- Turister kan bli skylt bort av flodbølge

Store blokker raste nylig ut fra Nigardsbreen i Luster, der et ektepar omkom da breen kalvet i fjor. Nå utvides sperringene, og det blir daglig tilsyn.

Publisert Publisert

SYNFARING: Politiet og flere andre var på synfaring ved breen mandag. Lensmann i Luster, Asle Karoliussen, til venstre i bildet. Foto: Luster kommune

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Breen ligger i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Det var Sogn Avis som først omtalte nedfallet av store isblokker.

Les også: Utenlandske turister drukner, faller og fryser i hjel i norsk natur.

Inger Moe, naturforvalter i Luster kommune, bekrefter den økte risikoen overfor BT.

— Økt smelting

— Det har vært varmt noen dager, og det har økt smeltingen og aktiviteten på breen. Da øker også risikoen for at det kan løsne større blokker. Brefronten er ganske høy og bratt, med stor åpning i fronten. I helgen ble det observert folk som gikk inn og mellom store blokker som akkurat hadde løsnet. Det er selvsagt livsfarlig, sier Moe.

FLODBØLGEFRYKT: Om store blokker løsner fra breen, kan det skape en flodbølge i breelven. Etter at store blokker løsnet i helgen, er sperringen ved breen forlenget et stykke nedover elven. Foto: Luster kommune

Naturforvalteren sier de i helgen fikk en bekymringsmeldingom den livsfarlige oppførselen. Den kom fra breførerlaget.

Etter dødsulykken i fjor, der et tysk ektepar i 30-årene omkom, er sikringen på stedet forsterket og forbedret.

— Mandag var vi, sammen med blant andre lensmann og representant fra naturoppsynet, oppe og kikket på forholdene. Vi vurderte behovet for vakthold, slik vi hadde en periode i fjor sommer, men fant ut at vi heller vil basere oss på daglig tilsyn, sier Moe.

Sperrer langs elven

Hun tør ikke anslå størrelsen på blokkene. Uansett er det nå satt opp mer sperregjerder og flere advarselskilt, opplyser hun.

— Vi har sperret av langs elven, slik at folk holder seg unna den. Faller det store blokker ned i elven, kan turister som står langs den bli skylt bort av en flodbølge, sier Moe.

Lensmann i Luster, Asle Karoliussen, sier det blir daglig tilsyn ved breen ut uken.

— Det gikk visst et ras også tirsdag kveld, men da skal det ha vært lite folk fremme ved breen. Vi må fortløpende vurdere om det ekstra tilsynet skal forlenges, sier Karoliussen.

— Hva er farene nå?

— Med så stor avsmeliting som nå, er det større sjanse for ras. Høy brefront gir også større fare for ras som går langt ut fra selve breen, sier lensmannen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Etter dødsulykken kom dobbel kjetting. Mange går likevel forbi.

  2. - Forferdelig at guttene aldri mer skal kunne si mamma og pappa

  3. Her leker turistene med livet

  4. - Da jeg forsto hva som hadde skjedd, løp jeg ut mot elven.

  5. Rundt 100 tonn is kan rase ut når som helst