Snørydding stengte Hardangervidda

Trykkbølger fra klokken under helikopteret får den ustabile snøen til å løsne.

Publisert Publisert

RASOMRÅDET: Daisybellen, som henger under helikopteret, sender trykkbølger som gjør at snøen løsner. Foto: Statens vegvesen

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Natt til søndag gikk et 200 meter bredt og stort snøskred ved Storlia i nærheten av Sysendammen på Hardangervidda.

– Dette er en kjent snøskredplass, men denne gangen kom snøen ned i veibanen, sier entreprenør Åsmund Andersen Sekse i Statens vegvesen.

Riksvei 7 ble åpnet igjen ved Storlifossen søndag ettermiddag for kolonnekjøring, men ved 10-tiden mandag formiddag ble veien igjen stengt.

– Vil sikre oss

– Vi har hatt oppsyn med snøen i flere dager før snøskredet gikk, og nå vil vi sikre oss at all snøen faktisk er kommet ned, forteller Sekse.

Et helikopter med en klokke hengende under, der hydrogen og oksygen skaper trykkbølger som får nysnø og ustabil snø til å rase ned fjellsidene, jobbet mandag med å rydde området.

– Vi fikk løst ut cirka 30 kubikk med snø, forteller entreprenøren.

Snømengdene fylte hele veibanen, det gjorde også skredet som kom natt til søndag.

RYDDER: Piloten gjør klar helikopteret som ryddet fjellsiden etter snøskredet. Foto: Statens vegvesen

To skred

Ved 02.30-tiden natt til mandag gikk det også et snøskred ved Halne fjellstove, som ligger om lag 20 minutters biltur fra Sysendammen. Også her ble det gjort forsøk med helikopter for å få utløst snømasser, men det lyktes ikke.

Arbeidet førte til at veien ble midlertidig stengt i vel to timer, men ved 12.15-tiden mandag ble Hardangervidda åpnet for fri ferdsel.

SNØSKRED: Ved Halne fjellstove gikk det et 30 meter bredt snøskred natt til mandag. Foto: Statens vegvesen

Ellers er det greie forhold ved alle fjellovergangene i Sør-Norge mandag.

Vekslende føre

– Folk må være oppmerksomme på at føret kan være vekslende mellom bare partier og snø- og isdekke. I skyggepartier kan det være glatt, så man bør kjøre forsiktig, sier trafikkoperatør Stian Rosnes hos Vegtrafikksentralen.

Han forteller at siden det er så lite snø i fjellet i år, er ikke brøytekantene så høye, og dermed slipper man at snøen blir liggende og virvle mellom brøytekantene når det blåser.

FYLTE VEIBANEN: Dette raset ble løst ut av helikopteret ved Sysendammen mandag formiddag. Foto: Statens vegvesen

Betydelig skredfare

Geolog Njål Farestveit var mandag på Hardangervidda for å administrere ryddearbeidet.

– Problemet er nå løst, men vi følger situasjonen nøye. Det er meldt mildere vær og mye nedbør fra onsdag av, så skredfaren vil gå opp mange steder mot helgen, sier han.

Nettstedet varsom.no melder om betydelig skredfare for regionene Indre Fjordane fra tirsdag, og i Voss og Hardanger fra onsdag.

Publisert