Byluftlisten: - Trist situasjon

Bergenspolitikerne reagerer med vantro på dagens skyhøye tall for luftforurensning i Bergen.

LOKKET: Her ligger forurensningslokket over Nordnes i Bergen onsdag ettermiddag.
Publisert: Publisert:
Les også

[No available link text]

icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg synes det er trist at vi ikke har kommet lenger. Det er helt uakseptabelt at vi kommer i rødt nå, og fortvilende for astmatikere at de skal oppleve dette vinter etter vinter, sier Endre Tvinnereim i Byluftslisten.

Han etterlyser at byrådet kommer med konkrete oppfordringer til bergenserne om å la bilen stå.

— Kommunen gir nå ut helseråd til de syke, men de burde også sende ut advarsel til de friske om hva de kan gjøre for å reduserere skadene for sine medborgere - kjøre mindre og fyre mindre, sier Tvinnereim.

Tvinnereim mener det nå er tid for å hente frem trafikkrestriksjonene: sambruksfelter og datokjøring.

— Nå må byrådet inndra parkeringsplasser i sentrum, forbedre ekspresstilbudet og oppfordre folk til la bilen stå og fyre mindre med ved.

Panikksituasjon

Harald Schjelderup, Aps gruppeleder i bystyret, er oppgitt over at situasjonen gjentar seg. Men han ser en gryende politisk vilje til akuttiltak.

— Heldigvis har man politisk begynt å se konturene av politisk vilje til å innføre akuttiltak når vi først har fått giftig luft. Men det er like viktig å innføre permanente og langsiktige tiltak som kan forhindre at vi slipper disse panikksituasjonene hver vinter, sier han.

Schjelderup mener en tverrpolitisk langsiktig innsats er det eneste som teller.

Flere ekspressbusser, kollektivfelt, rask utbygging av bybanen, færre parkeringsplasser i sentrum, tidsdifferensierte bompenger og raskere elektrifisering av havnen er noen av tiltakene han ønsker seg.

— Dessverre har den styrende høyresiden i Bergen og Hordaland vært handlingslammet i flere år, men på ett eller annet tidspunkt er vel virkeligheten nødt til å synke inn, sier han.

- Nå må byrådet våkne

— Manglende restriksjoner på biltrafikken er å legge til rette for giftig luft. Nå må byrådet våkne og ta et oppgjør med bilismen, skriver Sondre Båtstrand fra De Grønne i en pressemelding onsdag.

I bystyret 28. november Båtstrand legger frem forslag om køprising.

— Jeg håper på bred tilslutning til forslaget. Sammen med bedre kollektivtilbud, er køprising en resept vi vet fungerer. Vi kan ikke gå gjennom enda en giftvinter, sier han.

Publisert: