Måtte hoppe i sjøen da båt gikk på grunn ved Askøy

De to personene som var om bord, ble sendt til legevakten for sjekk.

Publisert Publisert

FESTET: Her ligger båten sikret med trosser, og brannmannskaper fra Øygarden brann og redning har også lagt ut lenser rundt båten. Foto: Øygarden brann og redning

Ved 10.58-tiden søndag fikk politiet melding om at en fritidsbåt hadde gått på grunn, og tok inn vann i Langøysundet ved Askøy.

Stake fjernet

– Skjæret der båten gikk på grunn, er ikke merket med stake. Det har det vært tidligere, men staken er nå vekke. Mennene sier at de ikke så skjæret på kartplotteren, og skjæret skal ha vært dekket av vann, forteller John-Endre Skeie som er politiets innsatsleder på stedet.

Det var to personer om bord og begge skal være trygt om bord i en annen båt, opplyste Vest politidistrikt på Twitter ved 11.35-tiden søndag formiddag. Politiet fortalte også at det ville bli gjort forsøk på å berge båten.

Svømte til holme

– Båten var på vei til å gå ned, og de to som var om bord hoppet i sjøen og kom seg i land på en holme, fortalte fungerende vaktkommandør Glenn Hamre ved 110-sentralen til BT kort tid etter grunnstøtingen.

Brannvesenet ble varslet klokken 11.07. Båten som begynte å ta inn vann, skal være rundt 32 fot.

– Vi sendte en båt fra Bergen, og en båt fra Øygarden, i tillegg til en brannbil fra Askøy, sa Hamre.

De to mennene som var om bord, skal selv ha klart å svømme til en holme. Det gjorde også en liten hund som var i båten.

I ferd med å gå ned

– Båten var i ferd med å gå ned da jeg snakket med den ene mannen i båten. Han ringte selv til nødetatene og varselet, fortalte redningsleder Lars Røine ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge tidligere i dag.

Ettersom grunnstøtingen skjedde innaskjærs, og en båt fra Røde Kors og en båt fra brannvesenet var på vei, valgte Hovedredningssentralen ikke å sende et redningshelikopter til stedet.

– Det ville uansett ikke ha kommet frem før båtene. Det var en privatbåt som plukket opp de to personene fra holmen, sa Røine.

Denne holmen skal være en av to holmer som ligger i Langøysundet ved Askøy. De to mennene skal etterpå ha blitt hentet av båten til Røde Kors.

En hadde overlevingsdrakt

Ifølge innsatsleder John-Endre Skeie i politiet, var det kun den ene mannen som hadde overlevingsdrakt.

Den andre karen var bare iført bukse og genser da han måtte kaste seg i sjøen. Begge var naturlig nok søkkvåte etter oppholdet i sjøen.

Politiet ble varselet via Hovedredningssentralen og AMK om grunnstøtingen.

– Båten hadde grunnstøtt i Langøysundet nord for Davanger på Askøy, og båten tok inn vann. De to mennene på 59 år og 52 år er kjørt til legevakten, men er nærmest uskadet, sa operasjonsleder Hans-Eirik Thue i Vest politidistrikt.

En av karene skal ha smerter i ryggen etter grunnstøtingen, men ettersom de begge har vært i sjøen, ble de undersøkt av helsepersonell.

Mange grunner i sundet

– Det var en dramatisk melding, men det var heldig at Røde Kors hadde en båt i nærheten, sa operasjonslederen søndag formiddag. Ifølge Thue er det mange grunner i Langøysundet ved Askøy der ulykken skjedde.

Brannmannskapene slepte havaristen inn til en holme i nærheten av der den gikk på grunn.

– Det er lagt lenser rundt båten for å forhindre spredning av eventuelle lekkasjer, sa vakthavende brannsjef på Askøy Jørgen Skogedal.

Opprettet sak

Da politiet kom frem til ulykkesstedet, var båten i ferd med å gå ned. Etter en stund var hele båten dekket av vann.

– Men brannmannskapene har klart å feste båten i trosser, slik at den nå ligger ved land. Men den er ikke berget, sier politiets innsatsleder.

Politiet har opprettet undersøkelsessak etter grunnstøtingen. Det er for å finne ut om dette er et uhell, eller om det må strafferettslig forfølges.

Ingen av karene bor på Askøy, men de hadde vært på Davanger for å sette av en tredje kamerat som også hadde vært med på båtturen. En av mennene bor i Sogn og Fjordane, mens den andre skal være hjemmehørende i bergensområdet.

– Ikke promille

Det er den 59 år gamle mannen som er eier av båten, men ifølge politiet skal det være den yngste mannen på 52 år som kjørte båten da den traff skjæret.

– Er det mistanke om promillekjøring?

– Nei, det er tatt utåndingsprøve av mennene og de hadde ikke promille, sier politiets innsatsleder.

Fritidsbåten hadde 400 liter diesel om bord da den gikk på grunn.

Brannmannskapene fra Øygarden har lagt lenser rundt havaristen for å forhindre forurensing.

Publisert