— Å score mål har ikke noe språk. Idrett er følelser, og det er universelt. Det er det som gjør det både inkluderende og integrerende å drive med idrett. Samtidig fyller du fritiden din med noe positivt, i stedet for å henge i gaten eller holde deg hjemme. Det var det som fungerte for meg da jeg kom til Norge, sier Richard Kiwanuka, leder for integreringsprosjektet Way Forward.

Sammen med Norsk Folkehjelp fikk organisasjonen nylig 650.000 kroner til å rekruttere innvandrerbarn fra Landås, Laksevåg og Bergenhus inn i byens idrettslag og til andre aktiviteter som leirer, kurs og gårdsbesøk. Bakgrunnen for prosjektet «Fra gata til idrett» er et ønske om å integrere innvandrerbarn i områder hvor konsentrasjonen av innvandrerbarn er så sterk at noen barn blant annet mangler kontakt med etnisk norske barn. Dette belyste BT gjennom artikkelserien «Fjordkloden» i 2014.

— Innvandringen kommer heller ikke til å stoppe. Vi går nå inn i et av de verste flyktningsårene på lang tid. Derfor er det viktig å begynne tidlig, allerede fra barna er små. Målet er å få rundt 300 barn inn i organisert idrett i løpet av de neste to årene, sier Jorge Dahl, lokallagsleder i Norsk Folkehjelp Bergen.

Vil rekruttere jenter

Særlig opptatt er de av å rekruttere jenter mellom 6- 12 år.

— Vi ser at innvandrerjenter er underrepresentert i idrettslagene. Mange holder seg mye hjemme, og derfor har vi særlig lyst til å få disse med, sier Dahl.

De to initiativtakerne antar at det er rundt 4000 barn i målgruppen. De vil bruke tiden fremover til å kartlegge hvilke familier som kan være aktuelle. For å komme i kontakt med de miljøene hvor det er behov, bruker de innvandrerungdom som allerede er idretten.

— Først og fremst ønsker vi å nå barna, men det er også et mål å få foreldrene ut for å heie og være med der aktivitetene skjer, sier Dahl.

— Hva er årsaken til at dette tilbudet kan forebygge kriminalitet?

— Dersom man ikke er med på aktiviteter er det veldig lett å henge på gaten i stedet, og da er veien kort til kriminalitet og rus. Det husker jeg selv fra da jeg først kom til Norge. Jeg har to venner som begge havnet utenfor, og det gikk ikke så bra. Idretten gjør at du får mange venner, du lærer at du trenger søvn og god mat, og du har noe som gir deg enorm glede, sier Kiwanuka.

- En utsatt gruppe

Det er Extrastiftelsen som har bevilget midlene til det nye prosjektet som skal foregå i minst to år.

— Dette er et prosjekt som støtter en utsatt gruppe med sosiale utfordringer. Det er et godt samarbeid her med lokale klubber og idrettslag. Vi ser også at opplegget har direkte kontakt med målgruppen og vil analysere deres behov. Derfor har de fått støtte, sier generalsekretær Hans Christian Lillehagen.

Han håper at prosjektet vil skape gode sosiale forhold for barna i disse tre områdene.

— Det er flott at også jentene blir prioritert, sier han.