- Det var meget ubehagelig å bli satt i en politibil og kjørt hjem

Stadig flere får våpen inndratt.

INNDRATT: Askøy-mannen skulle jakte på sel i februar. Den turen ble avlyst etter at politiet hentet fem våpen fra boligen hans. Nå kjemper han for å få dem tilbake. Dette bildet er tatt under jakt i 2011.
  • Ole Valaker
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det var meget ubehagelig å bli plassert bak i en politibil for at de skulle kjøre meg hjem. Så gikk de inn i huset, talte patroner og hentet ut våpen fra våpenskapet.

Det sier en Askøy-mann som nylig fikk inndratt sine jaktvåpen. Han ønsker ikke å stå frem med navn og bilde fordi naboer og flere i familien ikke vet at han har sittet inne.

Han gikk konkurs i 2007 og etter det flere dommer for brudd på blant annet bokføringsloven. Han har sonet 30 dager i fengsel og 60 dager hjemme.

I slutten av januar kom det et brev der det står at «politiet mener at du for tiden ikke fyller de krav til personlige egenskaper som kreves for å kunne inneha skytevåpen».

HOLDER ORDEN: Politiførstebetjent Johnny Horne er leder for beslagsavdelingen ved Bergen politikammer. I døren til våpenrommet i kjelleren fungerer en beslaglagt øks som dørholder. Hit kommer de fleste våpen som blir inndratt i fylket. De ender ofte opp med å bli desturert, hvis ikke klager får medhold. - Vi har hatt våpen som har vært taksert opp mot 100.000 kroner, sier Horne. Han sier at de inndratte våpnene er blitt både dyrere og mer avanserte de siste årene.

— Politiet gir meg livstidsstraff, sier mannen.

Flere i samme situasjon

Han kjemper nå for å få tilbake våpnene, og har kontaktet både stortingsrepresentanter, politiet og er klar til å klage til Politidirektoratet.

— Jeg er oppvokst i en militærfamilie og jeg er en aktiv jeger. Er det noe jeg kan, så er det våpen. Jeg er veldig nøye på sikkerheten. Jeg har oppbevart våpnene i eget skap og hatt patroner og sluttstykker i egen safe. Jeg har fulgt loven og vel så det for å gjøre det riktig, sier han.

Bergensadvokaten Rolf Knudsen sier at han har flere klienter i samme situasjon.

— Politiet har kanskje en aksjon gående. Jeg har flere klienter som har fått forhåndsvarsel. En av dem er bare anmeldt. I den saken sa politiet at de skulle avvente straffesaken. Andre er ikke-våpenrelaterte saker. Da begynner det å bli fjernt fra det som våpenlovgivningen skal beskytte. Jeg er for en streng våpenlov og det er gjerne fornuftig at man må ha et rent rulleblad, men hvor strengt skal det være? spør han.

Politiinspektør Åse Berit Abelsen Børve sitter i Odda, på hovedkontoret for våpensaker i Hordaland. Hun er uenig i påstanden til Knudsen.

Det begynner det å bli fjernt fra det som våpenlovgivningen skal beskytte Advokat Rolf Knudsen

— Det er ikke bare brudd på våpenloven som kan gi grunnlag for inndragelse. Bedrageri kan ha betydning. Også generell vandel, som hvis du kjører med promille. Hvis det blir hevdet at vi har en for streng praksis i Hordaland, så er den er sentralt forankret. Vi hadde 60 klager i 2013, og bare tre av dem fikk medhold, sier Abelsen Børve.

Jevn økning

Hun vil ikke kommentere den konkrete saken, men sier at de ikke henter opp gamle saker.

— Men sammen med nye kan gamle saker føre til inndragelse, sier hun.

Askøy-mannen bekrefter at han er i en konflikt med staten om en ny konkurs. Denne saken er ikke avgjort.

— Jeg har aldri gjort noe kriminelt med vold involvert, sier han.

- Men er du ikke lei av disse firmasakene?

— Jo. Nå er det nok. Jeg eier ingen firma lenger.

Føre var

Abelsen Børve avviser at de trappet opp sitt arbeid, selv om tallene viser en jevn økning i inndragelser siden 2011 (se faktaramme). Politidirektoratet sier de ikke har tall for landet sett under ett.

— Det ble innskjerpet etter 22. juli, men det er ikke skjedd noe spesielt den senere tid. Økningen er ikke del av noen planlagt aksjon, sier hun.

Hordaland ligger høyt på listen over antall våpen, bare slått av Sør-Trøndelag, Hedmark og Aust-Agder, som alle har mange registrerte jegere.

— Det er mye våpen i fylket, vi er for eksempel større enn Oslo. Vi prøver å jobbe systematisk ut fra føre var-prinsippet, sier politiinspektøren.

Det betyr at du risikerer å få inndratt våpen før du er dømt. Det synes ikke Åse Berit Abelsen Børve er feil.

— I straffesaker kan det bli akutt behov for inndragelse. Hvis du blir anmeldt for familievold, kan du få forhåndsvarsel. Senere kan sakene bli omgjort. Det er heller ingen automatikk at du får tilbake våpen selv om straffesaken blir henlagt. Det er andre beviskrav i forvaltningssaker, sier politiinspektøren.

Den som har hatt psykiske problemer og brukt medisiner, har også bevisbyrden på sin side: Du må være erklært frisk for minst ett år siden før du kan eie våpen.

Tips om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert
BT anbefaler

Ny koronahverdag mandag: Dette er de viktigste endringene

Fra 27. september endrer koronahverdagen seg ganske mye. Dette kan det bety for deg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Hadde alt av gode venner og var skoleflink

  2. Mann tiltalt for sovevoldtekt

  3. Kåre Ingebrigtsen aktuell for ny jobb i Bergen

  4. Vegtrafikksentralen: Anbefaler vinterdekk over fjellet

  5. Slik blir Bergens nye kultur­gigant: – Jeg har tenkt på det som et Kvarteret for voksne

  6. Hareide innrømmer sine unnlatelsessynder. Nå forlater han rikspolitikken.