Giske: – OL-støtte vanskeligere for hver ny milliard

Den siste kneika mot en OL-søknad ble plutselig mye brattere for Tromsø 2018. Staten må ut med over 19 milliarder kroner – nesten ti milliarder kroner mer enn anslått.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Spørsmålet alle ville ha svar på etter å ha fått presentert en anslått OL-regning som blir dobbelt så stor som antatt, var om det nå er kroken på døra for Tromsø 2018.

– Det er et stort avvik mellom det som sto i søknaden. Det er ikke noe tvil om at for hver milliard kostnadene stiger med, jo vanskeligere blir det å gi en statsgaranti, sa kulturminister Trond Giske (Ap) til NTB tirsdag ettermiddag.

– Riktig bruk av penger?

Da hadde Giske fått overrakt rapporten som konkluderer med at staten må regne med å måtte garantere for 28,6 milliarder kroner før Den internasjonale olympiske komité (IOK) i det hele tatt skal akseptere en søknad om å få arrangere OL i Tromsø i 2018. Det er nesten 11 milliarder mer enn det organisasjonen selv anslår i sin søknad.

Når anslåtte inntekter er trukket fra viser bunnlinjen for det statlige tilskuddet 19,1 milliarder – nesten 10 milliarder kroner mer enn i Tromsø 2018-søknaden.

– Dette aktualiserer en diskusjon innad i idretten om det er riktig bruk av penger å arrangere OL i 2018. Selv skal vi ta stilling til dette i regjeringen og Stortinget i løpet av høsten, sa Giske.

Stort sprik

– Hvordan er det mulig å beregne kostnadene så forskjellig, Tromsø 2018-direktør Petter Rønningen?

– Det er et veldig godt spørsmål, og jeg trenger nok litt mer tid til å gå inn i tallene før jeg kan svare på det. Jeg tror ikke vi har gjort et dårlig arbeid, men det er gjort et atskillig grundigere og mer omfattende arbeid nå.

Det er Det Norske Veritas, Advansia AS og Samfunns— og næringslivsforskning AS som har kvalitetssikret tallene i søknaden og kommet fram til betydelige svakheter i kostnadsberegningene.

Da Veritas-direktør Aage Enghaug presenterte hovedkonklusjonene i rapporten tirsdag ettermiddag, pekte han på en rekke faktorer som vil gjøre det dyrere å arrangere OL i Tromsø om ti år. Blant annet har Tromsø 2018 basert sine estimater på antatt pris- og lønnsvekst, samt konjunkturprognoser, som gir et mye gunstigere bilde enn det som framkom tirsdag.

Riktige premisser

Betydelig utgifter knyttet blant annet til transport, infrastruktur, innkvartering av deltakere og bygging av nødvendige idrettsanlegg er dessuten enten beregnet for lavt, eller er ikke tatt med i det hele tatt.

Rønningen mener likevel ikke at idrettsstyret ga sin støtte til Tromsø 2018 på falske premisser da Oslo og Trondheim ble slått med knapp margin om å bli søkerbykandidat.

– Styret fikk de premissene man klarte å gi. De var riktige, men kanskje ikke uttømmende, sier han.

Idrettspresident Tove Paule skal presentere rapporten for idrettsstyret, som må gå noen nye runder før regjeringen konkluderer rundt månedsskiftet november/desember.

Det kan ende med at tommelen blir vendt ned for Tromsø 2018 – allerede før politikerne bestemmer seg.

200 millioner ekstra

Ikke bare må idretten vurdere utgifts- og inntektssidene i en mulig søknad, men idretten må også belage seg på å betale rundt 830 millioner kroner selv – 200 millioner kroner mer enn det idretten vedtok som tak nylig.

– Jeg kan bare konstatere at idretten nå har fått en enda større utfordring enn det den hadde fra før, sier Paule.

Det er langt fra noen OL-konsensus mellom særforbundene og idrettskretsene. A skulle ta 200 millioner kroner ekstra fra de ordinære anleggsmidlene til å bygge OL-anlegg, vil neppe roe gemyttene.

– Hvor store er mulighetene for at det i det hele tatt blir sendt noen søknad om OL i Tromsø?

– Sjansene er nok ikke blitt styrket, for å si det sånn.

Er et OL i Tromsø verdt 28,5 milliarder kroner? Si din mening.

Publisert
  1. Arna
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet: – 2000 i kø utenfor Ricks

  2. Nå er HP Gundersen og Cecilie Leganger gift

  3. Sunniva Borgen (23) ble drept i Åsane. Nå hedrer familien henne med et fond.

  4. For Malene (7) er gjenåpningen en trussel

  5. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

  6. De hadde god helse da de kom. Men innvandrere eldes raskere enn andre.