Først omringet de vannet, så snudde de ryggen til rådhuset og fylkesbygget. De 700 lærerne som var med på markering ved Smålungeren i Bergen i går, utgjør omtrent alle de streikende lærerne i Bergen kommune.

— Vi gjorde det for å synliggjøre at vi faktisk er i streik. Vi ønsket å symbolisere at vi slår ring rundt norsk skole, og da vi snudde oss var det for å markere avstand til KS og det de står for i denne konflikten, sier Grete Monsen, nestleder i Utdanningsforbundet i Hordaland.

— Vi må jo vise oss. Ellers er det eneste som foreløpig skjer at Bergen kommune sparer mye penger, sier tillitsvalgt Andreas Garbo ved Hop skole.

Sparer millioner

BT har gjort et overslag på hvor mye de tre arbeidsgiverne som er rammet av streik i Hordaland sparer på at lærere streiker, og dermed ikke får utbetalt lønn.

Bergen kommune opplyser at en lærer i snitt koster 625.000 kroner årlig, med alle sosiale avgifter inkludert. Dette gir en innsparing på rundt 700.000 kroner hver arbeidsdag de rundt 300 streikende lærerne i kommunen fortsatt er i streik.

Selv vil ikke kommunaldirektør Anne Marit Presterud ved byrådsavdelingen for barnehage og skole i Bergen gjøre noe overslag.

— Vi er ikke opptatt av det, og har ikke regnet på det. Når streiken er ferdig vil vi regne det ut, skriver hun i en melding.

For Hordaland fylkeskommune er innsparelsen på rundt 1,2 millioner kroner pr. arbeidsdag, opplyser økonomidirektør Johnny Stiansen. De har 409 lærere i streik.

Askøy kommune har 91 lærere i streik. Ut fra samme overslag som for Bergen kommune, blir besparelsene hver arbeidsdag på vel 200.000 kroner.

- Nødvendig streik

For de fremmøtte ved Smålungeren var det imidlertid deres egen arbeidstid som sto i sentrum. De gjorde det klart at de er svært motiverte til å streike så lenge det er nødvendig.

— Det er klart vi heller ønske å være i jobb. Det er veldig mye å gjøre, for å få alt klart til elevene. Men dette er viktig, sier Siv Heiberg, lærer ved Lynghaug skole.

— Det er dumt at det er nødvendig med streik, men det føles veldig nødvendig. Det er den viktigste streiken vi har hatt, mener lærer Ingrid Angelskår ved Rådalslien skole.

- Bedre sak å streike for

Flere av lærerne BT snakker med mener årets streik som handler om arbeidstid er mer motiverende enn tidligere streiker som har handlet om lønnsvilkår.

— Dette er en bedre sak å streike for enn vanlig. Det handler om fleksibiliteten i arbeidsdagen vår, det som skaper trivsel i arbeidet. Og det koster ikke samfunnet ett øre, sier Kjell Andreas Berg, lektor ved Amalie Skram videregående skole.

Også Øyvind Solberg fra Amalie Skram mener temaet for årets streik motiverer.

— Det handler om prinsipper. Fundamentet for hvordan lærerjobben skal gjøres, sier han.

«Konstruktiv dialog»

I dag klokken 10 skal partene i oppgjøret møtes igjen. De hadde sist fellesmøte mandag kveld, der de konkluderte med at det var grunnlag for å snakke sammen.

Ifølge Riksmekleren var det en konstruktiv dialog mellom partene på mandag.

— Det gir grunnlag for videre samtaler. De spørsmål som meglingssaken reiser er kompliserte, og det er tidkrevende å behandle dem på en forsvarlig måte, sa Riksmekleren til NTB etter møtet.

I denne saken stod det opprinnelig at Bergen kommune har 742 lærere i streik. Det stemmer ikke. De har litt over 300 lærere i streik, 742 er tallet for lærere ansatt i kommunen og Hordaland fylkeskommune totalt. Summen Bergen kommune sparer er derfor justert ned.