- Hele veien er knust

Dette er synet som møtte sauebonden på vei til fjells.

SVÆRT: Her var det bom stopp for sauebonde Anders Fretheim søndag morgen. Han anslår at noen steinblokker er flere titalls tonn. - En hel hammer har løsnet oppi fjellsiden, sier Fretheim til BT.
  • Ørjan Torheim
  • Kjell Østerbø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

På vei fra Flåm for å sjekke beitet på fjellet søndag morgen, ble sauebonde Anders Fretheim (55) møtt av det store steinraset over den kommunale anleggsveien — ifølge ham cirka 500 meter etter Kårdalstunnelen.

- FARLIG: - Hvis noen har tenkt seg langs Rallarvegen i dag, må de ikke vase seg inn her. De må holde seg i fjellet eller ta Flåmsbanen forbi, anbefaler Anders Fretheim. Han oppdaget steinraset søndag morgen.

Dette er i Aurland kommune i Sogn og Fjordane. Les også: Snø truer fjellsykling

Populær sykkelvei

Fretheim sier veien brukes av mange som sykler den svært populære Rallarvegen.

LØSNET: - En hel hammer har løsnet oppi fjellsiden. Raset er over femti meter bredt, og noen av steinene er nok opptil 20 kubikkmeter store, sier Anders Fretheim.

Ifølge Wikipedia er Rallarvegen en av Norges mest populære sykkelveier, med over 20.000 syklende per år. DNT omtaler den som den «suverent mest populære sykkelturen i norsk fjellheim».— Det er store steiner, altså. En hel hammer har løsnet oppi fjellsiden. Raset er over femti meter bredt, og noen av steinene er nok opptil 20 kubikkmeter store. Deler av veien er helt knust. Heldigvis skjedde dette på et sted der toget på Flåmsbanen går i tunnel, sier Fretheim.

— Hvis noen har tenkt seg langs Rallarvegen i dag, må de ikke vase seg inn her. De må holde seg i fjellet eller ta Flåmsbanen forbi, anbefaler Fretheim.

Åpning mandag?

Aurland kommune har nå hatt geolog oppe i helikopter og sett på raset. Med på turen var også ordfører i kommunen Noralv Distad (H). Han håper at veien skal kunne åpnes igjen mandag ettermiddag eller tidlig på tirsdag.

— Geologen kunne se en løs blokk igjen oppe i rasområdet. En klatregruppe skal fjerne den i morgen tidlig. Deretter skal selve veien ryddes. På den er det ikke mye skader, så det forventer vi kan skje raskt, sier Distad.

Stengt fra begge sider

— Veien er nå fysisk stengt på begge sider og vi har informert alle som vi mener kan bli berørt av raset. Det gjelder politi, kommunen, Flåmsbanen, hoteller i området, de som driver med sykkelutleie og turistinformasjonen. Vil jobber på spreng for å få veien åpnet så snart som mulig, sier Gilje.

Ut fra de opplysninger vi har, er det ingen grunn til å tro at mennesker er tatt av dette raset, sier operasjonsleder Odd Arve Solvåg ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Trist for reiselivet

Det er Aurland kommune som har ansvaret for denne delen av veien mellom Myrdal og Flåm. Lenger oppe i svingene mot Myrdal er det Jernbaneverket som har ansvar for veien.

Informasjonssjef, Inge Hjertaas i Jernbaneverket område vest, synes det er fryktelig trist for reiselivet med raset som nå gikk.

— Den kalde sommeren og all snøen i fjellet gjør at de allerede sliter med sen åpning av Rallarvegen. Og når det hele endelig ligger til rette for sykkelistene, så får de dette raset mitt i fleisen, sier Hjertaas.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Snø truer fjellsykling

  2. To skadet på Rallarvegen

  3. Sykkelulykke på Rallarvegen

  4. Lokker folk til fjells med truger

  5. Moderne rallarer på besøk

  6. Vil sende syklene under Fjøsangerveien

  7. Eksperter advarer mot Rallarvegen

  8. Kjetill går han 550 kilometer med løvetannjuice og brenneslepulver som drivstoff

BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN