Tvangspåmelding av slappe menn

Mannfolkene er trege med å melde seg på Bergens slappeste. Men konene deres melder dem på likevel.

Publisert Publisert

MODIG: Trond Ingebrigtsen var en av de som meldte seg på Bergens slappeste i fjor. I år er kvinnene definitivt i flertall. Og de melder like gjerne på sine menn. Foto: Silje Eide

  • Guro Istad
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Skal vi konkludere med noe etter å ha sett antallet påmeldinger til Bergens slappeste, må det være at kvinner streber etter å være hot, mens menn synes de er deilige nok.

Vel, det var den flåsete versjonen. De harde fakta er at så langt har over 170 modige kvinner og menn sendt inn søknad om å få være med på livsstilsprosjektet Bergens slappeste. Men bare 42 menn har meldt seg. Frivillig. Fire er — helt uvitende - meldt på av sine koner. I tillegg har tre par meldt seg på sammen, og en datter har meldt på sine foreldre - så til sammen klarer vi å tyne antall påmeldte menn opp i nøyaktig 50 i skrivende stund.

— Resultatene av påmeldingen så langt er ikke overraskende. Forskning viser at kvinner bruker mer tid og penger på trening, helse og velværeprodukter enn menn, sier BT Spreks treningsekspert, Guri Brekke.

Selvinnsikten svikter

— Det ser ut til at kvinner også foretrekker aktivitet i grupper i større grad enn det motsatte kjønnet gjør, fortsetter Brekke.

Les også

Er du en av Bergens slappeste?

Påstanden hennes underbygges av en undersøkelse gjort av Virke Trening, som viser at menn helst trener individuelt, mens kvinner trener sammen. Virke Trening organiserer treningssenterbransjen, og representerer 330 treningssentre i Norge, med mer enn 550.000 medlemmer. I undersøkelsen oppgir 78 prosent av de spurte mennene at de ofte eller utelukkende trener individuelt når de trener på treningssenter. Blant kvinnene svarer 33 prosent at de ofte eller utelukkende deltar på gruppetimer. Bare 11 prosent av mennene oppgir det samme.

— Fysisk form er et omfattende begrep, men testene som gjennomføres for å måle fysisk form, viser at når vekten øker, blir de fleste målingene dårligere. Menn har hatt en betydelig høyere vektøkning enn kvinner, sier Brekke.

Det skulle vi jo ikke tro når vi ser antallet påmeldinger fra menn. Er det selvinnsikten som mangler, mon tro?

— Ved spørreundersøkelser om selvvurdert fysisk form, skårer menn høyere enn de faktiske målingene, sier Brekke, og retter en aldri så liten pekefinger mot mannfolkene.

— Det er fortsatt hjerte- og karsykdommer som troner toppen av statistikken på livsstilssykdommer, og det rammer menn i større grad enn kvinner, så det er viktig at menn prioritere helsen!

Dårligere selvbilde

Ernæringsfysiolog, Bramat.no-gründer og BT Spreks kostholdsekspert, Cathrine Borchsenius, tror kvinner ofte sliter med et dårligere selvbilde enn menn.

— Jeg tror nok kanskje flere kvinner sliter med dårlig selvbilde med tanke på kroppen sin. Det er jo ikke så rart siden det er såpass mye mer fokus på det kvinnelige kroppsideal i media, sier Borchsenius.

Hun tror ikke at kvinner er i dårligere form enn menn.

— Bare mer realistiske. Og kanskje mange kvinner også har satt seg selv litt for mye til side til fordel for mann, barn, hus og jobb i en lang periode. Og så får de plutselig både lyst og "drive" til å ta litt tak igjen.

En kjærlighetserklæring

Guri Brekke, som driver godtrening.no og leder et treningssenter på Haukeland Universitetssjukehus, er ikke helt ukjent med at kvinner "tvangstrener" sine menn.

— Jeg ser i jobben min at kvinner ofte melder på sin mann til informasjonskurs, ernærings- og treningsveiledning. Og de møter gjerne også frem med mannen ved sin side og sier "min mann skal på kurs hos dere i dag". Det har jeg humret over mange ganger. Vi ser med livsstilsendringer at personen må ønske det selv for at han/hun skal lykkes, men støtte er en forsterkende effekt.

Dessuten er det ikke bare sånn at det er kvinner som melder på sine menn. Også menn oppfordrer kvinnene til å trene, om enn litt mer forsiktig.

— Jeg har opplevd flere ganger at menn ønsker å gi en fin gave til sin kone, og kontakter et treningssenter. Men først spør de mye, fordi de er usikre på om konen vil oppleve dette som en flott gave eller om hun kan bli fornærmet.

Til det har Guri Brekke kun én ting å si:

— Hvis noen har meldt deg på Bergens slappeste, bør du ta det som en "glad i deg"-erklæring. For det er det det er!

Du har fortsatt sjansen

Selv skal Guri Brekke trene de åtte deltakerne BT velger ut til å delta på årets Bergens slappeste-satsing. Sammen med trener Tonje Sørlie og ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, skal hun hjelpe deltakerne og leserne som vil henge på, til å forandre livsstil.

— Det er vårt eget ansvar å ha et godt liv. Det innebærer også å ta vare på kroppen sin, være på lag med den og være glad i den uansett hvordan den ser ut. Det som er også er viktig å kjenne til er at dårlig fysisk form er en større risikofaktor enn moderat overvekt. Man har funnet dette svaret gjennom store befolkningsundersøkelser, sier Brekke.

Har du ikke meldt deg på Bergens slappeste ennå? Send oss en e-post på bergensslappeste@bt.no før søndag 23. mars. Og husk: kjønn ingen hindring!

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Barn frakta til Haukeland med luft­ambulanse etter å ha havna i sjøen

  2. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevern­overlege

  3. Her pipler klimagass opp fra norsk sokkel

  4. – Han skaper veldig stor trivsel

  5. Slik ser E16 ut etter vogntogets tur

  6. Reagerer på lade­kaos etter norgesferie. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.