Ingen skattefest for eiendomsbaronene

Regjeringen gir skattelette til samfunnet rikeste over neste statsbudsjett, men mener eiendomsbaronene har fått feste nok.

Publisert Publisert

FORSVARER SKATTEENDRING: - Det er ingen tvil om at vi i mange år har hatt en gunstig eiendomsbeskatning, og at det er blitt investert for mye i eiendom, Foto: Marie Havnen

  • Kyrre Kjellevold
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— De gir med den ene hånden og tar med den andre, sier Sigbjørn Hæve oppgitt.

Han er styreleder i Pallas Eiendom AS og synes regjeringen svikter eiendomsinvestorer. Med statsbudsjettet for 2015 ble det klart at det nå blir dyrere å eie næringseiendom, dersom regjeringen får det som den vil.

Likningstaksten for næringseiendom øker nemlig fra 60 til 80 prosent av markedsverdien. Likningsverdien fra og med andre sekundærbolig vil også øke tilsvarende. Det skjer samtidig som skattesatsen for formueskatten reduseres fra 1 til 0,75 prosent.

Les også

Enslige foreldre taper -rike pensjonister vinner

— Regjeringen senker jo bare skattesatsen for deretter å kreve den inn av oss gjennom verdsettelsene av næringseiendom. I utgangspunktet synes jeg formuesskatten er urettferdig også, sier Hæve.

Selskapet eier rundt 30.000 kvadratmeter i Bergen sentrum, og er redd de må øke leieprisene for å kunne betale formuesskatten.

— Det kan medføre at vi må øke leieinntektene, men det er jo heller ikke enkelt når de er fastlagt i langsiktige avtaler, sier han.

Håper på vridning i investeringene

— Det er ingen tvil om at vi i mange år har hatt en gunstig eiendomsbeskatning, og at det er blitt investert for mye i eiendom, sier næringsminister Monica Mæland til BT.

Hun håper skattelettelsene fra finansdepartementet kommer resten av næringslivet til gode.

— Det er en liten vridning vi nå signaliserer, og jeg håper at det vil føre til at flere investorer kjøper mer aksjer og investerer mer i vekstbedrifter, sier hun.

Investor og tidligere kaffekonge Herman Friele tror tiltakene til regjeringen ikke er nok, hvis det er målet til regjeringen er å spre eiendomsinvesteringene til andre deler av samfunnet.

— Ønsker man penger over i risikofylte investeringer, er en slik eiendomsbeskatning langt fra nok til å føre til kapitaloverføring.

Han tror det må andre ordninger til for å få investorer ut av eiendomsmarkedet.

— Kapitalen går dit den vil få høyest avkastning. For meg har ikke skattereglene vært utslagsgivende for at jeg valgte eiendomsinvesteringer. Det er alltid vanskelig å finne attraktive investeringsprosjekter og litt mer beskatning av eiendom endrer ikke det, sier Friele.

Skritt i riktig retning

Professor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole (NHH) er fornøyd med det regjeringen nå signaliserer.

— Det er absolutt et skritt i riktig retning, men når regjeringen gir så store lettelser kunne de gått enda lenger i å rette opp skjevheter i verdsettelsesreglene.

Møen mener skatteendringen vil ha betydning for store investorer fordi investeringer i næringseiendom og utleieleiligheter blir mindre skattemessig gunstig.

— Såkalte eiendomsbaroner ligger ikke an til å få noen vesentlig lettelse i formuesskatten, og det er fornuftig. De har jo alltid betalt mye mindre enn andre bedriftseiere.

Men skulle omleggingen hatt effekt på vanlige menneskers sparings- og investeringsbeslutninger burde all eiendom fått oppjustert likningstakst, sier Møen.

— For velstående privatmennesker er skatteinsentivene for å investere i store hus og hytter like sterke som før.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Teknobedrifter vil dø

  2. Kutter bistand til 32 land

  3. - Bra for Bergen

  4. Grønt lys for nytt barne- og ungdomssenter