- Bjørgen slår tilbake der andre faller sammen

Før jul ble hun utklasset. Nå vinner Marit Bjørgen alt. Psyken er forklaringen, mener ekspert.

Publisert: Publisert:

Marit Bjørgen leder Tour de Ski – og ligger langt foran et mulig seiersskjema. Foto: NTB Scanpix

Toblach (Aftenposten): I november og desember ble hun distansert fire ganger av Therese Johaug. Men Bjørgen er en mester i å reise seg etter litt tyngre perioder: I Toblach vant hun sin fjerde strake Tour-etappe. Nå er trønderen langt foran skjema til å vinne Tour de Ski.

— Hun er sterk psykisk. Der andre løpere kan bli usikre og falle sammen litt, så slår Marit kjapt tilbake. For allerede i neste løp kan hun være tilbake på toppen. Marit er flink til å nullstille seg og komme i angrepsposisjon. Hun er veldig flink til ikke å skylde på ytre forhold, hun skylder for eksempel aldri på skiene. Marit tar alltid ansvaret selv, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Mange løpere ville blitt usikre etter å ha gått på flere nederlag. Men Bjørgen blir ikke det. Derfor slår hun knallhardt tilbake. Hver eneste gang.

— Den viktigste egenskapen er sulten. Hun har beholdt tenningen. Når hun har den, går det fort. Jeg så det før rennene i Oberstdorf, hvor spent og nervøs hun var, og samtidig så giret på å gå fort. Hadde hun vært likegyldig, ville det ikke gått så fort, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Stoler på seg selv

Bjørgen peker selv på erfaring og trygghet.

— Det å stå godt i seg selv og stole på det man har gjort. Jeg kjenner jo kroppen min veldig bra. Men jeg har jo vært med i toppen og kjempet om seire tidligere i sesongen også, selv om jeg har vært litt tung og seig, påpeker 34-åringen.

TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset mener Johaugs tre utklassinger før jul gjorde Bjørgen mer usikker enn hun har gitt uttrykk for. For nå går hun mye bedre på ski, hun stresser ikke.

— Bjørgen får svært sjelden negative tilbakemeldinger, men når det skjer med henne så skjer det noe i hodet der også. Jeg tror det skjedde med henne før jul. For Therese bare moste henne i løpene. Jeg tror ikke Marit skjønte hva som skjedde. Hun gikk litt frempå, fikk dårlige fraspark, mens Therese bare koste seg ute i sporet. Nå er det omvendt, nå er det Therese som har mistet følelsen, sier Hjelmeset og tror det var de rolige dagene ved juletider som fikk det til å snu for Bjørgen.

- Godt for selvtillit og hodet

Etter seieren på fem kilometer klassisk enkeltstart i Toblach, har Bjørgen et forsprang på ett minutt og 34 sekunder til Heidi Weng. Avstanden ned til Johaug er på 2.16. Langrennsdronningen er godt innenfor skjema til å vinne Touren.

— Hva betyr disse resultatene for deg?

— Det gjør godt for selvtilliten og hodet. Det er artig, spesielt ettersom Tour de Ski er ett av mine mål denne sesongen. Sånn sett er jeg veldig fornøyd.

— Kan du bli bedre enn dette i Falun?

— Det er vanskelig å si. Hadde jeg klart å styre det ville det vært enkelt. Men jeg er i veldig bra form nå, og etter Touren får jeg igjen en veldig god periode hjemme. Jeg håper å klare en ny topp til VM.

Tour de Ski sammenlagt

Kvinner:

1. Bjørgen

2. Weng +1.34,3

3. Johaug +2.16,5

4. Østberg +2.51,3

5. Kowalczyk +3.24,8

6. Wiken +3.30,2

7. Bjornsen +3.36,0

8. Haga +3.43,2

9. Haag +4.00,9

10. Fessel +4.03,0

Menn:

1. Northug

2. Sundby +0.01,5

3. Belov +0.06,4

4. Halfvarsson +0.13,6

5. Poltoranin +0.26,5

6. Cologna +0.54,8

7. Harvey +1.07,08

8. Dyrhaug +1.16,0

9. Niskanen +1.31,1

10. Rønning +1.31,6

Publisert: