Rune (53) omkom da bølgen traff riggen han jobbet på

Politiet frigir navnet på mannen som omkom på riggen COSL Innovator.

Publisert Publisert

ÅSTEDET: Dødsulykken skjedde da boligkvarteret på COSL Innovator ble truffet av en kjempebølge 30. desember. Bølgen knuste flere ventilvinduer i lugarene, som normalt ligger 20 meter over vannflaten. Her er riggen på vei inn til Ågotnes fredag. FOTO: JAN M. LILLEBØ.

  • Pål Andreas Mæland
  • Sigrid Haaland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var 53 år gamle Rune Morten Narvåg som omkom på COSL Innovator ved Troll-feltet i Nordsjøen onsdag.

— Navnet er frigitt i samråd med familien, opplyser Kjetil Føyen, operasjonsleder i Sørvest politidistrikt.

Narvåg var bosatt i Oslo. Han var ansatt i Aker Solutions og jobbet ved subsea-avdelingen på Ågotnes.

Kapteinen på riggen:

Les også

- Alle er sterkt preget

OMKOM: Rune Morten Narvåg (53). Foto: AKER SOLUTIONS

— Rune var 53 år gammel. Han bodde i Oslo og jobbet som offshore team leder i vår subsea-avdeling på Ågotnes. Han var i tillegg aktiv i Industri Energi og var tidligere tillitsvalgt og talsmann for de ansatte i Aker Solutions på Ågotnes, skriver kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions i et minneord.

Narvåg jobbet i Aker Solutions i 37 år. I en alder av 16 år begynte han som lærling og maskinarbeider i det som da het Kværner Brug i Lodalen. Der ble han engasjert som produktivitetstillitsvalgt.- For oss i Aker Solutions er det som har skjedd svært trist, og våre tanker går til de som sto Rune nær. Vi har mistet en høyt verdsatt kollega som vil bli dypt savnet. Vi skal ha et allmøte mandag på Ågotnes for å minnes Rune og det vil legges ut kondolanseprotokoll, skriver Nooryani.

20 meter over vannflaten

Det var 106 personer om bord i riggen da ulykken skjedde. Statoil fikk meldingen like før 17 onsdag ettermiddag. En stor brottsjø traff riggen, og slo inn flere ventilvinduer i lugarene.

I tillegg til den omkomne, ble ytterligere to personer skadet. Riggen var på dette tidspunktet frakoblet brønnen på grunn av dårlig vær.

Dødsfallet skjedde innendørs i et område som normalt ligger 20 meter over vannflaten, og det ble rapportert om at bølgen også slo over dekket, som er 30 meter over vannflaten.

Riggen driver brønnboring ved Troll-feltet i Nordsjøen på oppdrag fra Statoil.

Skal bli rapport

Petroleumstilsynet skal granske ulykken.

— Vi er i gang med granskingen. Vi skal klarlegge hendelsesforløpet og omkringliggende omstendigheter forut for hendelsen, og bakenforliggende årsaker. Det er veldig viktig at vi kommer til bunns i så tragiske ulykker, sier pressekontakt i Petroleumstilsynet, Eileen O'Connell Brundtland.

Brundtland kjenner ikke til at det har vært lignende hendelser der ventilvinduer har blitt blåst inn av bølger.

Hun vil ikke gå i detalj på hvordan de tekniske undersøkelsene i granskingen skal foregå. Hun kan heller ikke gi noen tidsramme for granskingen.

— Det er veldig vanskelig å si hvor lang tid granskingen vil ta. Granskingene varierer veldig i omfang, sier hun.

Granskingen vil resultere i en rapport som blir publisert på tilsynets nettsider.

Fant avvik i tilsyn

COSL Innovator har flere ganger hatt tilsyn fra Petroleumstilsynet, både om konkrete forhold og mer generelle tilsyn.

Da riggen var ny i 2011–12 ga Petroleumstilsynet riggen en såkalt samsvarsuttalelse. Det uttrykker myndighetenes tillit til at petroleumsvirksomhet kan gjennomføres med innretningen innenfor regelverkets rammer.

I tilsynsrapporten ble det den gang identifisert enkelte avvik og forbedringspunkter, deriblant tre som gikk på beredskap. Det dreide seg blant annet om hindringer i rømningsveier og mangelfull skilting av rømningsveier og livbåter.

Pressekontakt i COSL Drilling Europe, Marius Parmann, understreker at alle avvik og forbedringspunkter i tilsynsrapporten ble risikovurdert og fulgt opp før riggen mottok samsvarsuttalelsen.

7. desember fikk COSL Innovator samtykke til boring, komplettering, intervensjonsarbeid, brønnoverhaling og tilbakeplugging på Trollfeltet. Det var på vei til dette arbeidet, at ulykken skjedde 30. desember.

COSLInnovator omtales som "en halvt nedsenkbar boreinnretning", og er bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kapteinen om rigg-ulykken: - Et mareritt

  2. - De var hjelpeløse vitner til at brottsjøen knuste deler av boligkvarteret