Vil gjøre alle toaletter til unisex

Årsmøtet i Bergen Ap skal diskutere urin på toalettsetet.

Publisert Publisert

UNISEX: Dette tropiske toalettet, fra en pub i Bergen, brukes av begge kjønn. Dersom Aps studentlag får viljen sin, blir dette normen i hele Norge. Foto: ØRJAN DEISZ (arkiv)

iconDenne artikkelen er over fire år gammel
  • Hva synes du om forslaget? Si din mening nederst i saken
    Unisextoaletter må bli normen i samfunnet, krever Arbeidepartiets studentlag i Bergen (Astud) og legger opp til en debatt om kjønnsforskjeller, sminking foran speilet og urin på dosetet under Arbeiderpartiet i Bergens årsmøte lørdag.

Utgangspunktet for forslaget er dagens forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser, der det kreves separate toaletter for menn og kvinner.

«Dette er både unødvendig, og gir dårlig plassutnyttelse. Videre er det en rekke grupper som vil være tjent med unisextoaletter, slik som folk med mindre vanlig kjønnsidentitet, foreldre med barn, eldre med følge og lignende» skriver Ap-laget i sin begrunnelse for å endre forskriften.

  • **Høyre-forslag:
Les også

- Dropp barnetrygden, bruk pengene på gratis barnehage

(abo)**

— Hvorfor ikke?

Rasmus Haugen Sandvik, avtroppende leder i Astud, forteller at utgangspunktet for forslaget er en artikkel om amerikansk pizza-kjede som har innført unisex-toaletter for å hindre at noen av gjestene kommer i ukomfortable situasjoner.

STUDENTLAGSLEDER: Rasmus Haugen Sandvik (Ap). Foto: PRIVAT

— Dette er ikke verdens største sak, men vi tenkte: Hvorfor ikke? Vi bør i hvert fall åpne for at byggherrene selv kan velge å lage unisex-toaletter, ikke bli tvunget til kjønnsdelte toaletter, slik som regelverket er nå, sier Sandvik.Han nevner både dem med mindre vanlig kjønnsidentitet og fedre med døtre eller mødre med sønner som grupper som vil slippe problemer dersom toalettene er for alle.

Urin på toalettet

Laget har forutsatt noe av motstanden som vil komme mot forslaget:

«Innvendingene mot forslaget går gjerne langs to linjer: Enten at unisextoaletter kan skape økt sjanse for uheldige episoder, eller at det er urimelig at personer av motsatt kjønn skal måtte bære lastene fra motparten (sminking foran speil / urin på toalettet)» heter det i begrunnelsen.

— Vi mener at dette ikke er så veldig vektige argumenter, sier Sandvik.

Med det er det duket for en strålende politisk debatt på årsmøtet, gjerne krydret med personlige erfaringer og anektdotiske bevis.

Politikkåret 2015:

Les også

Disse sitatene glemmer vi ikke

«Vil ta mer hensyn»

Men studentpolitikerne har svaret klart til alle som måtte komme med innvendinger:

DRØMMEN: Et Ap-rødt unisextoalett, her fra Apeltun. Foto: SILJE KATRINE ROBINSON (arktiv)

«Trolig vil unisextoaletter føre til økt trafikk på toaletter av en betydelig størrelse, noe som må være preventivt for uheldige episoder. På samme måte er det naturlig å anta at et unisexmiljø vil gjøre at både menn og kvinner vil ta mer hensyn til sine medborgere uavhengig av kjønn når toalettet besøkes», skriver Astud — og konkluderer:«Når ulempene synes mindre enn fordelene er det ingen grunn til ikke å endre lovteksten slik at man som hovedregel kan bygge unisextoaletter i landet».

Styret i Arbeiderpartiet i Bergen har anbefalt å sende forslaget videre til redaksjonskomiteen.

Årsmøtet skal for øvrig holdes på Folkets Hus i Bergen. Der er det, sist BT sjekket i hvert fall, fortsatt kjønnsdelte toaletter.

- Gi et fjell til Finland

Men unisex-forslaget er ikke det eneste som får øyenbrynene til å heve seg litt foran lørdagens årsmøte.

Totalt er det kommet inn hele 88 forslag om alt mellom himmel og jord, så ingen skal anklage Ap for å være et sovende parti. Her er noen av forslagene:

  • Laksevåg Arbeidersamfunn støtter tanken om ågi Finland en fjelltopp i 110-årspresang. Det dreier seg om fjellet Halditcochkka i Finnmark, som i dag har Finlands høyeste punkt i skråningen. Selve toppen av fjellet, ligger derimot inne i Norge. «Finland feirer 100 års-jubileum 6. desember 2017. I den anledning kan Norge gi en gave ingen kan overgå» skriver arbeidersamfunnet og ber Ap jobbe for at grensen forskyves med 0,015 kvadratkilometer. Styret vil derimot avvise forslaget.
  • Ingen partiansatte i Ap bør kunne stille til valg, mener Fyllingsdalen Ap, og begrunner forslaget slik: «Dette handler om habilitet og kutyme». Styret innstiller derimot på at forslaget avvises. «Dette forslaget er ikke forenelig med Arbeiderpartiets alminnelige bestemmelser §13. Ingen enkeltgrupper som er medlem i organisasjonen kan ekskluderes fra å bli nominert på Arbeiderpartiets lister» skriver styret.
  • Styret støtter derimot forslaget om forbud mot privat salg av fyrverkeri. Årstad arbeidsamfunn vil gjøre fyrverkerisalg til en offentlig oppgave, og viser til overlege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus som fører statistikk over skadene av fyrverkeri hvert nyttår.

Politisk verksted

— Dette er årets store politiske verksted for de over 2000 medlemmene i Arbeiderpartiet i Bergen. Vi er glade for at medlemmene våre vil påvirke politikken. Nå er vi i posisjon i Bergen, og Ap sentralt har påbegynt en programprosess foran stortingsvalget. Da er det naturlig at det kommer mange forslag, sier Sandvik.

Trolig er det svært få av forslagene som kommer gjennom trakten som går videre med fylkesårsmøte, programprosess og til slutt det nye partiprogrammet som skal vedtas på landsmøtet neste år.

Og de aller fleste av forslagene handler om dagsaktuell politikk som flyktningestrømmen, arbeidsliv, samferdsel og kommuneøkonomi.

Publisert