TWITTER-DEBATT: Det var med en twittermelding om piggene på vinduskarmen langs Hotell Norge, at debatten om "fiendtlig arkitektur" startet i Bergen. Hotell Norge ba bergensstudenten Ole-Christian Bjørkøy fjerne ordet "fiendtlig", og nettsamfunnet reagerte.

— Du kan si Hotell Norge er selv skyld i hvorfor debatten på Twitter tok av, når de forsøkte å sensurere meldingen, sier bergensstudent Ole-Christian Bjarkøy, som til vanlig studerer digital kultur ved Universitetet i Bergen.I en artikkelserie har avisen Vårt Land fokusert på det de kaller «fiendtlig arkitektur». Arkitektur som er ment å drive mennesker vekk fra steder, hindre hjemløse fra å sove der eller narkomane fra å sitte.

Les også:

Slik arkitektur så Bjarkøy da han gjenoppdaget piggene på utsiden av Hotell Norge. Piggene er svært synlige langs vinduskarmen på Hotell Norge og gjør det smertefullt å sitte der.

Et mobilbilde og en twittermelding senere, og debatten om Hotell Norge raste.

Legger seg flat

Da Bjørkøy merket twittermeldingen med «fiendtlig arkitektur» og «Hotell Norge», ba hotelledelsen ham vennligst fjerne ordet «fiendtlig». Det nektet studenten å gjøre.

Les også :

— Jeg tenkte de kunne fjerne piggene først, for de har jo vært der i en årrekke. Jeg startet debatten fordi jeg tenkte dette var et godt eksempel på fiendtlig arkitektur, ikke fordi jeg har noe imot Hotell Norge, sier Bjarkøy.

Hotelledelsen beklager nå at de ba studenten sensurere ytringen.

— Vedkommende som skrev dette på Twitter har beklaget beskjeden han ga studenten, og det var ikke ment som en sensurering av en ytring. Det skyldes en misforståelse av selve bruken av Twitter, sier hotellsjef Per Paulsen ved Hotell Norge.

- Herlig kontrast

Ole Hallvard Dyrbekk leder byutviklingsgruppen i Byluftslisten og er sekretær for Byluftslistens bystyregruppe. Han mener det er på tide med en diskusjon om «fiendtlig arkitektur» i byrommet i Bergen.— Jeg har en beskjed til Hotell Norge, og det er pigg av, sier Dyrbekk og utdyper:

— Piggene foran vinduene på Hotell Norge som reklamerer for spabehandling, innbyr jo til en komisk kontrast. Disse piggene har vært her lenge, men er et symbol på noe som vi ikke kan tolerere og det er å lukke byrommet for enkelte grupper i samfunnet.

Ekstra ille mener han piggene er, fordi Hotell Norge ligger i hjertet av Bergen og i det mest åpne byrommet i byen.

— Vi er svært nøye med byutvikling i Bergen og regulerer både farge og form på bygg i omhyggelig grad. Bør vi ikke da sørge for å åpne byrommet opp mest mulig, og ikke stenge en spesifikk gruppe ute på den mest åpne plassen i Bergen? spør Dyrbekk.

Kan bli fjernet

Svenske Fredrik Edin har skrevet masteroppgave om fiendtlig arkitektur, og oppsummerer det slik: «Det handler ikke om å løse sosiale problemer, men å skjule dem.», skrev Vårt Land den 11. juli.

Les også:

For hotellsjef Per Paulsen er problemet en ny problemstilling:

— Jeg har aldri reflektert over dette. Det ble satt opp en gang i tiden for at folk ikke skulle sitte utenfor konferanselokalene våre, sier han.

Paulsen sier nå det ikke er en umulighet at piggene blir fjernet.

— Vi skal diskutere dette med eierne av bygget når det nå skal renoveres. Det er klart at piggene kan fjernes hvis folk føler de uttrykker noe slikt, sier han.

- Fornøyd

Studenten som startet debatten om de gamle piggene utenfor Hotell Norge, er godt fornøyd med det han hører fra hotellsjefen.

Les også:

— Må man absolutt stenge folk ute fra et byrom, finnes det hyggeligere måter å gjøre det på enn ved bruk av pigger. Pigger er det ultimate symbolet på at et menneske ikke er velkommen, sier Ole-Christian Bjørkøy.

Langt bedre er i så fall blomsterbed og fontener, men det aller beste er å inkludere alle, ifølge han.