«Dette er noe helt gale»

May-Irene Wergeland satt like ved da brannen i Bjørn West-hytten startet langfredag. - Dessverre sjekket vi ikke nærmere, sier hun.

Publisert Publisert

FORTAPT: Dette bildet er tatt fredag klokken 15.15. Bjørn West-hytten var da fullstendig fortapt. - Jeg tenkte det ville være kjekt for foreningen å få dokumentert hvordan brannen artet seg, rett og slett, sier fotografen. Foto: MAY-IRENE WERGELAND

  • Silje Gomnæs
  • Ørjan Torheim
  • Gerhard Flaaten
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Wergeland var på skitur fra Stusdalen i Lindås og hadde sin første rast like ved hytten. Den ligger øverst i dalføret.

— Cirka klokken 14 satt vi rett bak en haug ved hytten. Vi så at det kom en del røyk, men tenkte at det var noen private som holdt på med bålbrenning eller lignende utenfor hytten sin. Vi visste ikke at det var Bjørn West-hytten, forteller Wergeland.

Kraftig, svart røyk

Etter en stund gikk turfølget videre. På grunn av en snøbyge snudde de seg. Da så de kraftig, svart røyk fra hytten.

Voldsomt trist, ikke minst for de gjenlevende veteranene

Oddvar Fyllingen, formann i Bjørn West-foreningen

— Da tenkte vi: «Dette er noe helt gale», sier Wergeland til bt.no.

- Fullstendig overtent

Tilbake ved Bjørn West-hytten i 15-tiden møtte de mannskaper fra både politi og brannvesen. Hytten var da fullstendig overtent.

— Da vi kom tilbake til hytten, var det sikkert gått en time fra vi merket den første røyken. Dessverre sjekket vi ikke nærmere da. Vi var ikke klar over at det var en brann. Hadde jeg visst det var den hytten, kan det være vi hadde sjekket bedre i starten, sier Wergeland.

- Var dere redd for at det var noen i hytten?

— Nei. Siden det var midt på dagen og godt vær, regnet vi det som lite sannsynlig at noen skulle ha ligget og sovet.

Hun synes det hele er trist.

— Det er trist for dem som har sterke minner knyttet til plassen, trist med tanke på gjenstandene som er gått tapt, og trist for alle som har jobbet dugnad på hytten, sier hun.

Håpløst å redde

Det var i 14-tiden langfredag at det kom melding til brannvesenet i Lindås om at Bjørn West-hytten sto i flammer. Hytten ligger i Lindås, på grensen mot Masfjorden.

To timer senere var alt håp ute.

— Vi er på vei ned igjen, vi har avsluttet der oppe, sa Jacob Hernar, vakthavende brannsjef i Lindås og Meland brannvesen, i 16.30-tiden langfredag.

FORTAPT: Dette bildet er tatt fredag klokken 15.15. Bjørn West-hytten var da fullstendig fortapt. - Jeg tenkte det ville være kjekt for foreningen å få dokumentert hvordan brannen artet seg, rett og slett, sier fotografen. Foto: MAY-IRENE WERGELAND

— Hytten er nedbrent, det ligger bare og ulmer i grunnen. Vi drar ikke en gang opp igjen med slokkeutstyr. Det er snø rundt overalt og ikke fare for spredning, sa Hernar langfredag ettermiddag.

- Voldsomt trist

Oddvar Fyllingen er formann i Bjørn West-foreningen, som eier hytten. Faren hans, Alf R. Fyllingen, overlevde krigen - men var aktivt med i kamper mot tyskerne i Matrefjellene.

Langfredag var Oddvar Fyllingen selv på vei opp til hytten for å tilbringe siste del av påsken der.

Synes som møtte ham, var trist. Han fikk se den over 60 år gamle foreningshytten i full fyr. Da bt.no ringer ham med meldingen om at hytten er nedbrent, sier han dette:

— Voldsomt trist, ikke minst for de gjenlevende veteranene.

Utrolig mange har et forhold til hytten

Oddvar Fyllingen

— Jeg regner med det blir masse telefoner fremover.

Cirka 40 gjenlevende

Fyllingen antar at det er cirka 40 gjenlevende Bjørn West-veteraner i Norge. Han karakteriserer brannen i hytten som et stort tap, med all historien som var i veggene der.

— De gjenlevende veteranene er spredt over hele landet. Men hovedtyngden er fra Hordaland og nærområdet, som Os, Fana og Nordhordland, sier han.

Han forteller at hytten ble bygget av veteraner i 1947 og tatt i bruk året etter. Den har vært årlig brukt til et etterkommertreff i juni, med opptil 90 personer til stede.

Les også

- Hytten er en viktig del av Bjørn West-historien

Alt på hytten er gjort på dugnad. Den har 24 sengeplasser og målte cirka 9 x 13 meter på grunnplanet. I tillegg hadde hytten et loft.— Hytten har vært mye i bruk. Det siste året har den vært veldig mye brukt - av etterkommere, foreninger, privatpersoner og skoleklasser. Utrolig mange har et forhold til hytten, sier Bjørn West-formannen.

Uerstattelige bilder

- Var det noe spesielt i hytten som ikke lar seg erstatte?

— Det var masse bilder der, både av krigshendelser og veteraner. Noen lar seg nok skaffe igjen, andre er borte for alltid, sier Fyllingen.

Oppi det hele er Fyllingen glad for at hytten var forsikret. Foreningen har ikke flere hytter.

— Vi regner med det dukker opp en ny hytte. Foreningen eier også tomten, hele neset som hytten sto på.

Må bruke skuter

Brannvesenet måtte bruke snøskutere for å komme frem.

BYGGET AV VETERANER: Bjørn West-hytten ble bygget i 1947 av Bjørn West-veteraner og tatt i bruk året etter. Over 60 år senere ble den flammenes rov. Foto: Lindås og Meland brannvesen

Ifølge Jan Steimler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, tydet lite på at det var folk i hytten.— Vi har vært i kontakt med de som står som kontaktpersoner for hytten. De forteller at tre kvinner var i hytten tidligere, men at disse har blitt observert på vei vekk derfra, sier han til bt.no.

En sivil brannmann på skitur i området har også gjort undersøkelser på stedet.

— Han ropte inn vinduene i hytten, men fikk ikke kontakt med noen. Det var heller ingen ski stilt opp utenfor hytten, sier Steimler.

- Ikke mye de får gjort

Klokken 15.30 var befal fra brannvesen og politi er fremme på stedet, sammen med folk fra Røde Kors hjelpekorps i Nordhordland. Brannfolkene hadde med seg noen små pumper opp. Det var lite de kunne gjøre på stedet.

Kommunikasjonen i forbindelse med brannen var vanskelig, da det ikke var mulig å kontakte dem som befant seg på brannstedet - verken på samband eller med mobil.

Hytten ble bygget i 1947 av Bjørn West-veteraner fra siste verdenskrig, og tatt i bruk året etter. Den ligger på et nes i Setervatnet.

Publisert
BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. Smittealarm på nytt cruiseskip

  3. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  4. Her får elsparke­syklene bare kjøre i seks kilometer i timen

  5. Fem nye smittet etter Hurtigruten-utbrudd

  6. Se Finse direkte