Ny bussterminal skaper forvirring

Et trangt fortau, uten beskyttelse mot regn og vind. Slik fremstår et av byens mest trafikkerte busstopp. Men bedring er i sikte.

NY OMLEGGING: I solen i går ettermiddag var det ingen som savnet busskur i Christies gate. Men en viss forvirring rådet når det kom tre busser samtidig og stanset nedover gaten. I 18 måneder fremover blir dette hovedbusstoppet ut av sentrum i retning Haukeland sykehus og Landås. FOTO: Martin Eilertsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Er det her toeren går fra? spør en andpusten dame og ser seg forvirret rundt.

I Christies gate, ved den gamle brannstasjonen, står folk og venter langs hele fortauet. Ett enslig skilt med bussruter signaliserer at dette er det nye hovedbusstoppet hvis man skal fra sentrum med linjene 2, 11, 31 eller 50 i retning Landås.

Det som tradisjonelt har vært byens mest trafikkerte busstopp, foran det gamle posthuset (Xhibition), er nedlagt i 18 måneder fremover. Det samme er stoppene på Strandkaien, i Strandgaten og på Lido-hjørnet.

Det er nye gravearbeider som skaper kluss for bussene. Mandag stenges Strandkaien for trafikk i 18 måneder fremover. Det gjør at flere bussruter har fått ny trasé gjennom sentrum.

— De kunne i hvert fall satt opp et par busskur hvis det er her bussene skal gå fra, mener Ole Moland, som venter på 31-bussen til Lægdene.

Toer sine hender Passasjerene kjefter på Tide og Skyss, men begge parter mener de er uskyldige i situasjonen som har oppstått.

— Det er Skyss som bestemmer ruter og traseer. Vi leverer busstransport etter den ruten som er bestemt. Ellers er vår rolle begrenset til å gi innspill, forteller administrerende direktør Jostein Hatlebrekke i Tide.

Han sier han forstår at det er delte meninger om stengte veier og flytting av busstopp i sentrum, men at det er lite de kan gjøre.

Men også Skyss kan stort sett toe sine hender, ifølge informasjonsansvarlig Ingrid Dreyer.

— Det er uheldig hvis gravingen går ut over passasjerene, men det er veimyndighetene som rår over graveprosjektet, sier Dreyer.

Skyss har en representant i «Graveklubben» som planlegger slike prosjekt, men han var til alt overmål tatt ut i streik i går.

Skur på vei Men på ett punkt er det bedring i sikte: Snart skal det komme busskur i Christies gate.

— Det er bestilt skur, men det var lenger leveringstid enn vi antok. Men i løpet av en ukes tid skal det komme opp et skur med ryggen mot brannstasjonen, forteller Marit Eidsnes Rogne, byggeleder for Strandkai-prosjektet i Statens vegvesen.

— Kunne dere ikke bare flyttet de gamle, som nå står tomme?

— Vi vurderte det, men de er ganske vanskelige å demontere. Nå får vi helt nye skur. De vil bare ha halv sidevegg, slik at det blir mulig å passere på fortauet, sier Eidsnes Rogne.

Frykter kaos mandag I anledning omleggingen er det hengt opp kjøreledning for trolleybussene rundt Xhibition, der bussene nå må snu. Dessuten er Christies gate nyasfaltert for at trafikken skal gli lettere enn på humpete brostein.

— Den største bekymringen nå er vareleveringen til Xhibition. Vi har observert trafikkbildet, og ser at det kan være litt kaotisk når mange skal levere varer, sier Eidsnes Rogne.

Mandag er D-dag for prosjektet. Da stenges Strandkaien for all trafikk.

— Det blir en spennende og vanskelig dag. Bilistene får nytt kjøremønster, og vi må flytte lyssignal, slik at en del av dem vil være ute av drift en stund. Derfor vil vi ha trafikkdirigenter fra politiet som står ved alle fotgjengerovergangene, sier Eidsnes Rogne.

Hva synes du om skiltingen i bussonen? Si din mening!

Publisert: