Dropper søksmål mot gruveaksjonister

Nordic Mining truet med erstatningskrav mot aksjonister på Engebøfjellet. Nå har selskapet valgt å droppe søksmål.

PÅGREPET: Her blir en av aksjonistene tatt hånd om av politiet. Gruveselskapet Nordic Mining vil likevel ikke gå til erstatningssak mot aksjonistene. (Arkivfoto: Tor Høvik)
  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I en børsmelding mandag kunngjør Nordic Mining at selskapet nå har avsluttet prøveboringen på Engebøfjellet i Naustdal. Samtidig opplyser selskapet at de likevel ikke kommer til å gå til sak mot aksjonistene som i løpet av noen uker tidligere i vinter klarte å stanse prøveboringen i lengre perioder.

«Vi har besluttet å ikke bruke ressurser på tidkrevende og kostnadskrevende juridiske prosesser mot demonstrantene», skriver Nordic Mining i børsmeldingen.

Gruveselskapet omtaler også de økonomiske skadevirkningene av demonstrasjonene som moderate.

«Betydelige beløp»

For en drøy måned siden var tonen en annen:

— Vi vil kreve økonomisk erstatning. Dette har pågått over veldig lang tid, og gått fra det som kunne vært en enkel markering til noe som har kostet oss betydelige beløp, sa administrerende direktør Ivar S. Fossum tilNRK den 23. februar.

Les mer:

Les også

Gruveaksjonær hardt ut mot aksjonister

Det skapte sterke reaksjoner da selskapet varslet at de ville gå til sak mot aksjonistene som stanset prøveboringen gjennom såkalt sivil ulydighet tidligere i vinter.

— Forståelig

Natur og Ungdom mobiliserte mange av aksjonistene som deltok i lenkegjengene på Engebøfjellet.

— Nordic Mining har kanskje forstått de har et prosjekt som ikke tåler dagens lys. På den måten er det forståelig at de velger å ikke saksøke aksjonistene, sier Magnus Storvoll Strømseth, 2. nestleder i Natur og Ungdom.

Les mer:

Les også

- Jeg blir sjikanert av gruveaksjonær

Organisasjonen opplyser i en pressemelding at 5900 personer i et opprop har bedt Nordic Mining om å droppe søksmålet.

— Aksjonistene har handlet ut i fra en samvittighet overfor naturen, sier Strømseth.

- Prøveboringen vellykket

Det er særlig planene om å dumpe gruveavfall i Førdefjorden som har utøst protester mot prosjektet.

Selskapet omtaler i meldingen også prøveboringen som vellykket. Det er det finske selskapet Oy Kati Ab som har gjennomført boreprogrammet. Eksperter skal nå anlysere resultatene og legge frem en ressursoversikt i tredje kvartal i år.

250 millioner tonn

Nordic Mining ASA vil utvinne mineralet rutil (titandioksid) fra Engebøfjellet i Naustdal kommune. Fjellet inneholder 250 millioner tonn malm. Av dette er mellom 7,5og10 millioner tonn ren rutil. Resten av gruvemassene skal slippes ut i sjødeponi iFørdefjorden- opp til seks millioner tonn hvert år frem til 2060.

Les mer:

Les også

«Aksjonene er en hån mot demokratiet

Klima-ogmiljødepartementet har tidligere gitt utslippstillatelse i fjorden. Deponiet planlegges på 300 meters dyp. Når alle gruvemassene er sluppet ut, vil det heve bunnen til 150 meter.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Gruveaktørenes hetskampanje

  2. Førdefjorden må reddes!

BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN