Han rømte under et kinobesøk og sier «de onde» kan lese tankene hans

Knivstikkeren som er dømt for to drapsforsøk utenfor en pub i Bergen, vil løslates. Sykehuset og rettspsykiaterne er uenige om hvor syk han er.

BLE ETTERLYST: Dette overvåkingsbildet ble sendt ut etter trippelknivstikkingen i Veiten i Bergen sommeren 2013. Mannen som ble tatt ønsker å slippe ut, men retten mener det er meget stor risiko for at han skal gjøre nye, straffbare handlinger i psykose. Politiet

En augustnatt for tre og et halvt år siden kunne liv ha gått tapt utenfor en pub i Bergen sentrum. To kamerater i 30-årene ble fraktet livstruende skadet til Haukeland etter knivstikking, med henholdsvis stikk i hjertet og avrevet hovedpulsåre.

En dørvakt ble også forsøkt stukket. Knivvesten berget ham trolig fra å bli skadet. Han slapp unna med et risp.

Alt skjedde i området utenfor puben Finnegans natt til mandag 5. august 2013, etter stengetid. Vitner beskrev hendelsen som et blodig og voldsomt masseslagsmål.

ÅSTEDET: Politiet gjorde åstedsundersøkelser utenfor Finnegans i Veiten natt til 5. august i 2013. Sean Meling Murray (arkiv)

- Var psykotisk

Cirka ett år senere ble en mann, nå 37 år gammel, dømt til tvungent psykisk helsevern for de tre knivepisodene. Han kom til Bergen i 2011 og skal ha vært rusavhengig siden ungdomstiden.

Retten kom til at mannen hadde vært psykotisk, blant annet lidende av paranoid schizofreni, og at han ikke kunne dømmes til vanlig fengsel. Mannen ble så tatt hånd om av Helse Bergen.

Selv nektet 37-åringen skyld i knivstikkingene. Han sa han hadde drukket tequilashots med noen brasilianske damer og at han «ikke hadde vært borti noen slåsskamp eller noe som helst».

Les også

- Har en forhistorie med psykiatri

Sykehuset: - Unngår konflikter

Høsten 2015 ba Sandviken sykehus om at 37-åringen overføres til såkalt «anstalt under kriminalomsorgen», i praksis at han sendes til et fengsel.

Mannens behandlere mener han ikke er psykotisk i medisinsk forstand, og at tvungent psykisk helsevern ikke er det rette for ham. De mener også at 37-åringen snarere «unngår konflikter enn å tiltrekkes av dem».

Statsadvokatene i Hordaland svarte med å kreve fortsatt tvungent psykisk helsevern. Mannen på sin side ba om å gå fri.

Rettspsykiatere: - Paranoid schizofren

Saken, med tre ulike ønsker fra partenes side, var oppe i Bergen tingrett sist måned. Der var det stor uenighet mellom rettspsykiaterne og mannens behandlere om hvor alvorlig syk mannen er.

Sykehuset mener 37-åringen har posttraumatisk stressyndrom (PTSD) og dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han ikke er paranoid schizofren.

De sakkyndige står fast på paranoid schizofreni, en alvorlig psykisk lidelse. Det er retten enig i. Om paranoid schizofreni skriver dommerne at «sannsynligheten for å bli kvitt en slik diagnose er liten».

Rettspsykiaterne mener det heller ikke er grunnlag for en PTSD-diagnose, og de går i rette med behandlernes teorier om «flashbacks» hos 37-åringen. Dette er heller uttrykk for realitetsbrist, mener de.

Les også

Nekter plent for knivstikkingene

Rømte under kinotur

37-åringen forklarte seg i desember. Ifølge Bergen tingrett oppførte han seg da tidvis svært påfallende; den ene beskrivelsen er «mimikkløs og noe fjern».

Blant annet sa 37-åringen, på spørsmål om andre kan lese tankene hans, at «de onde» kan det. Retten oppfatter det som en realitetsbrist som tyder på psykose.

Av dommen går det også frem at 37-åringen, under et kinobesøk sommeren 2015, stakk av fra følget sitt, ble borte i seks dager og ruset seg på blant annet cannabis, alkohol og kokain.

Dommerne poengterer at han fort vil ruse seg hvis han løslates og havner i krevende og stressende situasjoner. Og at han i ruset tilstand har «lav terskel for å ty til grov vold».

Taus forsvarer

Konklusjonen til retten ble at 37-åringen fortsatt skal være under tvungent psykisk helsevern.

Mannens forsvarer, advokat Trond Karlsen, vil ikke si noe om saken.

Ankefristen går ut denne uken. Statsadvokaten opplyser fredag til BT at de til nå ikke har sett noen anke.