Her spiser hauken kråke til middag

Det får byens kråker til å klikke.

MIDDAG: Her inntar hauken sin middagsmat, en kråke, på et tak i Lille Øvregaten.
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Onsdag ettermiddag hørte Morten Hauge et vanvittig leven over huset sitt i Lille Øvregaten. Gjennom loftsluken så han stupende kråker som skrek og bar seg som om det sto om livet. Og det gjorde det; i hvert fall for en av dem.

— Bare ti femten meter foran meg så jeg en hønsehauk. Han satt og spiste en kråke, sier Hauge, som raskt fikk knipset et bilde av måltidet.

Fangsten fikk kråkekolonien i området mellom Fjellveien og Brattlien til å se rødt. Her bor nemlig bergens største kråkeslott; en koloni med over 3000 medlemmer av gråsvarte standfuglen. Og de skal man ikke bølle med.

Kråkene dannet sirkler på himmelen, og fløy tett i tett. Kra kra, sa de med all sin stemmekraft.

— Den skrekkfilmen «Fuglene» av Alfrid Hitchcock er bare blåbær til sammenligning, forteller fugleentusiasten Hauge lattermildt.

Mobber hauken

Da hunn-hauken oppdaget Hauge i loftsluken, bestemte hun seg for å stikke av. Med kråken mellom klørne, dro hun av gårde med kråkemobben hakk i hel.

— Hun tok med seg byttet og fløy inn i skogen. Det var en fantastisk opplevelse å være så tett på fuglene, og se hvordan naturen virker på liv og død. Det er sjelden man får slike opplevelser, sier Hauge.

Michael Fredriksen er medlem av Norsk ornitologisk forening, avdeling Bergen og bekrefter at fuglen på bildet er en hønsehauk. Han er ikke overrasket over kråkenes reaksjon.

— Med en gang alarmen går hos en kråke, går de alle i gang med et kollektivt varselsskrik. De vil mobbe hauken til å gi slipp på kråken og varlse om fare, sier Fredriksen.

— Hvordan gjør de det da?

— De henger på fuglen. Av og til kan de nappe litt i fjærne, forteller han. Det er nærmest umulig for hauken å ta flere kråker, når de flyr slik i flokk. Hauken er avhengig av å kunne overraske kråkene, for å kunne fange en, sier Fredriksen.

En annen nabo som hørte skrikene, var Tone Kløve Tolo som også bor i Øvregaten. Hun satt og skrev skoleoppgave, da hun hørte bråket.

— Det bråkte helt sinnsykt. Da jeg kom bort til vinduet og så ut, ble jeg bare veldig fascinert av at kråkene sirklet så lenge på samme plass. Jeg tenkte det måtte være noe som hadde skremt de, forteller hun og fortsetter;

— De lignet villvettene i RonjaRøverdatter, sier hun.

Hauk og due

Matfatet i Heggebakken er ikke den eneste livretten til Hønsehaukene i Bergen. Også byduer er en delikatesse.

— De spiser mye duer, men også småfugler som spurv, forteller Fredriksen.

— Er det vanlig å se hønsehauk i sentrum?

— Nei, egentlig ikke. Det er ikke så mange av dem, men man kan jo være heldig. Hauken er veldig sky, og unngår helst mennesker, forteller han.

Ifølge Fredriksen er det lite sannsynlig at hønsehauken kom tilbake for å ta flere kråker onsdag. Når kråkene er på vakt, er de som sagt vanskelige å fange. Men når kvelden senker seg mellom trærne, og kråkene igjen søker skogens ro, da kan ingen være trygge.

— Har hauken først funnet et sted med mye mat, kommer den gjerne igjen, særlig om fangsten var vellykket, sier Fredriksen.

SINTE: Kråkene gikk amok da en av deres egne ble tatt av en av deres største fiender, hønsehauken.
Publisert
BT anbefaler

Dere må love meg ikke å google, sa legen til foreldrene

Lykke (13) er den eneste med sykdommen i Norge.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet advarer mot svindel

  2. Far hennar (63) blødde i hel: – Kor mykje skal ein måtte mase for å få hjelp?

  3. Trikken skulle brukes til servering av øl og mat. I ni måneder har den stått tom.

  4. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  5. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg

  6. Han fikk tommelen opp for denne plattingen