Røde klenodier kommer til Bergen

En historisk begivenhet for alle med sans for veteranbiler er i anmarsj: 28 veteranbrannbiler fra hele landet skal paradere i Bergen.

VERTENE: Entusiaster fra Bergen Brannhistoriske Stiftelse og Bergen Brannvesen skal delta med et av sine klenodier - De la Heye-brannbilen fra 1923.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
  • Tor Leif Pedersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Aldri tidligere har så mange veteranbrannbiler vært samlet på en gang her i landet som mønstringen som finner sted i Bergen 5.-7. august. Bergen Brannvesen og Bergen Brannhistoriske Stiftelse har fått full klaff med invitasjonen til veteranbiltreff her i byen.

Det skjer i forbindelse med at veteranbåt— og samferdselsfestivalen Nordsteam 2005 arrangeres i Bergen. Da får Bergen besøk av 17 ulike veteranbiler - stigebiler, mannskapsvogner, skumbiler, og ambulanser - fra Kristiansand i sør til Kristiansund i nord, fra Førde i vest til Halden i øst.

Veteranbrannbil-entusiastene i Bergen har landets desidert største samling røde klenodier av dette slaget. Ikke mindre enn 11 veteranbrannbiler har de i samlingen sin. Alle er i kjørbar stand. De pusses og stelles med kjærlig omsorg. Pensjonerte brannmenn og brannmenn i aktiv tjeneste bruker fritiden til å holde bilene i topp stand.

Parade gjennom sentrum

Bilene supplerer den enestående brannhistoriske samlingen av utstyr som finnes her i byen. Det er med dårlig skjult overbevisning disse entusiastene uttrykker forventning om at et nasjonalt brannhistorisk museum bør bli etablert her i byen - når den nye hovedbrannstasjonen er tatt i bruk.

Disse 11 skinnende røde veteranbrannbilene skal to dager kjøre parade gjennom sentrum sammen med de 17 gamle kjøretøyene fra andre steder i Norge. I alt blir det 28 slike doninger å beundre de tre dagene.

Brann på Bryggen

Fredag 5. august skal de foreta en historisk utrykning fra Skansen Brannstasjon til en «brann» på Bryggen. Dette vil bli en realistisk demonstrasjon av hestevogner, de gamle brannbilene og gammelt utstyr.

Veteranbrannbilene skal kjøre i kortesje rundt Eidsvågneset denne dagen.

Lørdag 6. august blir det en «strålende oppvisning» på Bryggen. Da blir det konkurranse om hvem av de deltakende brannvesen som kan sprøyte vann lengst ut over Vågen. Bergenserne stiller med treffets eldste brannbil - en De la Heye fra 1923. Kristiansund Brannvesen deltar med den nest eldste - en Leyland fra 1925.

Publisert: