23 år gamle Alex Hsi er født og oppvokst i Norge — men har kinesisk navn. Etternavnet fikk alarmen til å gå hos Facebook.

Torsdag morgen ble Hsi utestengt fra sin egen kontakt og mistet kontakt med kundene sine. Han kunne heller ikke følge Facebook-siden til selskapet han eier.

UNDERKJENT: Etter å ha vært medlem på Facebook i flere år, fikk Alex Hsi denne meldingen torsdag.
PRIVAT

Etter at han sendte bilde av førerkortet, fikk han tilbake tilgangen fredag ettermiddag. Men han har ikke fått svar på sin klage.— Jeg vil absolutt ha en forklaring, sier han.

- Absurd

«Brukerkontoen din har blitt mildertidig deaktivert fordi det ser ut til at du ikke oppgir det virkelige navnet ditt», skrev nettsamfunnet til Hsi i en e-post torsdag.

Facebook meldte også at kontoen ville forbli deaktivert til han oppga sitt ekte navn.

— De skrev at de vil la meg bruke navnet Alexander, men det er ikke det som står i fødselsattesten min eller på førerkortet. At de heller vil la meg bruke et falskt navn enn mitt eget, er absurd, sier Hsi.

At de heller vil la meg bruke et falskt navn enn mitt eget, er absurd

Bare en gang tidligere har han opplevd å få problemer på grunn av navnet. På tur i Indonesia i sommer reagerte grensevaktene på at han hadde norsk pass.

— De mente at jeg måtte være fra Kina og stilte masse spørsmål, sier Hsi.

Falske kontoer florerer

Han er fjerdeårsstudent på NHH og driver i tillegg selskapet Belysning Norge og nettbutikken Autolights. Hsi bruker Facebook for å svare på henvendelser fra kunder.

— Jeg har brukt Facebook i flere år. Hva som gjør at de plutselig nå mener at navnet mitt er falskt skjønner jeg bare ikke, sier Hsi.

Falske kontoer er en hodepine for populære Facebook. En undersøkelse selskapet gjorde i 2012 fastslo at 8,7 prosent av de da 955 millioner profilene var falske, skriver NRK.

Til sammen var det altså snakk om rundt 83 millioner profiler. Blant de falske profilene finnes duplikatprofiler, altså profiler som brukes i tillegg til brukerens hovedprofil. En annen type er falske kontoer som blant annet brukes til å sende ut søppelpost.

For nettsamfunnet er det viktig å sørge for at så få som mulig har falsk profil.

- Har du forståelse for at Facebook er på vakt overfor kontoer som kan være falske?

— Ja, det skjønner jeg. Men jeg har brukt samme navn hele tiden, så det er pussig at de reagerer på Alex som tross alt er et ganske vanlig navn.

Facebook har ikke besvart BTs henvendelser om saken.