Folk etterlyser uværet

Mange etterlyser uværet «Tor» i bergensområdet. - Prognosen for Bergen var verre i går. Det ser ut til at vi slipper den verste vinden.

ROLIG PÅ VÅGEN: Svanen svømte rundt på Vågen fredag ettermiddag. Det var verken bølger eller vind da fotografen tok dette bildet. CHRISTINA PLETTEN

Det sier Berit Hagen, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet til BT klokken 14.30.

K

Fint i Ytrebygda fredag ettermiddag. ØYVIND FOSSE

lokken 15.45 sier hun dette:

— Vinden vil holde seg på dette nivået i Hordaland noen timer fremover før det vil avta i kveld, men det er viktig å understreke at det blåser sterkt flere deler i fylket. Folk må ha respekt for dette, selv om det ser ut til at flere steder får det roligere enn først antatt.

  • Vi har knapt registrert oppdrag i forbindelse med det varslede uværet. Det er vi glad for, og vi håper at vi slipper meldinger om skader, sier Morten Kronen, operasjonsleder i Vest politidistrikt til Bt klokken 16.00.

Mer på sørvest

Leserne som har fulgt BTs direktedekning har fått med seg at skoler har sendt elevene hjem fordi man fryktet uværet. På høyskoler og universiteter har man tatt fri og sendt folk hjem slik at de ikke skulle bli utsatt for fare.

«Helt stille på Flaktveit nå. Nesten kjedelig», skriver en leser.

Bildet er tatt kl. 13.00. Uværet går i nordøstlig retning. METEOROLOGISK INSTITUTT

«Blikkstille på Eidsvåg. Knapt hvitt på fjorden engang», melder en annen.

  • Les også: Frode Bjerkestrand: Nå er det oss mot «Tor»
    — Vinden kommer mer fra sørvest enn først antatt. Sørvesten tar ikke så hardt i Bergen. Under «Nina» i fjor kom vinden fra sør. Da var vinden langt mer merkbar enn nå. Senteret ligger nord for oss. Været blir verre i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, sier Hagen.

Kan endre seg fort

— Kan folk i Bergen puste ut nå?

— I Bergen sentrum er vinden mer på sørvest enn antatt, men dette kan endre seg fort. Det er også flere steder i Hordaland der det er kraftig uvær. Det er en grunn til at det er sendt ut OBS-varsel. Vi skal ikke bagatellisere det, sier Hagen.

Stengt på grunn av uvær. ØRJAN DEISZ

Velt på broen

«Vindstille her helt sør på Askøy. Bare tull med dette stormvarselet», skriver en leser.

Men helt stille er det ikke, i hvert fall ikke på broen til Askøy. Fredag ettermiddag ved 14.30-tiden veltet en tilhenger som følge av et vindkast.

— Man må være forsiktig. Været kan endre seg fort, sier meteorologen.

«Ikke noe særlig vind i Fyllingsdalen heller nå. Blåste mer tidligere.»

«Så vidt bevegelse i trærne på Foldnes, Sotra.»

«Stille på Flaktveit. Blåser kraftig på Nyborg som ligger lengre nede i dalen!»

«Morgenbris»

«Dette er skuffende. Sterk kuling på Bømlo. Håper det tar seg opp, ellers er all ryddinga forgjeves», skriver en leser til BT.

«Har stroppet fast alt løst i hagen, vært på taket og festet et par tvilsomme takplater, reist tidlig hjem fra jobb, hentet ungene tidlig i barnehagen og nå sitter vi her på vestsiden av Askøy i det som kan sammenlignes med litt morgenbris en stille sommerdag.»

— Vinden har løyet på Ulriken, men nå ser det ut til at den tar seg opp igjen. Flere steder i Hordaland blåser det 40 meter per sekund. Folk må ha respekt for været, sier Berit Hagen.

Folk langs kysten melder om kraftig sjø. Det anbefales ikke å dra ut i værharde strøk for å se på høye bølger.