Helikopteret knakk i to da det styrtet i alpinanlegget 27. april 2013, men ingen av de fem om bord ble skadd, melder NRK.

Hardanger tingrett har også pålagt mannen å betale 5.000 kroner i sakskostnader.

— Deilig når det gynger

I tillegg til den uaktsomme flygingen, var piloten også siktet for å ha vært ruspåvirket under flyturen, men blodprøven hans forsvant fra lensmannskontoret, og han ble aldri tiltalt for dette. Mannen har ikke erkjent straffskyld.

Ifølge dommen fløy helikopteret under den lovlige grensen på 150 meters høyde før styrten. Retten mener han drev ulovlig akroflyging, med bråe manøvrer.

— Det er så deilig når det gynger, sa en av passasjerene om bord i helikopteret like før det gikk i bakken.

- Tankeløs og impulsiv

Piloten fløy da over skisenteret i Røldal og gjord en vippebevegelse. Dette betrakter retten som en hilsen til folk på bakken.

Kort tid etterpå trakk han nesen på helikopteret kraftig opp slik at det steg bratt. Deretter foretok han en brå sving, som endte med at helikopteret styrtet, heter det ifølge dommen.

Retten mener piloten ikke var så forsiktig som man skulle forvente av en pilot. Han beskrives som tankeløs og impulsiv. Slik flyging er uakseptabel og skal medføre konsekvenser for piloten, heter det i dommen.

At ingen døde skyldtes kun tilfeldigheter, ifølge dommen.

Promilleprøve forsvant

Piloten sørget heller ikke for å få nok søvn før turen, ettersom han var på en bar ved 01.30-tiden, ifølge dommen. Det ble tatt promilleprøve av ham, og politiet uttalte at den var positiv.

Promilleprøven forsvant imidlertid for politiet, uten at noen vet hvorfor. I retten sa forsvareren at det har vært en belastning for piloten at han ble mistenkt for å ha tatt prøven.

— Jeg konstaterer at tiltalte er dømt for det han var tiltalt for. Jeg synes dommen er god, selv om retten har utmålt strengere straff enn det jeg la ned påstand om, sier aktor Bertil Christian Hast Rønnestad til BT.

— Det er ikke usannsynlig at dommen blir anket, sier advokat Sveinung Eliassen i en kort kommentar til BT.

En av passasjerene hadde et filmkamera gående i kabinen før styrten. BT har vært i kontakt med ham, men han ønsker ikke å gi oss film.