— Skandinavene er attraktive fordi det tidligere har vært dansk-somaliske selvmordsbombere for Al-Shabaab, og fordi de kommer fra en rik ressursbakgrunn. Det gjør at man kan stige raskt i gradene, og for eksempel jobbe som soldat, sier førsteamanuensis Hansen. Han ga nylig ut en bok om terrorgruppen, og er en av verdens fremste eksperter på tema.

I går kom det frem at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sendt to etterforskere til Kenya. De skal finne ut hvorvidt en norsk statsborger skal ha deltatt i angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i september i år. Mannen skal være av somalisk bakgrunn, og være oppvokst i Norge.

— Han har bodd i Norge i mange år, og vokste opp her, sier avdelingsdirektør Jan Glent i Politiets Sikkerhetstjeneste til VG.

Førsteamanuensis Hansen har fulgt Al-Shabaab-miljøet i Norge over mange år. Han anslår at det i dag er mellom 20— 30 norske statsborgere som har reist til Somalia for å slutte seg til Al-Shabaab de siste årene. Han forteller at personen nok er rekruttert av Al-Shabaab for flere år tilbake.- Rekrutteringen har gått drastisk ned de siste årene. De fleste medlemmene ble rekruttert i 2007 og 2008. Derfor vil jeg tippe at denne personen er rekruttert før 2011, sier han.

— Hvorfor er det færre som blir rekruttert?

— Før tenkte mange somaliere i Norge at dette var en nasjonalistisk gruppe, og derfor hadde de ganske stor støtte. Gjennom gjentatte terrorangrep, har mange innsett hva denne gruppen egentlig driver med. Det er ikke lenger greit å si at man støtter dem, sier Hansen.

Romantisert bilde

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan er litt mer overrasket enn Hansen over at en norsksomalier kan ha vært med på kjøpesenterangrepet.

— Det var få som var med på angrepet. Jeg kjenner ikke til at det har vært nordmenn som har deltatt i terrorangrep i dette området før, sier han.

Ranstorp forteller at det er en svensk-somalier i ledelsen til Al-Shabaab.

Hvorfor somaliere i Norge eller Sverige reiser ned til Øst-Afrika for å være med i terrororganisasjoner, forklarer Ranstorp slik:

— Jeg vil ikke generalisere, men når de ikke har nærkontakt med virkeligheten der nede, kan det være at de har et romantisert bilde av kampen om landet.

Hansen forteller at Al-Shabaab er svært god til markedsføre seg selv.

— Mange blir nok tiltrukket av den virkeligheten som de fremstiller. De lager både musikk og nyhetssaker, hvor de forteller hvor mye bedre ting er når de har makten. De har en veldig tiltalende retorikk, sier Hansen.

TAR DEKNING: Aksjonen fortsatte inn i natten på Westgate Shopping Centre i Nairobi.
NOOR KHAMIS/Reuters

Krevende samarbeid

Hansen tror samarbeidet i Kenya kan bli utfordrende, og håper derfor at PST tenker bredt når de nå går i gang med arbeidet.

— Jeg håper de i tillegg til politiet i Kenya, også bruker somaliske og jemenittiske myndigheter. De bør tenke bredt, og ha i bakhodet at de med samme jobb i disse landene har svært dårlig betalt. Det er mye vanligere med for eksempel lekkasjer og korrupsjon, sier han.

Sikkerhetstjenesten skriver at etterforskningen «vil ha som hovedformål å bidra til å forhindre eventuelle nye terroraksjoner, samt å undersøke om, og i hvilken grad den navngitte nordmannen var involvert i angrepet».

Slik Hansen kjenner terrororganisasjonen, så tror han ikke Norge er utsatt med tanke på nye terrorangrep.

— Al-Shabaads angrep har vært lokalt fokusert, og jeg tror ikke det vil forandre seg. De selger et globalt verdensbilde, men der er ikke Norge den største fienden. Gruppen har tidligere sagt at dersom al-Qaeda vil ha støtte, så skal de få det. For dem er Norge et større mål, sier han.

Foreløpig er PSTs vurdering at terrortrusselen mot Norge er uendret, men de skriver at situasjonen kan endre seg raskt.

«PST har den senere tid blant annet sett en økning i antall personer som reiser fra Norge for å delta i kamphandlinger, treningsleire eller slutte seg til terrornettverk i utlandet. Dette er et bekymringsfullt utviklingstrekk som i økende grad kan påvirke trusselbildet i Norge negativt», skriver de i sin pressemelding.