Tidligere AUF-leder skriver bok om «terroristreiret» Utøya

Sotrabuen var Ap-politker. Nå er han personlig kristen - og hamrer løs.

GÅR HARDT UT: Journalisten Ivar Fjeld kommer med drøye påstander om AUF og Utøya i ny bok. Til høyre Anita Apelthun Sæle, som har skrevet forord. Foto: Håvard Bjelland

  • Terje Valestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

I årene før 22. juli ble Utøya brukt til å bygge opp støtte for palestinske terrorister, påstår sotrabuen Ivar Fjeld i en bok han presenterer i dag. «Den rødgrønne terrorøya», kaller han den.

Fjeld viser i sin bok til at AUF leide ut Utøya til blant andre Rød Ungdom, som gjennom flere år hadde sine sommerleirer på den da idylliske øyen i Tyrifjorden.

Her samlet de inn penger til den palestinske organisasjonen PFLP, som er definert som terrororganisasjon av USA, EU, og Israel, men ikke av norske myndigheter.

Takk og besøk

Som bevis på sine påstander viser Ivar Fjeld til at representanter for Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) kom til Utøya og takket for pengene.

De ovverakte også en plakett til Rød Ungdom. I boken trykkes to bilder av en mann i rød t-skjorte med påskriften «I Am Palestinian», som er på Utøya.

Mannen kutter opp pølser av svinekjøtt, noe Ivar Fjeld mener er et bevis på at han ikke er muslim, men en terrorist.

— Utøya islamiseres

Fjeld skriver i boken at han de siste ti årene har sett en gradvis islamisering av det politiske miljøet på Utøya.

— AUF tar side i konflikten mellom Israel og araberne. AUF åpner for støtte til ulovlige aksjonsformer og støtter miljøer som bruker vold som politisk uttryksform, mener han.

Et eksempel er at AUF i 2010, ett år før terroren rammet øya, etablerte et Mini-Palestina på Utøya, med en modell av muren som skiller Israel og de palestinske områdene. Det handlet om et politisk teater, et rollespill. Her måtte partiets egen generalsekretær Raymond Johansen vise legimitasjon for å passere, da han besøkte leiren.

Vil advare Ap

- Hva er du vil med denne boken?

— Jeg går Arbeiderpartiets ærend, sier forfatteren til bt.no. Med det mener han at han vil advare partiet mot den utviklingen mot å akseptere muslimsk terror, han mener å se i sitt gamle parti, særlig i ungdomspartiet.

Ivar Fjeld var selv AUF-leder på Sotra, og var på Utøya i sine unge år. Senere var han politisk rådgiver for statsråd Olav Akselsen( Ap)

Nå er han blitt personlig kristen, og er sterkt engasjert i Israels sak. Han har fått tidligere KrF-topp Anita Apeltun Sæle til å skrive forord i boken, sammen med den gamle Høyre-representanten Invald Godal.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nå gjelder påbudet om munnbind

Bergensere ønsker de nye munnbindreglene velkommen. Apotekene melder om mangedoblet salg, men lover å ikke gå tomme.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet etterlyser vitner til ulykke

  2. Telenorbygget solgt

  3. Kvinne skal ha fått halsen skåret over ved kirke i Nice

  4. Ferge på Mannheller-Fodnes legges til kai for desinfisering

  5. Mann frifunnet for data­innbrudd hos Vegvesenet

  6. Nå gjelder påbudet om munnbind