Turboparet

De har forlengst passert 70, men kjører fremdeles 12-timers dager. I morgen er kongeparet klar for Vestlandet.

  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Fylkesbesøkene er et maratonløp fra morgen til kveld. Det er beundringsverdig og imponerende at kongeparet i sin alder klarer å holde dette tempoet, sier hoffreporter Kjell Arne Totland i Se og Hør.

Mens de fleste 72-åringer nyter pensjonistilværelsen og for lengst har lagt yrkeslivet bak seg, må Sonja og Harald belage seg på et beinhardt program framover.

Seks kommuner

I morgen starter kongeparet fylkesbesøket sitt i Hordaland. I løpet av tre hektiske dager skal de besøke Tysnes, Austevoll, Fedje, Lindås, Austrheim og Radøy kommuner.

Kongeskipet sørger for transport og overnatting underveis, men det er ikke mange minuttene Sonja kan legge beina på bordet og slappe av.

Arbeidsdagene deres varer nemlig i over 12 timer. Fra ti om morgenen til nærmere halv elleve om kvelden skal det hilses, tales, skåles og underholdes.

Hvor mange hender kongeparet skal trykke i Hordaland er uvisst, men det kan godt bli over tusen.

Har hjemmet med seg

I løpet av morgendagen skal de blant treffe barnehagebarn, skolebarn, besøke et sykehjem, se fotoutstilling, hilse på krigsveteraner, holde taler, besøke fiskerimuseum, besøke enda et galleri og holde middag om kvelden.

Legg inn et par klesbytte, så har du arbeidsdagen til kongeparet.

Les også

Natur og kultur for kongeparet i vesterled

Les mer om programmet her — Det at de reiser med kongeskipet gjør nok reisen litt mindre anstrengende fordi de slipper å pakke opp for hvert nye sted de kommer til. De har på en måte hjemmet sitt med seg på turen, sier Totland.

Blir aldri pensjonister

I Norge er det ingen tradisjon for at monarken trer tilbake og lar yngre krefter slippe til. Derfor kommer trolig Harald og Sonja til å fortsette hardkjøret så lenge de har helse til det.

— Kong Olav sa at man er monark til man dør. Den samme holdningen har nok kong Harald. Men hvis en monark blir svekket av sykdom eller alderdom trer kronprinsen inn som regent. Det har jo skjedd flere ganger her i Norge, sier Kjell Arne Totland.

Hoffreporteren har fulgt kongeparet på deres årlige fylkesturer siden 1991. Han mener denne reisen er noe av det aller viktigste de gjør her til lands.

— På disse turene møter kongeparet folket så til de grader. Folk som kritiserer monarkiet burde med på et slikt lite sted og se hva det betyr å få være vertskap for de kongelige. For mange begynner nærmest en ny tidsregning når kongen og dronningen har vært på besøk, sier Totland.

Får ekstra energi av turene

At Harald og Sonja også setter pris på fylkesturene har de gitt sterkt uttrykk for flere ganger.

— Mottakelsen de får gir dem ekstra energi til å holde på lenger, sier Totland.

Selv opplevde han det sterke folkelige engasjementet for første gang under signingsferden til Trondheim i 1991.

— Jeg hadde fått tilbud om jobb som hoffreporter i Se og Hør, men var usikker på om jeg skulle ta den. På vei nordover satt jeg i pressevognen og så hvordan folk hadde satt seg ned på krakker langs jernbanen med flagg og ny permanent i håret bare for å få et glimt av toget med kongefamilien. Da tenkte jeg; Hvis dette virkelig er en jobb, da vil jeg ha den, forteller Totland.

Diskuter kongeparets fylkesbesøk i kommentarfeltet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. I land på Seim

BT anbefaler

Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.

«Krigsseileren» er ferdig og fullfinansiert. Men kommunens kunstneriske råd vil ikke at skulpturen settes opp.

LES SAKEN