Spørsmål politiet må finne svar på

Selv om Anders Behring Breivik har tilstått terroren, står politiet foran en omfattende etterforskning.

Publisert Publisert

SA-MN_fengslingcopy_5e86cd52k13161c4561fkm8000.jpg Foto: AFTENPOSTEN

TRAVELT: Politiet hadde det svært hektisk i helgen. Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

1) Hvordan fikk Anders Behring Breivik penger til aksjonen?

Breivik skriver i sitt manifest at han har brukt over 2,4 millioner kroner de siste årene. Likningstallene viser at Breivik kun tjente 5223 kroner fra 2006 til 2009. Han skal da kun ha konsentrert seg om planlegging. Men i 2007 økte formuen fra 7471 til 631.663 kroner. Ifølge Breivik la han da ned et firma han eide og drev og hentet penger hjem fra et datterselskap i Karibien.

Han skal ha spart penger ved å bo hjemme, og solgte også unna eiendeler for å skaffe kapital. I tillegg skriver Breivik at han skaffet seg ti kredittkort med totalt 240.000 kroner i kreditt. Spørsmålet er om han likevel klarte seg uten finansiell støtte fra andre.

Les også

[No available link text]

2) Hvor fikk han tak i alt utstyret?

Terror-operasjonene har krevd mye utstyr, heriblant våpen, beskyttelse og ingredienser til bilbomben.

Felleskjøpet bekrefter at de solgte kunstgjødsel til ham, en polakk er pågrepet for å ha solgt kjemikalier. Breivik skal ha leid en bil av AVIS til å plassere bomben i. I manifestet skriver Brevik at han med våpenløyve fikk kjøpt en halvautomatisk rifle og en pistol, men det er uklart hvor han kjøpte dem. Skuddsikker kroppsbeskyttelse ble kjøpt via auksjonsnettstedet Ebay.

Ved å få klarhet i hvordan Breivik skaffet seg alt utstyret, vil politiet kunne komme i kontakt med kilder som kan sitte på mer informasjon om hvordan han forberedte seg og om andre var involvert.

3) Hvem var med for å kjøpe kunstgjødsel?

En ekspeditør ved Linderud Storkjøp har fortalt til VG at Breivik hadde med seg en annen mann i butikken da han i begynnelsen av april ønsket å kjøpe flere hundre kilo kunstgjødsel. Visste vedkommende hva Breivik hadde tenkt å bruke kunstgjødselen til?

Les også

[No available link text]

4) Var han alene om terroren i Oslo og på Utøya?

De første dramatiske øyenvitneskildringene fra massakren på Utøya antydet at det kunne vært to gjerningsmenn, men KRIPOS-sjef Odd Reidar Humlegård uttalte mandag at det bare er funnet to typer ammunisjon på Utøya, og at det ikke er noe som tyder på at det var flere gjerningsmenn til stede. Observasjoner og overvåkingsbilder fra Regjeringskvartalet viser at det var Breivik som kjørte frem bilen med bomben i.

Les også

[No available link text]

5) Hvilken kontakt har Anders Behring Breivik hatt med andre høyreekstremister?

I manifestet sitt nevner gjerningsmannen en rekke inspiratorer i det islamkritiske miljøet. Bloggeren Fjordman går igjen. Det samme gjør Robert Spencer som driver nettstedet jihadwatch.com. Breivik har også hatt elektronisk kontakt med høyreekstremister i English Defense League under dekknavnet Sigurd. Så langt har det likevel ikke fremkommet opplysninger som beviser at Breivik har hatt fysisk kontakt med likesinnede.

For politiet er det viktig å gjøre en nøyaktig kartlegging av kontaktene både i inn— og utland for å sjekke om andre på noen måte kan ha hatt noe med planleggingen av terrorangrepene å gjøre. PST-sjef Janne Kristiansen har uttalt at det ikke er noe som tyder på at det eksisterer flere terrorceller som er knyttet til Breivik, slik han selv har hevdet.

