Mobilbruk er politiets trumfkort

27-åringen nektet for at Rebecca Rist var med ham hjem natten hun forsvant, men endret forklaring etter å ha blitt konfrontert med mobilbevis.

Publisert Publisert
  • Gordon Andersen
  • Helge O. Svela
  • Eirin Eikefjord
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Analyser av mobilbruk og telefonsamtaler var avgjørende for at politiet siktet den nå varetektsfengslede 27-åringen for drap og kidnapping.

Politiet mener mobilsporene peker ham ut som mulig drapsmann. Mobilsporene har vært politiets trumfkort i avhørene av den drapssiktede.

Endret forklaring

I det første avhøret forklarte 27-åringen at han bare kjente Rebecca fra tre tidligere tilfeller, der han hadde benyttet seg av hennes tjenester som prostituert. To av treffene hadde skjedd i C. Sundtsgate, mens de ved én anledning hadde vært i boligen til 27-åringen i Åsane.

Han nektet i det første avhøret for å ha tatt henne med seg hjem natt til 3. desember, til tross for at politiet konfronterte ham med samtalene han har hatt med Rebecca.

Dagen etter endret 27-åringen sin forklaring:

Han innrømte da at han ringte Rebecca natt til 3. desember, men fortalte at han på grunn av rus ikke husket særlig mye.

I avhøret tirsdag fortalte 27-åringen også at han hadde sex med Rebecca i sin leilighet, og at han tror de sovnet sammen. Til politiet har 27-åringen sagt at Rebecca var borte da han våknet søndag mellom klokken 12.00 og 14.00.

Spor fra mobiltelefon

Her er de elektroniske sporene som gjør at politiet mener 27-åringen kan ha drept Rebecca Rist:

LØRDAG KLOKKEN 23.55 får Rebecca Rist, som er på et hospits i Møllendalsveien sammen med kameraten Johnny Ludvigsen, en telefonsamtale som varer i to minutter. Det er den nå drapssiktede 27-åringen som ringer. Han sitter i en leilighet sammen med en kamerat på Møhlenpris. Det blir ringt til Rebecca fra både 27-åringens telefon og fra mobiltelefonen til kameraten. Politiet tror 27-åringen ringer begge gangene.

SØNDAG KLOKKEN 02.16 kommer det en tekstmelding fra 27-åringen. Ut ifra de analyser som politiet har gjort av basestasjonene, viser det seg at Rebecca fortsatt er i Møllendalsveien. 27-åringen har beveget seg fra Møhlenpris til i nærheten av Møllendalsveien.

Politiet tror tekstmeldingen var signalet fra 27-åringen om at han ventet på Rebecca i Møllendalsveien.

– Til politiet har Johnny Ludvigsen forklart at hun dro derfra en gang mellom to og tre om natten, så det stemmer overens, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

Til BT har imidlertid Ludvigsen flere ganger forklart at Rebecca Rist dro fra hospitset kort tid før midnatt.

– Jeg er hundre prosent sikker på tidspunktet. Bilen hentet henne mellom 23.30 og midnatt. Det har jeg forklart politiet også, sa Ludvigsen igjen i går kveld.

KLOKKEN 02.33 : Mobildata viser at Rebecca nærmer seg Åsane.

KLOKKEN 02.42: Mobilen slår inn på en basestasjon på Brurås, like ved 27-åringen bopel. Det er her politiet mener 27-åringen parkerte sin hvite Peugeot, før han tok Rebecca med inn i leiligheten.

SØNDAG KLOKKEN 09.55: Den siste aktiviteten fra sim-kortet i Rebeccas mobiltelefon blir registrert på Brurås. Det blir ringt fra et ukjent nummer, som politiet ennå ikke har funnet ut hvem tilhører. Anropet blir slått over på mobilsvar etter ti sekunder.

MANDAG KLOKKEN 23.36: Et nytt sim-kort blir satt inn i Rebeccas telefon. Sim-kortet er registrert på en kvinne, som viser seg å være 27-åringens mor.

Politiet kjenner imidlertid til at det er 27-åringen, og ikke hans mor, som disponerer mobilnummeret.

– Hans sim-kort har vært brukt i savnedes mobiltelefon, før sim-kortet havner tilbake i hans egen mobil. Dette har han ikke noen forklaring på, sier politiinspektør Krogvold.

Dette mener politiet beviser at han – to døgn etter tidspunktet hun er meldt savnet fra – enten ennå er sammen med Rebecca, eller at han har mobilen hennes.

– En forklaring kan være at hun ikke har mer penger igjen på sitt kontantkort, og låner hans sim-kort. En annen teori er at han har hennes mobiltelefon, og bruker sitt sim-kort i den, sier Krogvold.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Tynne bevis

  2. Får to uker i isolasjon

  3. Siktede for syk til avhør

  4. Lå naken bak trafokiosk

Foto: Rune Sævig