Nytt tiltak for unge rusbrukere

I Bergen skal unge helt ned i tiårsalderen får hjelp til å hindre rusmisbruk. Tilbudet er enestående i Norge.

USIKRE: Vennengjengen Iselin Jordan, Ola Hiis-Bergh og Jens Drageset vet ikke hvor de skal henvende seg hvis noen nært dem har et rusproblem.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg kjenner flere som har problemer med rus, det er ikke lett å gjøre noe når de først har begynt, sier Ola Hiis Bergh.

Han og vennegjengen fra Bergen Handelsgymnasium spiser lunsj på Burger King på Bystasjonen. Alle vet de hva det vil si å bekymre seg for venner som drikker for mye alkohol, men ingen vet hva de skal gjøre med det.

— Det er jo et litt for lite problem å gå til politiet med, sier Jakob Langeland.

Et nytt tiltak, TIUR (Tidlig Innsats Rus Ungdom), skal hjelpe unge mellom 10 og 20 år med et bekymringsfullt forhold til rus. Det har planlagt å starte 2012.

— Dette er en ny metode i Norge. Vi skal prøve å nå ungdommer i Bergen som har problemer med rus tidlig, sier Else Kristin Utne Berg. Hun er tidligere leder ved Utekontakten i Bergen og er den som har skrevet rapporten.

Alvorlig rustragedie

Politiet møter ofte ungdom i risikosonen. Noen av dem er helt ned i 13- og 14-årsalderen. Politiet tar direkte kontakt med foreldre når de plukker opp barn og ungdom som er ruset.

Les også

[No available link text]

— De prøver ofte å overbevise foreldrene sine om at politiet tar feil. Noen ganger velger foreldrene å tro på barna sine. Det hender at vi plukker opp ungdom noen år seinere som vi har plukket opp før, da ser vi at noe må gjøres, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård.Jo tidligere unge begynner med rus, desto vanskeligere er det å stoppe en negativ utvikling. Derfor tror Losnegård at Tiur kan redde unge fra rustragedie.

— Vi har savnet akkurat denne typen tiltak.

Ser til Stockholm

Modellen for TIUR-tiltaket er det svenske Mini-Maria-prosjektet som jobber forebyggende med rus og ungdom. I løpet av 2010 var 450 barn og unge innom tiltaket i Stockholm. Over halvparten av henvendelsene kom fra foreldre.

Mini-Maria samarbeider med skole, helsetjeneste, politi, foreldre og andre som møter barn som ruser seg.

I Bergen skal TIUR først og fremst være en rådgivende tjeneste med åpne telefonlinjer og interaktiv nettjeneste. Prosjektet skal ha seks ansatte, lokaler i Bergen sentrum, og samarbeid med foreldre og barn blir sentralt.

— Vi skal ikke kartlegge hvem som kan få et rusproblem, men vi skal bli så kjent og lett tilgjengelig at folk skal vite om oss. TIUR skal bli et lavterskel-tilbud med ansatte som har høy kompetanse, sier Utne Berg.

Rapporten, som er er lagt til grunn for TIUR, er nå sendt til barne-, likestillings- og integreringsdepartementet som skal avgjøre hvor mye penger TIUR skal tildeles.

— Vi tror at det kan bli noen forandringer av det oppsatte budsjettet, men jeg regner med at det går bra, sier Utne Berg.

Statssekretær Henriette Killi Westhrin forteller at det ikke finnes tilbud i dag som kan nå unge før de får et alvorlig rusproblem. Dette av bakgrunnen for at de ønsket en utredning fra Bergen. Departementet sier at det ennå er for tidlig å si noe mer om utviklingen i saken.

Utfordring

Politiførstebetjent Arild Smedsvik ved ungdomsseksjonen i Bergen forteller at det er stort behov for tiltak som kan hjelpe unge helt i starten av sin ruskarriere, men ser at frivilligheten kan bli en utfordring.

— Tiltaket er jo basert på at ungdommene skal ønske hjelp selv. Det kan bli vanskelig. Det er mange som ruser seg som ikke ser at de har et problem. Å få dem til å delta, kan bli en utfordring, sier han.

Ungdommene på Burger King er også skeptisk til at venner med rusproblemer vil si ja til å delta i behandling frivillig.

— Hvis foreldrene mine hadde villet at jeg skulle gå i rådgiving hadde jeg nok ikke vært så positiv, sier Jakob Langeland.

BEKYMRET: Vennegjengen fra Bergen Handelsgymnas har alle opplevd å være bekymret for venner som bruker rus. Fra venstre: Alexander Fløisand og Andreas Støen.
Publisert