Disse skal fylle Bergen med reklame

JCDecaux fikk reklamekontrakten i Bergen. Men det kommer verken toaletter, bysykler eller byromsmøbler i denne omgang.

SLIK BLIR DET: I Oslo har selskapet JCDecaux i en årrekke hatt avtale med kommunen om å dekke byrommet med reklameplakater.
  • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Selskapet JCDecaux ble i dag tildelt kontrakt for å selge reklame på busser og på Bybanen i Bergen. Det informerer Skyss om i en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag.

I gjengjeld skal Hordaland fylkeskommune få 6,5 millioner kroner i snitt per år. Avtalen skal vare i syv år, med opsjon på forlengelse.

Les også: Mener reklame vil endre byen.

Mindre enn forventet

I pressemeldingen skriver Skyss at kontrakten er et samarbeid mellom reklameoperatør og Hordaland fylkeskommune ved Skyss, der Skyss vil motta en andel av inntektene som kommer inn ved salg av de aktuelle reklameflatene.

— Inntektspotensialet er nok noe under det vi hadde forventet, men dette vil likevel være et velkomment bidrag til Skyss sine inntekter, sier fylkesordfører Tom Christer Nilsen.

Reklameflatene som nå skal dekkes ble besluttet av fylkespolitikerne i 2013. Kontrakten omfatter følgende områder:

  • Plakater og takbuer innvendig på bussene
  • Bakfelt bak på bussene
  • Digitale skjermer på Bybanen.
    Reklamen skal komme opp på bussene i løpet av 2015, mens reklamen på Bybanen ikke kommer før i 2017.

Gjelder ikke bysykler

Debatten om reklamefinansiering av byromsmøbler og kollektivtransporten har rast i Bergen i et tiår. Argumentene for å innføre slik reklame har vært begrunnet med at man blant annet får finansiert offentlige toaletter, bysykler og byromsmøbler på denne måten.

Les også: Nå blir det byreklame

Ingenting av dette kommer i denne omgang. Det skal lyses ut som en egen kontrakt. Det skriver Skyss i pressemeldingen.

«I samarbeid med Bergen kommune har Hordaland fylkeskommune og Skyss satt i gang arbeidet med konkurranse om reklamefinansierte leskur og byromsmøbler, herunder offentlige toaletter og bysykler. Denne konkurransen skal etter planen utlyses rundt årsskiftet 2015/2016».

Valgkampsak

Sondre Båtstrand i Miljøpartiet de Grønne er svært kritisk til kontrakten som er inngått.

— Reklamen gir få inntekter og medfører en stor forringelse av Bergens særpreg.

Han sier de vil prøve å stoppe planene om reklame på byromsmøbler og leskurene, som etter planen kommer rundt årsskiftet.

— Nå blir det dessverre reklame på busser og Bybanen, men leskur og byromsmøbler kan fortsatt holdes uten reklame om MDG får avgjøre. Bergenserne fortjener bedre enn forsøplingen byromsreklamen innebærer.

Hjelper ikke tissetrengte

Petter Haraldsen Haugland (H) jobbet for saken om reklamefinansiering av byrommet da han var leder for Bergens Unge Høyre. Selv Haraldsen er misfornøyd med saken som er presentert fra fylket nå, og etterlyser bysykler og totaletter.

— Det er fint at fylket går i gang med reklame på buss og bybane, men det hjelper verken tissetrengte bergensere eller med å transportere folk der bussen ikke går.

Han sier inntektene fra reklamen viser hvor stort behovet var for å prioritere annerledes enn det fylket og Skyss har gjort.

— Vi er nok flere som skulle ha sett at toaletter og bysykler ble prioritert i denne omgang, sier Haugland.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tvangsreklame på Bybanen

  2. Bergen showroom

  3. Reklame går gjennom

BT anbefaler

Robert åpner luken ved Ole Bulls plass. Fem meter under bakken venter Bergens undergrunn.

Bli med ned i Bergens undergrunn:

LES SAKEN