— Det første som må skje er at politikerne må slutte å gi nye konsesjoner. Da vil ingen investere i olje. Nå må det stoppe. Stopp! sier Bjørghild des Bouvrie og stemmen skjærer ut på siste ordet.

— Unnskyld meg, men jeg blir litt sint. Man kan bli litt sint av alt det idiotiske vi alle holder på med, fortsetter hun.

Slagord og paroler

Torsdag aksjonerer besteforeldrene i Bergen for klima og miljø, og BT ble med da Bjørghild des Bouvrie og Turid Heggland i Besteforeldrenes Klimaaksjon prøvegikk løypen.

Klimaaksjonen er landsomfattende og i Hordaland starter marsjen i Os onsdag og fortsetter i Bergen dagen etter. Da skal engasjerte klimaaksjonister gå fra Nesttun mens de roper slagord og vifter med plakater. Marsjen går til Festplassen, der det holdes appeller.

Ti år gamle Benjamin Heldal Rørstadbotten er en av dem som skal på scenen. Han har blant annet vært på møte med byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen med sitt klimaengasjement.

— Vi vil vise vårt engasjement og bekymring for veien det går med klimaforandringene, sier des Bouvrie.

De som kommer etter oss

De to bestemødrene forteller at de gjør dette for barnebarna og generasjonene som kommer etter. Hovedparolen er «Barnas klima er vår sak».

— Vi har ansvar for våre barnebarn. Vår generasjon har skapt problemene, og da er det uetisk å etterlate seg det slik, sier Heggland.

De to damene er opptatt av at man slett ikke trenger være besteforeldre for å delta i marsjen. Alle er velkomne.

Hvor mange som kommer, er det ikke så bekymret for. Det viktigste er å synes på veien, og de håper på noen hundre på festplassen.

— Vi skal lage støy og gjøre oss synlige, sier Heggland.

Fra ord til handling

Besteforeldrenes Klimaaksjon har rundt 100 medlemmer i Bergen. Hittil har lokallaget først og fremst hatt klimakafeer med foredrag. Det er blitt mange ord, men når blir det handling, lover damene.

Målet deres er at nordmenn må tenke mer globalt og solidarisk, for i andre deler av verden merker folk klimaendringene på liv og død, sier de.

— I vår ungdom var det 68-ere og «flower power». Alle aksjonerte for alt, og solidaritet var det store slagordet. Vi vil ta opp igjen den parolen. Solidaritet med dem som kommer etter oss, sier des Bouvrie.

— Vi vil starte en folkebevegelse fra grasrota. Det er det eneste som nytter, supplerer Heggland.