Professor vil ha 21 års aldersgrense på legestudiet

Studenter som går rett fra videregående er ikke er «modne nok», mener UiB-professor Edvin Schei. Aldersgrensen på medisin bør være 21 år, mener han.

RART: - Det er pussig at noen mener du er for ung til å studere. Vi skal bli leger over seks år og begynner ikke på studiet ferdig modnet, sier medisinstudent Sara Birgitte Heiervang (20). Foto: VEGARD VALDE

  • Kyrre Kjellevold
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg begynte på medisinstudiet som 19-åring og er 20 år nå. Jeg lurer på hva de vil at vi skal gjøre i mellomtiden for å bli modne, mens vi venter på å bli eldre, sier medisinstudent Sara Birgitte Heiervang (20).

Hun er en av mange medisinstudenter som begynner rett etter videregående på et studie som tar seks år. Det var Studvest som først kunne fortelle at en medisinprofessor ved UiB mener dette er uheldig.

— Jeg mener det burde vært en ordning med en aldersgrense på 21 år for å komme inn på medisinstudiet, forteller Edvin Schei, professor ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB, til Studvest.

- Ikke umodne

Hanbaserer sin mening på erfaringer fra faget «Pasientkontakt», som er noe av det første nye medisinstudenter møter ved universitetet.

— Det er store forskjeller mellom 19- og 23-åringene når det kommer til hvordan de klarer å håndtere pasienter. Det opparbeides en større menneskelig forståelse med alderen, konstaterer professoren til studentavisen.

Heiervang har selv hatt Schei som foreleser i Pasientkontakt, og reagerer på det professorens forslag.

— Det får en jo til å lure på hva han har tenkt om oss i forelesningen. Jeg opplever ikke at vi er mer umodne fordi vi er yngre, men at aldersforskjeller bidrar til et mindre homogent miljø og at studentene imellom kan lære av hverandres livserfaring, sier Heiervang.

Medisinstudenter er allerede fryktelig like, mener hun, og det blir ikke bedre med aldersgrense.

- Du modnes gradvis

— Har du følt deg utrygg i møter med pasienter fordi du har manglet livserfaring?

— Jo, men jeg ville ikke brukt ordet utrygg. Det har mer vært en utfordring, fordi det ikke er lett å bli kastet ut i slike situasjoner, sier Heiervang.

Noen positive gevinster med å være eldre vil det klart være, mener hun.

— Man blir kanskje tryggere på seg selv med årene, og eldre studenter har ofte jobbet mye i helsevesenet før de begynner. Samtidig er det jo dette vi skal lære gjennom seks år, og det kan vanskelig forventes å være på plass fra starten, sier Heiervang.

UENIG: Det er mer praksis som trengs, ikke eldre studenter, mener Rasmus Bakken, leder av Norsk medisinerstudenters forening. Foto: Privat

— Bruk heller intervjuRasmus Bakken er leder av Norsk medisinerstudenters forening og er ikke enig i professor Scheis tanker. Man blir moden av seks års utdannelse, ikke av å bli eldre, mener han.

— Det er de faglige kvalifikasjonene som er det viktigste for opptak til medisinstudiet. Intervjuer i opptaksprosessen kan tenkes å bedre kartlegge det han er ute etter, fordi modenhet avhenger av langt mer enn alder, sier Bakken.

Det er mer pasientkontakt i studiet som er nødvendig, ikke en aldersgrense, understreker Bakken.

— Man har god tid til å vokse inn i legerollen over de seks årene studiet tar. Det satses stadig mer på pasientkontakt i faget, noe vi er svært positive til. Man trenger både mer pasientkontakt og mer veiledning for å øke graden av refleksjon over legerollen hos studentene.

Han er glad det blir lagt stadig mindre vekt på oppgulp av fakta på medisineksamener.

- Angrer ikke

Sara Heiervang er glad hun ikke tok seg «friår» etter videregående, og hun angrer ikke på studievalget.

— Jeg tror jeg gjorde det rette ved å starte etter videregående. Selvsagt må jeg ha god veledning, testing og refleksjon underveis for å bli en god lege. Det er jeg jo ikke ennå, sier hun.

Hva synes du om forslaget om 21 års aldersgrense på legestudiet? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Begge overlevde Utøya. Torbjørn ble i politikken, Martin havnet i fengsel.

22. juli 2011 løp de for livet. Ti år etter er «Martin» i fengsel, mens Torbjørn skal forsvare hans hjertesak…

Mest lest akkurat nå

  1. Island stenger ned på nytt

  2. Her er det fare for mye lyn og torden i morgen

  3. Det måtte en bergenser til for at Antonio skulle forlate Italia. 30 år senere er han et varemerke i Bergen.

  4. Fem myter om antibiotika. En av dem kvier legen seg for å avsløre.

  5. Smittetallene øker etter denne kvelden: – Det var svett og klamt

  6. Bryggen og Torget er bilfritt denne sommaren. Så kva er det som står og stampar i kø bak bussrute 4 til Hesjaholtet då?