Høyre sentralt tok styring i Drevland-saken

Da Trude Drevland la ut den feilaktige forklaringen om Venezia-turen på Facebook, hadde hun en av Høyres fremste PR-rådgivere ved sin side. Også Statsministerens kontor har engasjert seg.

Publisert Publisert

FULGTE MANUS: På en nøye regissert pressekonferanse mandag, holdt ordfører Trude Drevland et svært personlig innlegg der hun innrømmet flere feil. Hun holdt seg hele veien til manus. Etter å ha lest opp siste ord ble hun geleidet ut av Rådhuset uten av mediene fikk mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål. Foto: Tor Hovik

  • Kjetil Gillesvik
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
  • Anders Haga
  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ordfører Trude Drevland (H) har ingen personlig rådgiver. Det har i flere omganger blitt stilt spørsmål ved om hun har stått for mye alene, og om ordningen med en innleid taleskriver har vært godt nok for den travle ordføreren.

Men da Drevland torsdag 4. juni la ut en melding på sin åpne Facebook-side, der hun fortalte hvordan hun på rederens regning hadde fløyet privatfly til sjøsettingen av «Viking Star» i Venezia, var hun ikke alene.

PR-rådgiver på kontoret

Med seg på kontoret hadde hun en av de mest sentrale kommunikasjonsfolkene i Høyre på nasjonalt plan, tidligere VG-journalist og senior kommunikasjonsrådgiver Hans Christian Kaurin Hansson.

Kommunikasjonsavdelingen i Høyre var på dette tidspunktet koblet inn for fullt.

De har siden vært sentrale i arbeidet med å håndtere saken i mediene, inkludert den 45 minutter lange redegjørelsen som en sykemeldt Drevland leste opp foran åpne kameraer mandag denne uken.

Flere feil i meldingen

BAKSPILLEREN: Høyres senior kommunikasjonsrådgiver Hans Christian Kaurin Hansson fulgte nøye med på Drevlands tale fra sin plass helt bakerst i salen. Til høyre for ham står kommunaldirektør Robert Rastad og kommunikasjonssjef Eva Hille. Foran dem sitter Høyres fylkessekretær Charlotte Spurkeland. Foto: Kjetil Gillesvik

Facebook-meldingen som skulle bli en belastning for Drevland ble lagt ut før noen medier hadde publisert noe om Venezia-turen. Med innledningen «Kjære venner!» fortalte Drevland både om privatflyet og at sønnen hadde vært med. Hun forsikret om at hun bare hadde prøvd å gjøre det beste for byen. «Det skal alltid herske full åpenhet om alt jeg foretar meg», skrev ordføreren.Les også:

Les også

Mennesket på rådhuset

Problemet var at Facebook-meldingen inneholdt flere feil og unøyaktigheter:

Drevland skrev at privatflyet var sendt til Norge for å hente slektninger av rederen, Torstein Hagen. Sannheten var at kun Drevland, sønnen og havnedirektør Inge Tangerås var med flyet til Venezia.

Drevland skrev at hun og sønnen hadde hatt bare en overnatting i Italia. I realiteten var det to.

Ordføreren hevdet at hun først dagen før fikk vite at reisen skulle skje med privatfly. Hun har senere sagt at dette ble klart på et tidligere tidspunkt.

Kom mediene i forkjøpet

Da Facebook-meldingen ble lagt ut, var både BT og NRK klar over at Drevland hadde vært i Venezia med privatfly på rederens regning. Begge redaksjonene arbeidet med å undersøke hva som faktisk hadde skjedd.

NRK Hordaland hadde tidligere på dagen intervjuet Drevland på hennes kontor om saken. Kommunikasjonsrådgiver Hans Christian Kaurin Hansson, som til daglig arbeider i Høyres stortingsgruppe, var da allerede på plass på hennes kontor i rådhuset, og til stede under hele intervjuet.

HJELP FRA SMK: Erna Solbergs høyre hånd, Sigbjørn Aanes, har personlig engasjert seg i Trude Drevland-saken. Foto: Kallestad, Gorm

Før NRK rakk å få publisert sitt materiale, la ordføreren ut Facebook-meldingen. Hun ringte deretter til BT, med beskjed om at hun hadde lagt ut en interessant oppdatering. Hansson var til stede da BT intervjuet ordføreren om saken på hennes kontor senere samme kveld.Det samme var han da Trude Drevland holdt sin sterkt personlige og forhåndsskrevne orientering i rådhuset mandag.

Ernas høyre hånd ringte

Ikke bare staben i Høyres partiorganisasjon sentralt, men også en av Erna Solbergs aller nærmeste medarbeidere har deltatt i håndteringen av mediene. Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor (SMK) har engasjert seg personlig.

— Jeg ønsker ikke å si noe om min rolle i denne saken. Men jeg har kjent Trude Drevland godt siden jeg var liten gutt. Vi er begge fra Melbu, og hun kjenner godt mine foreldre. Ellers er dette en sak som er blitt håndtert av partiorganisasjonen, sier Aanes.

Les også:

Les også

«Dømmekraften har ikke vært som den skulle»

Høyres kommunikasjonssjef, Sunniva Ihle Steinstad, vil ikke svare på hva slags arbeid de har gjort for å hjelpe ordfører Drevland. Det vil heller ikke Hans Christian Hansson.

— De hadde full kontroll

Tidligere SV-rådgiver Ketil Raknes sier det var lett å se at ordfører Trude Drevland hadde fått hjelp utenfra.

— Det første jeg tenkte da jeg så pressekonferansen var at her har de fått profesjonell krisehåndteringshjelp. Hun holdt seg tett til manus, og det ble ikke åpnet for noen spørsmål etterpå. Det var regissert slik at de hadde full kontroll, sier Ketil Raknes, høyskolelektor ved Markedshøyskolen i Oslo og tidligere informasjonsrådgiver for SV.

Han peker på at det er store kontraster mellom den Trude Drevland som i et intervju med BT for to uker siden bagatelliserer saken og klager over at det er altfor mye vann i Venezia — og den Drevland som på mandagens pressekonferanse er svært personlig og innrømmer flere feil.Les også:

Les også

- Vi ble aldri spurt om å ha skipsdåp 17. mai

— Regel nummer en for dem som driver med krisehåndtering er at jo lenger over grensen du har tråkket, jo mer ydmyk må du være. På denne pressekonferansen gikk Trude Drevland mye lenger enn de fleste hadde trodd på forhånd. Det tyder på at de som sto bak henne har hatt peiling på krisehåndtering. Det var en helt annen Drevland enn den som klaget over at det var så mye vann i Venezia.

— Er det troverdig at en på kort tid skal komme til så nye erkjennelser?

— Politikere er kjent for å komme fort til nye erkjennelser. Trude Drevland er ikke den første, sier Raknes.

— Er du overrasket over at SMK har vært inne og assistert i denne saken?

— Jeg er veldig lite overrasket over det. Dette er statsministerens lokallag. Dermed vil det som skje i Bergen også stille Høyre i et dårlig lys nasjonalt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Jeg beklager dette på det sterkeste

  2. Endret forklaring om Venezia-retur

  3. Ingen vennetjeneste fra Drevland

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.