Kaare Songstad utnevnt til ny politimester

Forhåndsfavoritten blir ny polititopp i vest.

Publisert Publisert

NY: Kaare Songstad har bakgrunn som politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, og er i dag beredskapsdirektør i Politidirektoratet. Nå blir han ny politimester i Vest politidistrikt. Her fra en pressekonferanse tidligere i november. Foto: NTB Scanpix

En gang var han politiinspektør ved Hordaland politidistrikt. Nå vender Kaare Songstad tilbake til det nye Vest politidistrikt som politimester.

Bergenseren er en av de nye politimestrene i landets sammenslåtte politidistrikter. De er utnevnt for seks år.

Fikk ordre om å henlegge mindre:

Les også

Politiet henla mer i stedet

Han kommer fra jobben som beredskapsdirektør i Politidirektoratet, og var før det politimester i Haugaland og Sunnhordland mellom 2007 og 2013.

— Tøffe utfordringer

Selv om han har vært forhåndsfavoritt, sier Songstad til BT at han reelt sett fikk vite at han var ansatt for bare et par dager siden.

— Det skal bygges et helt nytt politidistrikt. Jeg ser frem til jobben, og gleder meg til å vende tilbake til Vestlandet og den arbeidsplassen jeg har så mye historie fra, nemlig politihuset i Bergen, sier Songstad.

Hordalandspolitiet har siden februar i år vært ledet av John Reidar Nilsen, etter at Geir Gudmundsen trakk seg fra jobbenpå grunn av den mye omtalte Monika-saken.

Nilsen var ikke blant søkerne til stillingen som politimester. Han er til vanlig visepolitimester i Hordaland.

UTNEVNTE: 12 nåværende og tidligere politimestre ble fredag utnevt til å være politimestre i statsråd. Her fra pressekonferanse med justisminister Anders Anundsen og politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: NTB Scanpix

Distriktet har vært i hardt vær på grunn av Monika-saken og påfølgende varslersaker, der dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble henalgt som selvmord. Dødsfallet har siden oktober i fjor vært en drapssak.

— Det der er et helt sentralt bakteppe for prosessen videre. De utfordringene som er avdekket, er noe som må håndteres.

- Hvordan da, konkret?

— Det kan jeg ikke svare på nå. Jeg trenger tid på å samhandle internt. Med mange andre kommer jeg til å legge et løp. Det heter seg at man skal se fremoevr og glemme hva som har skjedd. Det er en for enkel tilnærming. Lærdommen fra Monika-saken, kritikken i diverse rapporter, er viktige momenter.

- Hvordan vil du gjenreise tilliten?

— Mange bruker det uttrykket. Jeg tror at tilliten i utgangspunktet er bra. Men det er ikke tvil om at den saken har skapt uro om kvaliteten for enkelte tjenester, som igjen kan ha gått ut over tilliten, sier Songstad.

Avslørende brev:

Les også

Frp-statsråder i steil politikrangel

Den nye politimesteren sier at han vil bruke mye tid på å skape trygghet både internt og eksternt: Internt fordi det blir en helt ny struktur og nye geografiske enheter med politireformen. Eksternt

— Vi vet at de i Sogn og Fjordane har kommunisert noe uro om dette store distriktet i sør som skal overta, i anførselstegn, dem. Det handler også om å skape trygghet der. Jeg kommer til å bruke utrolig mye tid fremover på det, sier Sognstad.

- Helikopter er ønsketenkning

Songstad er blitt regnet som den heteste kandidaten av søkerne, og er blitt pekt på mer eller mindre siden Geir Gudmundsen gikk av som en kandidat til å ta over politidistriktet.

Politiet i Hordaland må trolig spare 20-30 millioner kroner neste år.

Den nye politimesteren må trolig starte året med færre ansatte:

Les også

Politiet må spare 20-30 millioner neste år

— Jeg har ikke oversikt over den økonomiske situasjonen nå. Det er en stram situasjon, og det vil den fortsette å være i 2016, sier Songstad.

En fanesak for forgjengeren Gudmundsen var å få et eget politihelikopter på Vestlandet.

Songstad er ikke helt der.

— Det vil jeg karakterisere som ønsketenkning. Vi står i en helt annen ressurssituasjon. Jeg tror det er bedre å jobbe videre med mer realistiske løsninger - som kan bli til noe.

Trolig begynner Songstad i sin nye jobb ved årsskiftet, men varsler at han ukentlig kommer til å være på plass i Hordaland eller Sogn og Fjordane.

Alle allerede politimestre

Ti politimestre ble utnevnt i dag - i tillegg til to som fortsetter fra før. Alle de 12 er allerede, eller har nylig vært, politimestre. Fire av de 12 er kvinner.

I en pressemelding skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) at det «knyttes store forventninger» til de nye politimestrene.

— Større og færre politidistrikt stiller også nye krav til politimesterrollen, sier Anundsen.

Ikke helt svartemarja:

Publisert