Her blir det slutt på oversvømmelser

Hvert år blir E16 stengt flere ganger ved Vinje på Voss på grunn av flom. Nå holder Statens vegvesen på med å løse problemet.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er i alle fall oversvømmelse på dette stedet en gang i året. Men nå håper vi at vi vil unngå det, sier byggeleder Einar Selland i Statens vegvesen.

Hovedveien mellom Bergen og Oslo har vært stengt mange ganger på grunn av flom.

Les også

E16 stengt på grunn av oversvømmelse

I oktober begynte Statens vegvesen arbeidet med å heve E16 mellom Skromle bru og Sundve skule, nettopp for unngå oversvømmelse av veibanen.

– Problemet her er at det ikke har vært omkjøringsmuligheter når E16 har vært stengt på grunn av flom. Det får selvfølgelig store konsekvenser for alle som ferdes her, sier han og viser spesielt til høsten 2014.

FLOM: Slik har det sett ut litt for ofte på E16. Nå holder Statens vegvesen på med å fikse veien. Foto: NTB Scanpix

Da ble Vestlandet rammet av en storflom mellom 28. og 29. oktober, som rev med seg veier, hus, broer og store landområder.

Se bildene fra storflommen.

Les også

E16 ble stengt etter store nedbørsmengder

Les også

E16 kan bli stengt i fem dager

Hevet over to meter

Den 500 meter lange veistrekningen kommer på mellom 15–20 millioner kroner. Men Selland forteller at det inne i denne summen blant annet ligger hevingen av veien, nytt kryss til Rødno, en ny kjettingplass og veilys.

– Vi har hevet veien to meter på det meste. Det var overraskende mye, og det kan se høyt ut, men det var nødvendig. Nå har også veien fått en fin linje.

HEVE: Denne veien er nå hevet med over to meter for å unngå liknende situasjoner på E16. Foto: ARNE HOFSETH (Arkiv)

Selland er også godt fornøyd med kjettingplassen de har klart å få på plass i samme området. Her er det meningen at alle som kjører tungtransport skal legge på kjetting før de tar turen opp Vinjedalen på E16.

– Det skjer minst to til tre ganger i året at veien blir stengt der på grunn av tungtransporter som ikke har kjetting på. Nullføre er det verste, da er det umulig å komme seg opp uten kjetting, sier han.

For noen år siden, sto det blant annet 12 vogntog fast på E16 på en kveld. Seks av dem opp Vinjedalen.

– Det er viktig at vogntogene skor seg etter forholdene, og bruker kjettinger. Det har de ikke gjort, de som nå står fast der oppe, sa politiet.

Det gjenstår litt restarbeid på kjettingplassen, men Selland lover at den skal tas i bruk før vinteren setter inn.

– Da slipper vi forhåpentlig at veien blir stengt i flere timer på grunn av vogntog uten kjetting, sier han.

Les også

Slik kan Voss unngå nye katastrofeflommer

Fri ferdsel til helgen

Strekningen mellom Skromle bru og Sundve skule er snart ferdig.

– Vi har lysregulering på stedet nå. Det var litt kø den første helgen, men nå glir trafikken bedre. Det er kanskje bare når folk skal opp til hyttene sine fredagen at det kan hope seg litt opp nå.

– Men vi har heldigvis hatt god fremdrift på arbeidet. Og vi holder på med asfaltering denne uken. Planen er å åpne veien for fri ferdsel til helgen.

– Og da vil E16 aldri bli stengt på grunn av oversvømmelse her igjen?

– Nei, vi satser på det i alle fall ikke skal flomme over på dette stedet, men vi har jo ingen garantier for andre steder, sier Selland som håper at de snart vil få mer penger til å sikre hovedveien mellom Bergen og Oslo.

– Om vi får og eventuelt hvor mye, får vi vite i desember-januar.

Publisert