— Sentrum er nøkkelen for å vinne tilbake byrådsmakten, sier Terje Ohnstad.

Det er det tydelige rådet fra lederen av nominasjonskomiteen til de to toppkandidatene på listen. Etter at Anne-Grete Strøm-Erichsen sa hun ikke var aktuell, ga de to plasseringene seg selv.

Dermed blir Harald Schjelderup byrådslederkandidaten til Ap, mens Marte Mjøs Persen også får fornyet tillit som ordførerkandidat. På de neste plassene følger så:

  • 3. Pål H. Thorsen
  • 4. Linn Engø
  • 5. Rune Bakervik
  • 6. Lubna Jaffery
  • 7. Geir Dale
  • 8. Linn Katrin Pilskog
  • 9. Roger Valhammer
  • 10. Lillian Vangberg

- God liste

I faktaboksen til høyre kan du se hele listen til nominasjonskomiteen. Dette er personene som komiteen mener bør prioriteres før neste års kommunevalg. Komiteens innstilling er enstemmig. De sender ut listen til lokallagene innen 1. september som får anledning til å komme med innspill til listen. Det endelige nominasjonsmøtet finner sted 23. oktober.

— Vi mener vi har laget en god liste. De ti første er personer som vi mener har kvalifikasjoner som tilsier at de kan gjøre en jobb som byråder, eller være ledere eller nestledere i en av komiteene, sier Ohnstad.

Den tidligere gruppelederen for Ap i bystyret mener Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen, som også var toppkandidater forrige valg, har gjort seg fortjent til ny tillit.

— De har gjort en god jobb, og valget i 2011 var det beste på lange tider når vi ser på oppslutningen. Utfordringen vår nå, slik vi ser det, er at vi må skaffe oss venner. Det må være det overordnede målet frem til valget i 2015. — Hvilke venner tenker du på?

— Jeg mener Ap bør kunne samarbeide med alle partier, unntatt de to blåblå. Det er viktig for de to toppkandidatene å være søkende, og skaffe seg flere allianser.

Prioriterer sentrum

Ohnstad sier Aps prioritet én er å komme tilbake i byråd.

- Hvis dere må prioritere mellom sentrum og venstresiden, da?

— Jeg mener sentrum er nøkkelen for Ap.

- Da du selv var gruppeleder i bystyret, sto du i spissen for en allianse av venstresiden og Sp?

— Det var mye på grunn av det bildet som ble tegnet etter valget i 2003. Sentrum valgte da en annen samarbeidspartner enn Ap, og det måtte vi bare forholde oss til, sier Ohnstad til BT i møterommet til Ap på Folkets Hus.

I etasjene over han sitter det fagforeninger som lenge har jobbet ivrig for et fortsatt rødgrønt samarbeid. Ohnstad tror ikke uttalelsene hans vil provosere dem.

— Jeg tror de er mest opptatt av politikken som føres, og at Ap kommer seg tilbake i posisjon.

Mangler ingen

Av de nye på listeforslaget er Lubna Jaffery. Hun har vært innom rikspolitikken som politisk rådgiver for Bjarne Håkon Hanssen, og som statssekretær i Kulturdepartementet, siden hun sist satt i bystyret for Ap i Bergen. Hun har også jobbet i arbeidsgiverforeningen Spekter, og jobber for tiden i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.

— Jeg har hatt en runde med henne, og hun er villig til å gjøre en jobb for partiet, sier Ohnstad.

Jaffery selv er strålende fornøyd med å bli foreslått på 6. plass.

— Først og fremst er det utrolig hyggelig å få tillit av nominasjonskomiteen. Men jeg har lave skuldre foreløpig. Dette er bare et forslag, nå skal partilagene få si sin mening, så er det nominasjonsmøtet 23. oktober som avgjør, sier hun,

Nå er hun altså klar for en periode som bystyremedlem - og kanskje noe mer - i Bergen. En sjette plass tyder på at nominasjonskomiteen ser for seg at Jaffery kan være aktuell som mulig heltidspolitiker og byråd hvis det blir aktuelt.

— Jeg brenner for hele byen, men Bergen er en stor kulturby. Det er et område jeg har jobbet veldig mye med, og kunne tenkt meg å jobbe mer med. Byutvikling også kjempespennende. Men det er prematurt å snakke om saksområder nå, sier hun.

Vil fortsette

Heidi Rosendahl Lindebotten er derimot skuffet over listeforslaget. Den tidligere politiske rådgiveren for daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde gitt nominasjonskomiteen beskjed om at hun ønsket å fortsette i bystyret. Likevel er hun ikke blant de 20 foreslåtte.

— Jeg føler meg kanskje litt forbigått. Men jeg må se litt på listen og tenke litt igjennom hva jeg gjør nå, sier hun.

- Men du ønsker å fortsette i bystyret?

— Ja, det gjør jeg.