Har kalt inn 40 nye vitner

Massedrapsdømte Sadi Bugingos forsvarer varsler at han vil legge frem nye beviser i ankesaken.

Publisert Publisert

FORSVARER: Brynjulf Risnes representerer bergensmannen (49), som i fjor ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap på rundt 2000 personer under folkemordet i Rwanda. Til venstre aktor Marit Bakkevig. Foto: Håvard Bjelland

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag startet ankesaken mot Sadi Bugingo (49), som i februar i fjor ble dømt til 21 års fengsel for drap eller medvirkning til drapene på 2000 mennesker under folkemordet i Rwanda i april 1994.

Nekter straffskyld

49-åringen ankom retten like før klokken 9. Han var ikledd en grå dress, og hilste kort på sin nye forsvarer, advokat Brynjulf Risnes.

Bugingo svarte benektende da lagdommer Hans-Petter Jahre spurte om han erkjenner straffskyld for å ha deltatt i massakrer i Kibungo-området i Rwanda.

I tingretten ble Bugingo enstemmig dømt etter tiltalen.

— Tiltalte har utvist en hensynsløshet som er vanskelig å forstå, het det i dommen fra Oslo tingrett.

Utsatt halvannet år

Bugingo byttet forsvarer etter behandlingen i tingretten.

Nå skal Brynjulf Risnes og Tor Even Gjendem representere rwandaren.

Ankesaken skulle opprinnelig ha startet i september i fjor, men ble utsatt blant annet fordi forsvareren behøvde tid til å oversette og granske en rekke dommer fra Rwanda.

— Dette er blant annet lokale domsslutninger som omhandler mye av det samme min klient står tiltalt for. Ingen brydde seg om å hente inn denne dokumentasjonen da saken var oppe i Oslo tingrett, sier Risnes.

Varsler ny informasjon

Forsvarerne mener dommene fra Rwanda har betydning i denne saken.

— Flere av sakene inneholder ny informasjon som beskriver de handlingene som skjedde i 1994, og hvor også min klient er nevnt. Jeg ønsker ikke å prosedere før bevisene er lagt frem, men vi mener mye av denne dokumentasjonen har betydning også i denne saken, sier Risnes.

40 nye vitner

Han har kalt inn hele 40 nye vitner. Ingen av disse vitnet da saken ble behandlet i tingretten. Blant vitnene er blant andre personer som er frikjent for folkemord i hjemlandet, i tillegg til personer som har innrømmet å vært delaktige.

— Vi vil se en helt annen sammensetning av vitner denne gangen. I forrige runde brakte påtalemyndigheten inn vitner som i all hovedsak var overlevende etter massakren. Nå vil retten få høre vitnemål fra en noe mer sammensatt gruppe, blant andre hutuer.

- Mener du at øyenvitnene som har forklart seg om Bugingos rolle snakket usant i forrige rettsrunde?

— I svært mange andre Rwanda-saker har vi sett at vitner har forklart seg usant, uten at jeg vil si hvordan vi mener det stiller seg her. Det kommer til å bli et stort tema i denne rettssaken.

- Svært spesiell sak

En jury bestående av 12 medlemmer, seks kvinner og seks menn, skal til syvende og sist avgjøre skyldspørsmålet denne gangen.

— Dette er en svært spesiell sak. Vi skal ta stilling til noe som skjedde i Rwanda for 20 år siden, hovedsakelig på grunnlag av hva vitner kan fortelle oss, sa aktor, statsadvokat Marit Bakkevig ved Det nasjonale statsadvokatembetet i sitt innledende foredrag.

49-åringen har nektet straffskyld helt siden han ble pågrepet i Bergen i mai 2011. Han flyktet til Tanzania i slutten av april 1994.

Syv år senere fikk han opphold i Norge. Han bosatte seg etter hvert i Bergen, der han jobbet som renholder ved kjøpesenteret Lagunen.

Forklarer seg neste uke

Borgarting lagmannsrett vil i ukene frem mot desember få høre øyenvitneskildringer fra et titall vitner som var til stede under deler av det 100 dager lange folkemordet.

Flere av disse har forklart at Bugingo hadde en sentral rolle i nedslaktningen av rundt 2000 tutsier.

I tingretten ble han dømt for å ha vært delaktig i massakrer ved et kommunehus og en kirke. Han er av flere også blitt utpekt som den som plukket ut tutsier fra et sykehus i Kigungi.

Disse ble så drept.

49-åringen vil forklare seg først i neste uke.

Her kan du se en tidslinje om folkemordet i Rwanda

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Lagmannsretten skal prøve dom om folkemord

  2. - Den folkemordtiltalte snakker ikke sant

  3. - Så Bugingo med pistol i hånden

  4. Tiltalt til broren: - Ikke si at jeg hadde våpen

  5. Aktoratet påstår at han var en ekstremist under folkemordet. Men hvordan kunne en ekstremist gifte seg med fienden, spør forsvaret.

  6. Ankebehandlingen i Rwanda-saken utsatt

  7. Må vente ett år ekstra på folkemord-rettssak

  8. Håpet lever i Rwanda - 20 år etter folkemordet

ANKET FOLKEMORD-DOM: Sadi Bugingo har bodd i Bergen siden 2001. Han er tiltalt for medvirkning til drap på 2000 mennesker i Kibungo, Rwanda under folkemordet i 1994. Foto: ILLUSTRASJON: GUSTAV KVAAL