Styrten: Gjorde nye funn mandag i omfattende finsøk

Store styrker fra politiet og Sjøforsvaret var mandag på ulykkesholmen ved Turøy. - Vi kikker etter deler som vi synes er av vital interesse, og som vi fortsatt ikke har helt oversikt over, sier Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen.

Publisert Publisert
 • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I 11-tiden mandag, da BT kom til stedet, var det full aktivitet på holmen. Det dreide seg om personell fra Sjøforsvaret og politiet som lette etter metalldeler fra helikopteret med detektorer.

En stridsbåt fra Sjøforsvaret lå like utenfor holmen i ruskeværet, og letemannskaper gikk til og fra båten. Men mesteparten av tiden gikk de rundt på holmen og søkte. Enkelte gjenstander ble løftet opp og studert nærmere.

Politibåten var også i området.

Les også:

Les også

Disse skal gi svaret på hva som skjedde med flight HKS241

LETER: Mannskaper leter med metalldetektor ved ulykkesstedet, for å finne flere deler fra helikopteret. Foto: Ørjan Deisz

Nye funn

— Vi gjør et finsøk på stedet etter metalldeler som kan stamme fra helikopteret. Vi har i den forbindelse fått støtte fra Sjøforsvaret, som stiller med både detektorer og folk, sa politiets operasjonsleder Morten Kronen.

DÅRLIG VÆR: I ruskevær mandag ble holmen der helikopteret styrtet gjennomsøkt av et titalls personer fra Sjøforsvaret og politiet. De brukte metalldetektorer i arbeidet. Foto: Ørjan Deisz

Finsøket startet mandag morgen.Det er fjerde gang man nå går over holmen, sa innsatsleder Ole Bjørn Sveen til BT.

Han opplyste at det er totalt 20 mann fra Minedykkerkommandoen som bistår politiet. Politiet hadde selv 20 mann i aksjon.

Mandag ettermiddag melder politiet at finsøket med metalldetektor vil fortsette tirsdag — både på holmen og i terrenget hvor rotoren ble funnet.

«Deler av terrenget som tidligere er avsøkt må avsøkes på nytt grunnet nye funn av gjenstander som værforhold i dag har avdekket», heter det i meldingen fra politiet.

BISTÅR: Sjøforsvaret er på plass for å hjelpe til med finsøk etter metalldeler. Foto: ørjan deisz

Tar lengre tid enn planlagt

I tillegg pågikk det også dykk i sjøen mandag, fortalteSveen. Fire redningsdykkere fra Bergen brannvesen jobbet med å ta opp og renske sjøbunnen rundt havaristedet for vrakrester.

På grunn av værforholdene vil det arbeidet ta lengre tid enn tenkt, opptil flere dager, ifølge politiet.

— I tillegg ser de etter andre gjenstander som kan hjelpe i etterforskningen.

Vrakdelene fra sjøen skulle til Turøy kai. Der ble de overlatt til Havarikommisjonens folk, som også var på stedet mandag.

På Turøy kai sto to store telt fra Sivilforsvaret, og ved kai der lå både brannbåten «Sjøbrand» og flere av Sjøforsvarets stridsbåter.

- Vital interesse

— Vi kikker etter deler som vi synes er av vital interesse, og som vi fortsatt ikke har helt oversikt over. Mer vil jeg ikke si, uttaler Kåre Halvorsen, leder for luftfartsavdelingen i Havarikommisjonen.

INNSATSLEDER: Ole Bjørn Sveen fra politiet var mandag på Turøy kai. Derfra ledes arbeidet med søk, dykking og innhenting av vrakdeler. I bakgrunnen til venstre ses brannbåten «Sjøbrand» og to stridsbåter fra Sjøforsvaret. Foto: Ørjan Deisz

— I klartekst vil det si at dere ikke har funnet alle delene ennå?- I klartekst vil det si at vi vil være sikker på at vi har funnet alle delene. Vraket er ganske maltraktert, så vi må nøye gjennom området.

Halvorsen er en av dem som koordinerer arbeidet med helikopterstyrten. På en pressekonferanse tirsdag, sier Halvorsen, vil han komme mer inn på hvilke deler de mangler og hva man har funnet til nå.

Til BA sier imidlertid lederen av kommisjonens arbeid på ulykkesstedet, Jon Sneltvedt, at det er «fokus på å finne drev, tannhjul og girboksen».

I en melding fra Statens havarikommisjon for transport heter det at data- og taleregistratoren fra helikopteret er avlest, og at informasjonen fra dem er av god kvalitet. Dataene sendes nå tilbake til Norge for analyse.

Publisert

Styrten på Turøy

 1. INNENRIKS

  Etterlatte etter Turøy-ulykken venter fortsatt på erstatning

 2. LOKALT

  – Vi på Turøy vil aldri klare å sette punktum for helikopterulykken

 3. INNENRIKS

  – Jeg hadde forventet dette utfallet, men jeg er likevel skuffet

 4. INNENRIKS

  Politiet vurderer om noen bør straffes etter Turøy-ulykken

 5. LOKALT

  – Tungt å høre at det ikke ble gjort nok etter ulykken i Skottland

 6. LOKALT

  – Slik girboksen er nå, vil ikke vi fly med denne maskinen i Nordsjøen

 1. Styrten på Turøy