— Man bør ikke komme med trusler, antakelser eller være veldig sint eller lei seg. Det vi ser fungerer best er å sette av tid og tørre å spørre konkrete spørsmål om hva de får ut av rusen. Det er viktig ikke å ta samtalen akkurat når du er forbannet, sier Peder Solvang, fagkonsulent i Rustelefonen.

I fjor fikk Rustelefonen 6500 henvendelser fra nysgjerrige eller bekymrede ungdommer og foreldre.

Solvang forteller at de fleste foreldre er mest opptatt av ulovlige rusmidler, mens ungdommene selv ofte rapporterer om problemer knyttet til av alkohol. Mange av dem forteller at de sliter psykisk.

Foreldre lite opptatt av alkohol

— Jeg har nesten inntrykk av at de er mer observante på at alkohol kan være et problem enn hva foreldre er. Ungdom er veldig opptatt av virkningen av alkohol og er bekymret når de har gjort ting som ikke er bra. Foreldre er overraskende lite opptatt av ungdommers alkoholforbruk, sier han, og legger til:

— Først når ungdommene har brukt noe illegalt, blir det plutselig veldig krisemaksimering på dette med rus. Men ofte er alkoholen er et større problem, sier han.

- Vær deltakende

Forsker Jens Christoffer Skogen anbefaler foreldre å prøve å delta i ungdommenes liv i stor grad, også etter at de har fylt 18 år.

— Det å kun være streng og formanende er nødvendigvis ikke så gunstig. Det er viktig å være grensesettende, men samtidig deltakende og tilgjengelig for samtaler rundt rus, sier han.