Fikk 15 timer på å trekke seg frivillig, ellers ble han sparket

Byrådslederen ga Gunnar Bakke ultimatum.

Publisert Publisert

HÅPER: Avgått kulturbyråd Gunnar Bakke (Frp) fikk ultimatum fra byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H). Foto: Eirik Brekke (arkiv)

SISTE: Frp holdt krisemøte mandag kveld. BT var på plass — les mer om møtet i denne saken

Dette har skjedd

Klokken 00.08 natt til mandag sendte Bakke ut en pressemelding der han fortalte at han trakk seg fra jobben som kulturbyråd med umiddelbar virkning.

Les også

Stolt-Nielsens krise

Les også

Dette sier kulturfolket om Bakkes avgang

Les også

Lojalitetens pris

Les også

Frp innkaller til krisemøte

«Jeg har i dag valgt å fratre som byråd med umiddelbar virkning med bakgrunn i uenighet om veivalg knyttet til konkrete saker», sto det i pressemeldingen.

Dramaet

Da hadde Bakke i løpet av kvelden vært gjennom lange samtaler med andre Frp-topper i Bergen og Hordaland. Slik BT forstår det, forløp søndagens dramatiske møteaktivitet på følgende måte:

  • 18.00: Stolt-Nielsen har kalt inn Bakke til møte. Her forklarer hun i klare ordelag hva hun mener om samarbeidet de to imellom. Bakke serveres et ultimatum: trekk deg, eller bli sparket.
  • 18.30: Byrådslederen kaller inn gruppeleder Tor Woldseth og finansbyråd Liv Røssland for å orientere dem om hva hun har sagt. Utover kvelden er de to Frp-erne i kontakt med Bakke.
  • 19.00: Byrådet henter inn så mange som mulig av bystyregruppen til Høyre. De orienteres om at det vil komme en nyhet, og at det vil komme endringer på rådhuset. Hva som er skjedd blir ikke fortalt.
  • 00.08: Bakke sender ut en pressemelding der han skriver at han fratrer som kulturbyråd i Bergen.
  • 00.10: Den avgåtte kulturbyråden sender en sms til byrådslederen hvor han orienterer henne om valget sitt. Han forteller også at pressen er orientert.
  • 00.15: Woldseth blir informert om beslutningen. Han sender så ut en e-post til bystyregruppen og forteller dem hva som har skjedd.

Skal ha møte

BT har fått bekreftet trusselen fra byrådslederen fra flere hold. Ragnhild Stolt-Nielsen ønsker ikke å kommentere saken. Det forteller hennes politiske rådgiver Haakon Thuestad.

I møtet med Bakke skal Stolt-Nielsen ha gitt tydelig beskjed om at det ville bli avholdt et ekstraordinært byrådsmøte klokken 0900 mandag. På dette møtet skulle man bestemme fullmaktene til de enkelte byrådene.

Enden på visen var at fullmaktene til Bakke skulle fratas ham, enten han ville det eller ikke.

Samarbeidsproblemer

Etter det BT erfarer var det eneste formålet med samtalen med Bakke i går et ønske om at han skulle fratre som byråd. I byrådspartiet Høyre skal det ha vært en frustrasjon over Bakke som går langt tilbake i tid.

Konflikten som fikk det til å tippe over var at Frp selv bestilte en rapport om Bybanen til Åsane for å få alternativer til tunnelløsninger i sentrum. Kilder BT snakker med peker også på alle problemene på Torget som en medvirkende årsak.

KONTANT: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen ga ikke Gunnar Bakke mange valg. Her sammen med sin politiske rådgiver Haakon Thuestad. Foto: Tor Høvik

Publisert