Tøffe typer med full tenning

Bygden Ravnanger på Askøy er blitt et av de viktigste stedene i Norge for rugby.

Publisert Publisert
  • Johannes Morland
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

– På beina! Eksploder! Stup frem og legg ballen død! Ikke bakover!

Trener Karl Frisch er superengasjert. På sjarmerende bergensk med londonsk aksent slenger han ut tydelige beskjeder. U18-landslaget er samlet til treningsleir på Ravnanger. Og stedvalget er ikke tilfeldig.

Av landets fire juniorlag, finnes ett i Bergen og ett nettopp på Ravnanger. De to andre finnes i Stavanger og i Fosen i Trøndelag. 15 av de 24 ungdommene på treningsleiren er fra Hordaland.

– Det startet med at faren til en jente på skolen her spurte om jeg kunne komme ut og lære klassen hennes litt om rugby. Jeg ba om telefonnummeret til gymlæreren og dro ut hit uken etter. Senere er det blitt mange turer til Ravnanger, sier Frisch.

Treningsleiren er den første av tre før EM i Frankrike i mars. Landslaget deltok i år for første gang. Det endte med braktap i alle kampene. Denne gangen er gruppen et år eldre og mange kilo muskler tyngre.

– Det er vanskelig å spå hvordan det kommer til å gå, men det er mange som har utviklet seg det siste halve året, sier Frisch.

Sammen med skotten Scott Foster sender han den ivrige gjengen ut på kunstgressbanen. Og kort tid etter bryter de sammen i krigerske dueller.

– Dårlig takling! Du må gå lengre ned i knærne!

Mange har bakgrunn fra håndball. Noen har spilt fotball før. For å få bedre taktisk innsikt i den nye idretten, har de fått beskjed om å se så mye rugby som mulig på tv.

– De har alle muligheter til å bli virkelig gode selv om de ikke får spille så mange kamper. Det gjelder bare å trene mye på egen hånd.

TRANGT: Ole-Henrik Borlaug fra Ravnanger prøver å hindre Hans Christian R. Tangen fra Tønsberg å få spillerom. Foto: Høvik, Tor

DÅRLIG TAKLING: Dårlig takling! Du må gå lengre ned i knærne! er beskjeden fra treneren til Øyvind Bekken fra Ravnanger som forsøker å stoppe Connor Foster fra Fosen. Foto: Høvik, Tor

HARDE TAK: Erlend Iversen (Ravnanger) klarer ikke å fravriste Eirik Lie Hegre (Bergen) ballen. Foto: Høvik, Tor

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Gutt (1) falt i elv i Geiranger – funnet død etter flere timer

  2. Ordfører vil ha ny motorvei i Åsane i dagen: – Vi må velge den billigste løsningen

  3. Plutselig møtte Baste en oter på bytur

  4. Forren fikk ikke trene med Molde. Da snek han seg inn på stadion.

  5. «Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.»

  6. Rørleggerbedriften Olav Grevstad er konkurs

  1. Arna