Harry Herstad er død

Alle politiske møter i Stord kommune er avlyst.

Publisert Publisert

FIKK ILLEBEFINNENDE: Stord-ordfører Harry Herstad ble syk fredag. Tirsdag døde han. Foto: Marita Aarekol

iconDenne artikkelen er over to år gammel

«Det er med stor sorg me melder at ordførar Harry Herstad gjekk bort rundt klokka 12 i dag tysdag 2. mai», skriver Stord kommune i en pressemelding.

«Harry Herstad døydde etter kort tids sjukeleie. Han vart sist fredag innlagt på sjukehus etter eit illebefinnande. Harry døydde med den næraste familien rundt seg.

Våre tankar går til familien. Familien ber om ro og ønskjer ikkje å kommentera Harry sin bortgang.

Alle politiske møte i Stord kommune denne veka vert avlyste» heter det i pressemeldingen.

Frittalende og fritenkende

Harry Herstad ble 70 år. Han var født og oppvokst i Bergen, men bodde i godt over 30 år i Sunnhordland.

Herstad ble valgt til ordfører i Stord kommune i 2015, og representerte Arbeiderpartiet. Han var gruppeleder for partiet i kommunestyret i perioden 2011–15.

— Jeg liker gode debatter og meningsytringer. I mine kretser kalles det dialog, sa han til BT i valgkampen.

Herstad var kjent som en frittalende og fritenkende mann, som ikke var redd for kontroverser. Som ordfører stilte han for eksempel flere ganger spørsmål ved dimensjoneringen av den planlagte fergefrie E 39, som går gjennom Stord. Dermed brøt han med den nærmest monolittiske enigheten som hersket i de store partiene i den saken.

Fredag 28. april fikk Herstad et illebefinnende under et møte i Sunnhordland interkommunale miljøverk (SIM), hvor flere andre politikere i regionen var til stede. Stord-ordføreren ble fraktet til sykehus.

Søndag meldte kommunen i en pressemelding at det var uavklart «når og om» Herstad ville komme tilbake som ordfører. Tirsdag ettermiddag kom budskapet om at Herstad var gått bort samme dag.

BRANN-DIREKTØR: Mange husker Harry Herstad som direktør i Sportsklubben Brann i årene 1998–99. Det er bare en av mange toppjobber bergenseren har hatt. Foto: ARKIV

En rekke toppjobber

Herstad hadde tidligere hatt en rekke profilerte jobber i Bergen og Hordaland, deriblant disse:

  • Direktør i Brann.
  • Fylkesrådmann i Hordaland og toppbyråkrat i Nordland og Rogaland fylkeskommuner
  • Rådmann i Fitjar og Stord kommuner.
  • Administrerende direktør i Sunnhordland kraftlag.
  • Dekan ved Høgskolen Stord/Haugesund.

Mindre kjent er kanskje Herstads karriere som festivalarrangør og fotballspiller, som BT skrev om da Herstad ble ordfører.

Herstad var over en lang periode en av fylkets mest omtalte og medieprofilerte menn. Ikke minst gjaldt det hans periode som direktør i Sportsklubben Brann i årene 1998 - 99.

Som styreleder i Sunnhordland Bru- og tunnelselskap fikk Herstad også mye omtale, og han var blant de mest sentrale kreftene for å få realisert Trekantsambandet, som åpnet i 2001.

Da BT i 1997 portretterte den daværende 50-åringen og fylkesrådmannen, ble han omtalt både som «et råskinn av en byråkrat» og «en jovial og tjomslig kjuagutt».

BRO OG TUNNEL: Harry Herstad var styreleder i Sunnhordland bru- og tunnelselskap, og var med å få frem Trekantsambandet, Foto: Lars Mæland (arkiv)

Må velge ny ordfører

Varaordfører Jakob Bjelland (Sp) har tatt over som fungerende ordfører. Han gir Herstad de beste skussmål.

– Jeg har jo jobbet tett i lag med Harry de siste to årene, og var blitt glad i ham. Han var en veldig engasjert mann, og opptatt av å utvikle samfunnet her på Stord. I likhet med mange andre sørger jeg i dag, men først og fremst tenker jeg på familien og de nærmeste, sier Bjelland.

Bjelland sier at Herstad i tillegg til vervet som ordfører, også har hatt en rekke andre viktige stillinger i Sunnhordland, både på Høgskulen og i kraftlaget.

– Det er ingen tvil om at han har vært en av de aller viktigste personene i denne regionen de siste 30 årene. Selv om han opprinnelig var bergenser, følte vi definitivt at han var en av våre, sier Bjelland.

Nå er situasjonen at det må velges en ny ordfører i Stord. Det er kommunestyret som velger ordfører, men Bjelland sier at man så langt ikke har tenkt på når det vil skje.

– Det er god tid til å komme tilbake til slike spørsmål, sier han.

– Ufattelig trist

Flere politikerkollegaer uttrykker sin sorg på sosiale medier.

«Hordaland vart mindre fargerikt i dag då Harry Herstad døydde. Stord har mist ordføraren sin. Eit mangfaldig fyrverkeri av eit menneske er borte. Fred over minnet ditt, Harry Herstad» skriver Oddny Miljeteig (SV).

«Så ufattelig trist og meningsløst. En bauta på Vestlandet dør så alt for tidlig. Harry Herstad satte spor etter seg» skriver Arve Kambe (H).

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, kommenterer Herstads bortgang slik:

– Først og fremst ønsker vi å uttrykke vår medfølelse overfor familien og hans nærmeste. De som jobbet med Harry Herstad I Brann på slutten av 90-tallet vil huske ham som en energisk leder og en person med mange ideer og planer for hvordan Brann skulle lykkes. Han var her ikke så lenge, men han satte spor etter seg, uttaler Johannesen.

Publisert