Scotland Yard har satt i gang etterforskning i forbindelse med et møte som, ifølge Breivik, skal ha funnet sted i London i 2002. Her skal representanter fra flere europeiske land ha stiftet en høyreekstrem tempelridderorden. The Daily Telegraph skriver at politiet undersøker om det finnes en slik gruppe.

6) Fikk familie og venner noen form for forvarsel om det som skulle skje?

Anders Behring Breivik isolerte seg i stor grad i tiden før terrorangrepene, men hadde likevel noe kontakt med nær familie og bekjente. Stemoren forteller at hun ikke hadde noen form for mistanke om Breiviks terrorplaner og ekstreme politiske holdninger. Han skal ha fortalt at han jobbet med en bok, men ikke hva den handlet om. For politiet er det viktig å kartlegge hele kretsen rundt Breivik, undersøke hvordan han ble oppfattet frem til terrorangrepet og eventuelle signaler de nærmeste kan ha fått. Dette kan også ha betydning for spørsmålet om en eventuell sinnssykdom.

7) Når satte han fra seg bilen med bomben?

Sprengladningen som rammet Regjeringskvartalet skal ha vært plassert i en leid varebil av merket Volkswagen Crafter. Vitner mener de kan ha sett Breivik noen minutter før bomben gikk av, da en mann i politiuniform kom gående fra Regjeringskvartalet og satte seg inn i en annen bil ved Hammersborg torg. Ved hjelp av overvåkingskameraer vil politiet trolig forsøke å finne ut om dette faktisk var ham, og hvor lenge bombebilen sto foran høyblokken.

Les også

[No available link text]

8) Hvordan utløste han bomben?

Bilen som bomben var plassert i er sprengt i småbiter. En sentral oppgave for etterforskerne og kriminalteknikerne vil være å finne ut hva slags bombe Breivik brukte, og hvordan han utløste den. På den måten kan de også få svar på hvor Breivik selv befant seg, og om han for eksempel sto i nærheten og så på.

9) Hva gjorde Breivik i tiden mellom eksplosjonen og skytingen på Utøya?

Bomben i Oslo gikk av klokken 15.26. Breivik skal ha kommet til fergeleiet der båten til Utøya går fra om lag klokken 16.40. Med en normal kjøretid fra Oslo sentrum til fergeleiet på anslagsvis 40 minutter, trenger ikke all tiden fra bomben gikk av å ha gått med til kjøring.

Les også

[No available link text]

10) Hvorfor ble terroraksjonen forsinket?

Breivik har forklart i avhør at han ville ramme Gro Harlem Brundtland, som talte til ungdommene på Utøya tidligere på dagen fredag. Breivik var godt kjent med programmet for sommerleiren, og hadde utelukket både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre som mål. Brundtland var reist fra Utøya flere timer før Breivik kom dit. I avhør har han forklart at han ble forsinket, men det er uklart hva som forpurret planene hans.

11) Hva slags våpen og ammunisjon brukte Breivik?

Breivik ble pågrepet med et etthåndsvåpen og et tohåndsvåpen. Selv etter å ha skutt på ungdommer i langt over en time, hadde han ammunisjon igjen da han ble tatt. Etterforskningen vil avdekke om våpnene han brukte under angrepet er identiske med dem han har våpenløyve for og som han beskriver i manifestet (Glock 17 og Ruger Mini 14).

Les også

[No available link text]

12) Hvordan gikk han frem?

Utallige vitner har fortalt sine versjoner av det tragiske angrepet på Utøya. På grunn av all dramatikken – og at involverte ble jaget på flukt – er det vanskelig å få oversikt over hvordan Breivik gikk frem og hvor han bevegde seg. Tekniske undersøkelser vil blant annet søke svar på hvor mange skudd som ble avfyrt.

Publisert