TV-team fulgte Siv Tove på den siste reisen

Et team fra NRK fulgte lungesyke Siv Tove Pedersen (41) da hun valgte å avslutte livet sitt i Sveits.

Publisert Publisert

FØR AVREISE: Siv Tove Pedersen like før avreise til Sveits. FOTO: NRK

  • Torunn A. Aarøy
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi har fulgt Siv Tove Pedersen tett i flere måneder og dro så til Sveits med henne, forteller Atta Ansari.

Han lager nå en dokumentar for NRK Brennpunkt.

Her får seerne følge Siv Tove når hun tar valget om å avslutte livet i Sveits. Og vite hvilke tanker hun gjorde seg frem til livet ebbet ut torsdag 22. januar.

Like etterpå ble det lagt ut en melding på hennes Facebook-profil hvor hun skriver at hun håper folk respekterer valget hennes.

Les også

«Når dere leser dette, har jeg forlatt dere»

— Veldig spesielt

«Jeg var sliten og trøtt og klarte ikke mer. Dere syns kanskje jeg er feig og har vanskelig for å akseptere mitt valg men jeg håper dere i hvert fall kan respektere valget mitt. Jeg tapte kampen og har prøvd alt for å få hjelp men de ville ikke hjelpe meg. Så jeg hadde ingen fremtid», skriver hun.

— Dette har vært journalistisk utfordrende og et meget spesielt prosjekt for oss som har fulgt henne. Døden opptar oss alle, sier Ansari.

Han legger til:

— Jeg har laget mange dokumentarfilmer før, men dette er noe av det mest utfordrerende jeg har vært med på. Det var veldig spesielt å være med på denne turen til Sveits.

Snakker om aktiv dødshjelp

Hvordan Siv Tove Pedersen hadde det de siste månedene og siste dagene i Sveits, vil komme frem i dokumentarfilmen som planlegges å bli sendt i løpet av våren. På Facebook sier hun at hun var redd for å bli kvalt av oksygenmangel. "Min største frykt var å bli kvelt til døde og det var framtiden min hvis jeg ikke hadde tatt denne avgjørelsen".

— Vi kommer til å ta opp spørsmål om aktiv dødshjelp, hennes valg og avgjørelse rundt det, sier Ansari.

Han vil foreløpig ikke si noe om hvordan Siv Tove Pedersen hadde det mot slutten. Men i meldingen på Facebook står det at hun sovnet inn i armene på en god venninne.

Tenkte mye på venner

Det var flere venner og familie som visste om Siv Tove Pedersens valg før hun dro til Sveits.

— Jeg synes det er viktig å si at Siv Tove Pedersen tenkte mye på sine venner og familie helt frem til hun avgikk med døden, sier Ansari.

Han er fortsatt i Sveits.

— Dette er første gang et norsk TV-team lager dokumentar om en slik reise til Sveits, sier Ansari.

Dypt fortvilet

Over 800 personer hadde fredag formiddag kommentert Pedersens status på den åpne Facebook-profilen hennes.

Pedersen kjempet i mange år for å få stå i kø for lungetransplantasjon, noe BT har laget flere saker om.

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus ble for ett år siden kalt inn på teppet i Helsetilsynet, der man understreket at Siv Tove Pedersen skulle ha en individuell vurdering for om hun kunne stå i kø for nye lunger.

At hun gikk på metadon, var ikke nødvendigvis til hinder for at hun kunne stå i kø for nye lunger, mente flere eksperter.

I perioder var hun dypt fortvilet.

«Jeg er knust og har nå skrevet under på at hvis jeg får problemer med pusten så skal jeg ikke ha hjelp. Jeg orker ikke mer nå så hvis jeg er på vei til å dø flere ganger så får de la meg dø», skrev hun til BT for et års tid siden.

Skrev testamente

BT har snakket med en venninne av Siv Tove Pedersen, som var informert om planene hennes om å ta livet sitt. Hun ønsker ikke å stå frem med navn.

— Jeg hadde flere lange telefonsamtaler med henne onsdag og natt til torsdag. Da var hun i Sveits og holdt på å skrive testamente og ordne opp i alt, sier kvinnen.

Hun tar dødsfallet tungt.

— Siv Tove har virkelig kjempet og kjempet i flere år. Vi vet at det ikke finnes så mange lunger, men at de ga som grunn at hun gikk på metadon, det er forferdelig av det norske helsevesenet, sier kvinnen.

Publisert

Les mer om dette temaet

FORTVILT: Siv Tove Pedersen var bunnløst fortvilet over sin situasjon i perioder. Dette bildet tok BT av henne i 2013. Foto: HÅVARD BJELLAND