ÅRETS BEGIVENHET: Marcus Lexander (15) har gledet seg til ByLAN i snart et år. - Det er helt sjukt bra internett her. Jeg skulle ønske jeg hadde like bra hjemme, sier han.
Froydis Urbye

— Man bruker faktisk hjernen når man spiller, man sitter ikke bare foran en skjerm og sløver, sier Tina Gade (18).Sammen med kusinen Malin Sveen Alfheim (18) er hun Norges nest største dataparty, ByLAN, i Bergen Racketsenter. LAN er en sammenkomst for datainteresserte, hvor deltakerne tar med seg eget datautstyr og spiller sammen. På ByLAN samles nærmere 900 ungdommer for å «game» (spille data), døgne og konkurrere mot andre dataentusiaster.

— Det er ikke så mange jenter her, men vi vil ikke ha flere, for da blir det så lang kø i garderoben, sier Alfheim som er med for fjerde gang.

Hun tror ikke folk forstår hvor sosialt det egentlig er å spille data.

Datanerder i pysjamas

Inne i hallen er det varmt og klamt. Hundrevis av svette ungdommer med hodetelefoner og pyjamasbukse hamrer løs på tastaturer, og stirrer intenst på dataskjermen. Like ved utgangen sitter Marcus Lexander (15) med kompisene Vebjørn Netland (16) og Bjørnar Kårevik (16).

— Det er helt fantastisk internett her, men det er sykt varmt, sier Lexander som har kjøpt seg en liten vifte for å kjøle seg ned.

Han er selverklært datanerd, mattenerd og rubiks kube-nerd, og bruker omtrent et halvt minutt på å løse det mekaniske puslespillet. Fingrene flyr over den lille firkanten når Lexander skal vise hvor fort han kan klare det.

Lite søvn

— Jeg har fått veldig mye oppmerksomhet for kubene, det er egentlig litt rart siden folk er mest opptatt av data her, sier han.

Ingen av guttene har sovet noe særlig siden natt til fredag, og holder seg våken med mengder av brus, snop og chips. Av og til tar de seg en strekk mellom kontorstolene de har med hjemmefra.

— Mamma synes det høres forferdelig ut, men hun skjønner ikke hvor kult det er. Jeg har gledet meg til dette i snart et år, sier Netland.

— Det er faktisk veldig sosialt, og man lærer mye om hvordan man skal samarbeide, og så blir man god i engelsk, sier Lexander.

- Ekstremt populært

Selv om hallen har en stor sovesal, prøver de fleste deltakerne å holde seg våkne hele helgen.

DØGNER: Kristian Grevsgard (18) slapper litt av foran dataskjermen. - Jeg har vel vært våken 30 timer, sier han etter å ha blitt vekket av kompisene André Kjellby (22) og Thomas Sviggum (24).
Froydis Urbye

— Av og til må vi vekke folk som har sovnet oppå tastaturet, forteller Johnny Berntsen som er vakt og arrangør på datafesten.Han forteller at ByLAN har hatt en enorm vekst siden det ble arrangert for første gang i 2001.

— Det har gått fra å være 50 stykker i en krok av hallen, til en av de viktigste begivenhetene for dataentusiaster i Norge, sier han.

I år sendes ByLAN direkte i samarbeid med TV 2 sporten, og billettene til arrangementet ble utsolgt på åtte timer.

Tekniske utfordringer

— Det har rett og slett blitt ekstremt populært, og vi begynner å planlegge hvert arrangement et år i forveien, sier Berntsen.

Når 900 dataentusiaster samles for å spille kan det fort by tekniske utfordringer.

— Fredag kveld hadde vi litt tekniske problemer, men det løste seg heldigvis raskt, sier Børge Sjursen som har vært med å arrangere ByLAN siden begynnelsen.

Under ByLAN går det med omtrent 200.000 watt i timen for å holde liv i datamaskinene.

— Det er omtrent det samme som en liten landsby bruker, sier Sjursen og ler.