikke minst er det bra for kvinner, for eksempel ved at også menn vil bli møtt med forventning om fravær fra jobb, sier han.

Hva betyr Kvinnedagen for deg?

LIKELØNN NÅ!: Sykepleierne Linda Sørstø og Camilla Haldin var klare i sitt krav for kvinnedagen: Likelønn nå. Det samme uttrykte barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, som også deltok i toget. – Det er en stor urettferdighet at menn og kvinner systematisk har ulik lønn, sier han. FOTO: RUNE SÆVIG
Publisert: