«Gud velsigne kongen og fedrelandet,» ropte generalløytnant Morten Haga Lunde ut og fikk et samstemt ja tilbake fra marinejegerne som sto på rekke og rad bakover i den nye idrettshallen på Haakonsvern.

Sammen med forsvarsminister Ina Marie Søreide Eriksen var han fredag i Bergen for å hedre 43 marinejegere som har bidratt i internasjonale operasjoner i Adenbukta (Somalia) og Afghanistan. Dette var første gang de ble hyllet med pressen til stede. På grunn av kommandoens hemmelige karakter var det lagt ned forbud mot å fotografere soldatene.

Neste alle vil ut igjen

Seremonien varte og rakk. Soldatene var tydelig preget av stundens alvor. Flere var direkte rørt, noen få kjempet mot tårene. Forsvarsministeren selv tok seg god tid å snakke med hver og en soldat. Bare medaljeoverrekkelsen tok en halv time.

— Det er veldig å hyggelig å snakke med dem igjen. Mange kommer med gode innspill. 95 prosent av dem fortalte meg at de er klar til å dra ut igjen, forteller Eriksen.

— Har du nye oppdrag til dem?

— Det avhenger av verdenssituasjonen. Nå driver verdenssamfunnet og diskuterer hvordan en skal bidra i Afghanistan i 2015, men det er ikke enighet om hvordan avtalen skal bli. Dette er likevel et av områdene som vurderes.

Trengte ikke ringe mor

En stor andel av de 43 soldatene hadde deltatt i internasjonale operasjoner i både Afghanistan og Somalia. Rett før jul kom 18 av dem hjem med KNM Fridtjof Nansen, som siden mai i år har operert i Adenbukta. Her har de ledet operasjonen «ocean shield», som har hatt som oppgave å forebygge og forhindre piratvirksomhet i det somaliske farvann.

— Jeg er veldig fornøyd med oppdraget. Antallet piratangrep har gått drastisk ned. For oss som sjøfartsnasjon er det veldig viktig å ha en åpen sjøvei, sier Søreide Eriksen.

Norge er nå ferdig med sitt oppdrag i «ocean shield». Tom Robertsen, sjef for Marinejegerkommandoen, sier forholdene var roligere for den siste kontingenten enn har som har vært tilfelle før det igjen.

— Det har ikke vært så heftig denne gangen. Forrige periode var det mye liv og røre.

— Hva vil det si?

— Vi har unngått de mest alvorlige hendelsene, sier Robertsen, som spøkefullt legger til at soldatene har sluppet å ta altfor mange soldater hjem til mor.

Eldre soldater

Robertsen forteller at de norske marinejegerne skiller seg ut fra andre styrker. De har høyere gjennomsnittsalder og er opptatt av å løse situasjoner uten å måtte ty til skarpe skuddvekslinger. I Adenbukta er dette blitt gjort ved at en har snakket med mannskap på andre fartøy, og forsøkt å komme i forkant av det neste piratangrepet.

— Vår gruppe har høyere gjennomsnittsalder enn det som er vanlig. Mange av våre folk er flink til å snakke med andre. En kan forhindre mye ved å forutse hvor neste angrep vil komme, sier Robertsen.

BT snakket med noen få soldater som bekreftet at de er klar til å reise ut igjen. En sa at ikke Afghanistan er det stedet han aller helst vil dra tilbake til akkurat nå, men la til at han ikke er redd for å gjøre det.

Sammenlignet med Northug

Forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen roste marinejegerne sine.

— De har relativt ekstreme ferdigheter. De har en kulturforståelse utover det som er forventet. De setter seg godt inn i situasjonen i det landet de er. De kjennetegnes av hvor lite skudd de løsner, men er flink til å finne andre løsninger.

Om oppdraget i Adenbukta er hun svært fornøyd:

— Antallet piratangrep har gått drastisk ned. For oss som sjøfartsnasjon er det veldig viktig å ha åpen sjøvei.

Forsvarsministeren viste også overraskende evner til verbale sleivspark da hun trakk paralleller med Marinejegerkommandoen på Haakonsvern med en viss nedadgående langrennsløper. Hun fortalte at andre forsvarspersoner tidligere hadde sammenlignet kommandogruppen med en Petter Northug i uniform.

— Dette er et bilde som halter litt. Dere skal ikke la dere affisere av det, sa hun før medaljeoverrekkelsen.

— Dere i uniform er noe helt annet enn en Northug ute av form.