— Det vil snart komme mye nedbør, sier Jørgen Grønneberg, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Grønneberg meddeler at vestlendinger snart må betale for alle de nedbørsfrie dagene som har preget juli måned. Han omtaler den kommende værtypen som «ustabil».

— Men mandag er faktisk ikke så ille. Vi vil få en høy makstemperatur, opp mot 25 grader, og på formiddagen vil det kunne være en del sol. Mandag vil ligne på været slik det var søndag, med perioder med sol.

- Men skal man en tur til byen anbefaler du paraply?

— Å, ja, det bør man ta med seg. For på mandag ettermiddag og kveld vil det kunne komme en del lokale regnbyger. Også tirsdag blir ustabil, sier meteorologen.

Mye nedbør og lavere temperaturer

Onsdag, torsdag og fredag vil være dominert av nedbør, ifølge Grønneberg.

— Da blir det et væromslag, vi vil få sørvestlig vind og perioder med nedbør over større områder. Temperaturen vil synke. Det er ikke sikkert at disse dagene vil få en temperatur over 20 grader engang.

Det er også stor sannsynlighet for tordenbyger.

Uvanlig varm sommer

Værforholdene har vært uvanlige i Bergen den siste tiden. Mens det i juni og juli i fjor kun var 15 dager med over 20 grader, har vi allerede fått 33 slike dager i de to sommermånedene. Og ennå er det noen dager igjen.

— Det er uvanlig varmt denne sommeren. Vi har vært heldige og har hatt en lang periode med fint vær. Det er ikke vanlig å slå så mange rekorder som denne sommeren, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved i Vervarslinga på Vestlandet.

Hun sier det er et stabilt høytrykk som har resultert i vedvarende, varmt vær. Den varmeste dagen i år var 31,4 grader. Rekorden er 31,8 grader fra 2003. En annen rekord i år er at det i juli var fire dager med over 30 grader. Det er første gang dette skjer på én måned.