Sa seg skyldig i to voldtekter

Den 34 år gamle bedriftslederen som er tiltalt for to overfallsvoldtekter, erkjente straffskyld da rettssaken startet i dag. - Han kom løpende mot meg og trakk ned en finlandshette, sier en av kvinnene han skal ha voldtatt.

DRO NED: I en kjeller i dette området i Bergen sentrum ble den 80 år gamle kvinnen voldtatt. En 34-åriing som nå står tiltalt, har innrømmet denne saken og en overfallsvoldtekt mot en 16-åring i 1996.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Med nesten femten års mellomrom skal 34-åringen han ha gjort seg skyldig i to overfallsvoldtekter: Mot en 16 år gammel jente i Olsvik i Bergen i 1996, og mot en 80 år gammel kvinne i en kjeller i Bergen sentrum i 2010.

— Ja, sa 34-åringen med et kort nikk på spørsmålet om skyld. Han sto oppreist da dommeren leste tiltalen for ham.

Den tiltalte 34-åringen kom til retten iført lys, tynnstripet skjorte - og håndjern. Etter å ha fått håndjernene av inne i rettssalen, håndhilste han kort på begge de psykiatrisk sakkyndige. Det er rettspsykiater Harald Brauer og rettspsykolog Pål Grøndahl.

De har observert tiltalte og skal legge fram sine funn senere i rettssaken.

Offer (80) vitner på video

80-åringen som ble voldtatt høsten 2010, møter ikke selv i retten. I stedet vil det bli avspilt bevisopptak av henne.

Morgenen hun ble voldtatt, hadde 80-åringen gjort en kort jobb, fortalte aktor i sitt innledningsforedrag.

— TIltalte tok seg inn en dør hun hadde satt på gløtt. Sterkt forkommen klarte hun å ta seg hjem. Der brøt hun sammen, sa aktor Eirik Stolt-Nielsen.

Den eldre kvinnen ble undersøkt av lege, og etter hvert innlagt ved Haukeland med begynnende hjerteinfarkt.

- Løp mot meg

Også det andre offeret i saken vitnet i retten tirsdag.

— Han kom løpende mot meg og trakk ned en finlandshette, sier kvinnen, som var 16 år gammel da hun ble overfalt i 1996.

Den forferdelige kvelden var hun på vei hjem fra et besøk hos kjæresten.

— Jeg hadde mistet bussen og skulle gå hjem, jeg tenkte det skulle gå greit å gå. Da så jeg det kom en løpende mot meg og trakk ned en finlandshette. Jeg løp så fort jeg klarte, men ble tatt igjen. Jeg var vettskremt. Mannen tok meg hardt rundt halsen og holdt en kniv, en slags gammel fiskekniv, mot ansiktet mitt. Så dro han meg inn i et skogholt, satte seg oppå meg og tok av seg finlandshetten, forklarte kvinnen.

Etter overgrepet flyktet kvinnen til et vennepar av foreldrene som bodde noen hundre meter unna. Hun husker i dag ikke hvordan hun kom seg løs fra overfallsmannen.

— Overgrepet føltes som en evighet, men jeg vet ikke hvor lenge det faktisk pågikk, sa kvinnen i sin forklaring tirsdag.

Lever i frykt

Hun forklarte seg om et liv delvis preget av frykt og angst etter overgrepet.

— Nå kan jeg være redd selv når jeg kjører bil. Og gå i skogen kan jeg bare glemme. Når jeg går alene, snur jeg meg konstant i frykt for at det skal komme noen bak. I starten hadde jeg også søvnproblemer. De kom tilbake da saken ble gjenopptatt, sa kvinnen.

Hun sa hun det var en støkk da saken hennes, som opprinnelig ble henlagt med ukjent gjerningsmann, ble tatt opp igjen.

— Alt ble revet opp igjen, sa hun.

- Hva tenker du om at tiltalte har innrømmet skyld, spurte 34-åringens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad.

— Han kan jo ikke ikke nekte på noe som beviselig er gjort. Noen andre tanker enn det har jeg ikke rundt det, svarte kvinnen.

«Grusomt»

Allerede mandag sa 34-åringens forsvarer, advokat Jannicke Keller-Fløystad, til bt.no at 34-åringen ville erkjenne straffskyld.

— Han innser at det han har gjort er grusomt, og er motivert for å endre tankesettet sitt. Han er villig til å motta behandling, sa Keller-Fløystad.

Som bt.no skrev i går, har 34-åringen tilstått begge voldtektene. Det skjedde i avhør, fire måneder etter at han ble pågrepet.

Massiv DNA-testing

34-åringen var én av rundt 100 menn som ble innkalt til DNA-prøve. Han nektet, men da gikk politiet til retten og fikk gjennomslag for tvungen DNA-prøve. 34-åringens DNA ga treff i begge de til da uoppklarte voldtektssakene, og han ble pågrepet og siktet.

Til sammen skal 18 vitner avhøres i løpet av uken i retten. Blant vitnene er broren til tiltalte, en kvinne som hevder hun ble forfulgt av tiltalte og en som tidligere jobbet for 34-åringen i bedriften han eide og ledet.

Publisert
I RETTEN: Harald Brauer, Pål Grøndahl og forsvarer Jannicke Keller-Fløystad.