- Forhandlingene vil bryte sammen

Ekspertene strides om hva som er mest sannsynlig utfall av regjeringssonderingene, som starter i dag.

SONDERER I SKJUL: I dag møtes partilederne fra de fire borgerlige partiene i Oslo for å begynne sonderingene foran regjeringsforhandlingene. Hvor de skal møtes, ble holdt hemmelig i går kveld. Fra venstre: Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

- Høyre kommer til å danne regjering alene, tror statsviter Marcus Buck.

Buck er førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og leder i Norsk statsvitenskapelig forening.

Han tror rett og slett tiden blir for knapp til å avklare alle spørsmålene de fire borgerlige partiene er uenige om før 14. oktober, da Jens Stoltenberg vil gå av etter å ha lagt frem statsbudsjettet.

- Det er for mye for eksempel KrF og Fremskrittspartiet er uenige om. Jeg tror ikke de klarer å få det på plass i løpet av tre uker, sier Buck.

Derfor tror han løsningen blir at Høyre danner mindretallsregjering alene, for så eventuelt å ta med flere partier inn i regjering i løpet av perioden. Det var slik Kåre Willoch gjorde det da han dannet regjering i 1981.

- De borgerlige partiene har uansett lovet å støtte en Høyre-regjering i begynnelsen av perioden, påpeker Marcus Buck.

- Alt er mulig

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen utelukker ikke en slik mulighet, men mener alle utfall er mulige: Flertallsregjering med alle fire partier eller Høyre, Frp og ett av sentrumspartiene, eller mindretallsregjering med enten Høyre og Frp eller Høyre alene.

- Jeg holder en knapp på firepartiregjering, men med under 50 prosents sannsynlighet. Jeg føler at det pågår et spill der KrF kommer med utspill som tilsynelatende er vanskelige å svelge for Frp, som i realiteten er ganske akseptable for dem, sier Aarebrot.

Han viser til Knut Arild Hareides krav om at asylbarna skal få amnesti for å bli i Norge, som et eksempel.

- Legg merke til at Hareide ikke krever en mer liberal asylpolitikk generelt, men amnesti for en begrenset gruppe. Det er lett for Frp å si ja til det, så lenge de får innstramminger for fremtidige asylsøkere, sier Aarebrot.

Pest og ... pest

I dag starter sonderingsmøtene mellom de fire partiene i Oslo. Møtene vil trolig vare i flere dager, og i løpet av den tiden blir det avklart hvilke partier som blir med i selve regjeringsforhandlingene.

Erna Solberg har hele tiden vært opptatt av å få en så bred regjering som mulig, ikke minst flertall i Stortinget. Men hun trenger egentlig bare ett av sentrumspartiene med på laget for å sikre flertallet. Spørsmålet er om Venstre eller KrF vil gå i regjering uten at den andre sentrumskameraten er med.

- Akkurat nå virker Venstre som de mest regjeringskåte. Jeg la merke til at Venstre-nestleder Ola Elvestuen var vag i dette spørsmålet i helgen. Det irriterer KrF, som minner Venstre på at de ikke trengte å ta med dem i Bondevik-regjeringen. Da hadde Venstre bare to mandater i Stortinget, men Bondevik ville ha dem med for å styrke sentrumsprofilen, sier Aarebrot.

Derfor tviler Aarebrot på alternativet med tre partier.

- Dersom KrF trekker seg fra regjeringsforhandlingene, får de ingen innflytelse. Og Venstre vil bli veldig alene i regjering. Sentrums makt er avhengig av at de står sammen. For KrF er det et valg mellom pest og kolera, eller egentlig pest og pest!

Styringslysten er sterkest

Politisk analytiker Aslak Bonde er derimot overbevist om at det blir en bred firepartiregjering, slik Solberg ønsker.

«Mellompartiene vil vurdere alle alternativer til regjeringsdeltakelse som så dårlige at de i stedet vil gjøre et helhjertet forsøk på å få en akseptabel politisk plattform for en ny borgerlig regjering» skriver han i sin blogg.

Han viser til at det skjer en egen dynamikk når partier setter seg til forhandlingsbordet. Både politisk og personlig kommer partienes representanter nærmere hverandre.

«De får mer og mer lyst til å være med og styre, kompromissviljen øker og plutselig er regjeringsplattformen klar — med all den positive energien den vil gi»

Publisert: